Rusya Merkez Bankası'ndan AB’ye uyarı! Dondurulmuş varlıklara karşı hukuki adım atılacak

Rusya Merkez Bankası, Avrupa Birliği’nin (AB) dondurulmuş Rus varlıklarını doğrudan ve dolaylı kullanmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve gerekli hukuki adımları atacağını bildirdi.

AA

Oluşturma Tarihi 12 Aralık 2025 10:15

Rusya Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, AB'nin dondurulmuş Rus varlıklarına el koyarak Ukrayna için kullanma planı değerlendirildi.

Bankanın, söz konusu adıma itiraz edeceğine işaret edilen açıklamada, "Rusya Merkez Bankası varlıklarının doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmasına ilişkin mekanizmalar ve buna yönelik tüm adımlar, uluslararası hukuka aykırıdır ve varlıkların egemen dokunulmazlığı ilkelerini ihlal etmektedir." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Rusya Merkez Bankası'nın ulusal mahkemeler, yabancı devletlerin yargı organları, uluslararası kuruluşlar, tahkim mahkemeleri dahil tüm yetkili makamlarda söz konusu karara yönelik adım atacağının altı çizildi.

Rusya Merkez Bankası'nın AB'nin atacağı adımları yakından takip edeceğinin kaydedildiği açıklamada, "Rusya Merkez Bankası, AB'nin tartışılan bu girişimlerinin daha fazla teşvik edilmesi veya herhangi bir şekilde uygulanması durumunda çıkarlarını korumak için mevcut tüm yasal ve diğer mekanizmaları uygulama hakkını saklı tutmaktadır." denildi.

DONDURULMUŞ RUS VARLIKLARI

AB Komisyonu, bir süredir Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının Ukrayna'ya sunulacak krediye teminat olarak kullanılması fikri üzerinde çalışıyordu.

Plan kapsamında ciddi miktarda kredi sağlanması, Ukrayna'nın bu krediyi sadece Rusya'nın savaş tazminatı vermesi halinde geri ödemesi öngörülüyor.

Belçika Başbakanı Bart de Wever de büyük kısmı ülkesinde bulunan ve yaptırımlar kapsamında hareketsizleştirilen Rus varlıklarının, Ukrayna'ya sağlanacak kredinin teminatı olarak kullanılması için risklerin paylaşılması, birlikte hareket edilmesi ve yasal dayanakların açık biçimde ortaya konulmasını şart koşuyor.

Belçika, Ukrayna'ya mali desteğin AB'nin ortak borçlanmasıyla sağlanmasını uygun buluyor.

Rusya, Brüksel'deki Euroclear'da bulunan dondurulmuş varlıklarına el konulması halinde Belçika'nın sorumlu tutulacağını belirtiyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise AB'nin tazminat kredisi planının uluslararası piyasalarda avroya güveni zedeleyebileceğinden endişeli.

Bu konunun, 18 Aralık'ta Brüksel'de düzenlenecek AB Liderler Zirvesi'nde görüşülmesi bekleniyor.

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!
13.092,9300 Değişim 314,40 Son veri saati:
Düşük 12944,68 Yüksek 13259,08
Açılış
44,217 Değişim 0,0155 Son veri saati:
Düşük 44,1881 Yüksek 44,2036
Açılış
50,7368 Değişim 0,1393 Son veri saati:
Düşük 50,5284 Yüksek 50,6677
Açılış
7.131,9470 Değişim 89,129 Son veri saati:
Düşük 7059,511 Yüksek 7148,64
Açılış
115,2038 Değişim 5,3218 Son veri saati:
Düşük 110,3977 Yüksek 115,7195
Açılış
BİST En Aktif Hisseler