Türkiye'de 1979'da Abdi İpekçi suikasti ile tanınan Mehmet Ali Ağca 1981'de, Papa II. Jean Paul'e suikast girişiminin ardından uluslararası kamuoyunda tetikçi olarak anılmaya başlandı. FOTOĞRAF: SABAH ARŞİV
HAZIRLAYAN: NİLÜFER ŞENSÖZ
İstanbul- Hekimhan, Malatya'ya bağlı Güzelyurt, Hekimhan köyünden Ağcaoğulları'ndan Ağca, 1976 yılında İstanbul İkitisat Fakültesi 2. sınıftayken adı olaylara karıştı.FOTOĞRAF: SABAH ARŞİV
Mehmet Ali Ağca, 1 Şubat 1979'da Milliyet gazetesi Başyazarı Abdi İpekçi'ye düzenlenen suikastın tetikçisi olarak olaydan 5 ay sonra gelen bir telefon ihbarı sonucu yakalandı.
13 Mayıs 1981'de II. Jean Paul'e suikast düzenleyen Mehmet Ali Ağca'nın suikast soruşturması boyunca 128 kez ifadesi alındı. 22 Mart 1986'da İtalya'da ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.FOTOĞRAF: SABAH ARŞİV
Vurulmasından 4 gün sonra kendisini vurani af ettiğini bildiren II. Jean Paul, Ağca'yı 27 Aralık 1983'te bizzat İtalyan cezaevinde ziyaret etti.FOTOĞRAF: SABAH ARŞİV
13 Haziran 2000'de dönemin İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi'nin affını onaylamasıyla Türkiye'ye iade edildi. Sadece gasp suçundan Türkiye'ye iadesi kararlaştırılan Mehmet Ali Ağca'nın Abdi İpekçi cinayetinden tekrar yargılanmasının mümkün olmadığı açıklandı.FOTOĞRAF: SABAH ARŞİV
Ağca'nın Türkiye'ye döndükten sonra hakim karşısına çıkması ise, bir kuyumcu ve bir gazoz fabrikası deposunun soyulmasıyla ilgili oldu. Mahkemede "Ben Abdi İpekçi'nin katili değilim. Sadece aktörlük yaptım" dedi. Her duruşmasından sonra gazetecilere mektup dağıtan Mehmet Ali Ağca, Vatikan'a da tehdit savurarak hesap soracağını ileri sürdü. Ağca, "Katolik olmam için Vatikan bana 50 milyon dolar, özgürlük ve kardinallik önerdi." iddiasında da bulundu.FOTOĞRAF: SABAH ARŞİV
YANLIŞLIKLA SERBEST BIRAKILMIŞTI
Mehmet Ali Ağca, 12 Ocak 2006 tarihinde avukatının yaptığı başvuru üzerine serbest bırakıldı. Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine ise Yargıtay tahliye kararını oybirliğiyle bozdu ve Mehmet Ali Ağca 20 Ocak 2006 tarihinde tekrar tutuklandı. Sadece 8 gün serbest kalan Ağca'nın, Kartal'da bir arkadaşının evinde kaldığı ortaya çıktı.FOTOĞRAF: SABAH ARŞİV
Ağca'nın İpekçi cinayetinden aldığı ölüm cezası 1991 yılında yürürlüğe konulan İnfaz Yasası gereği 10 yıl hapse çevrilmişti. Kadıköy'de iki ayrı gasp ve soygun suçlarından aldığı toplam 36 yıl ağır hapis cezası da, kamuoyunda "Rahşan Affı" olarak bilinen Af Yasası nedeniyle 7 yıl 2 ay hapse çevrilmişti.FOTOĞRAF: SABAH ARŞİV
Sincan F Tipi Cezaevinden bu sabah tahliye olan Mehmet Ali Ağca, götürüldüğü GATA'dan "Askerliğe elverişli değildir" raporu aldıktan sonra serbest bırakılarak, Ankara Sheraton Oteli'ne yerleşti.
"BEN EBEDİ KURTARICIYIM"
İtalyan haber ajansları, Mehmet Ali Ağca'nın tahliye edilmesini flaş haber olarak duyurdu. La Repubblica gazetesi, Ağca'nın 13 Mayıs 1981'de Polonyalı Papa 2. Jean Paul'e suikast girişiminde bulunmuş olmasını ön plana çıkararak, "Ağca, Ankara'da serbest kaldı. 1981'de Wojtyla'ya suikast düzenlemişti" başlığını kullandı.
Mesihlik iddiasında bulunmaya devam eden Ağca'nın avukatları aracılığıyla bugün dağıttığı mektupta, "Bu yüzyılda tüm insanlar ölecek. Ben ebedi kurtarıcıyım" dediği belirtilen haberde, şu ifadelere de yer verildi: "Katoliklik dinine geçen eski terörist, birçok kez Papa suikastına ilişkin yeni açıklamalar vaadinde bulundu. Bu tüyler ürpertici olayı kitaplaştırma arzusunu da dile getirmişti."
FOTOĞRAF: CİHAN
'USAME BİN LADİN'İ YAKALAMAK İSTİYOR'
Belçika'nın yüksek tirajlı gazetelerinden "Le Soir", gazeteci-yazar Abdi İpekçi cinayeti ve iki ayrı gasp suçundan hükümlü Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesine geniş yer verdi. "Le Soir" gazetesi, konuya birinci sayfasında yer verirken, Papa II. Jean Paul'e suikast girişiminde bulunan Ağca'nın "esrarengiz mesih" görüntüsünü sürdürdüğünü yazdı. Ağca'nın, kendi yaşam öyküsünü kaleme almak, Amerikalı yazar Dan Brown ile birlikte roman yazmak, Afganistan'a giderek Usame Bin Ladin'i yakalamak gibi projeleri olduğuna dikkat çekildi.
Papa 2. John Paul'a suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca'nın, Ankara'da cezaevinden tahliye edilmesi, dünyada büyük yankı buldu.
BBC: Papa 2. John Paul'u 1981 yılında öldürmeye teşebbüs eden adam Türkiye'de cezaevinden salıverildi.
TIMES :1981 yılında Papa 2. John Paul'u öldürmeye çalışan tetikçi Mehmet Ali Ağca, 30 yıla yakın bir süre parlaklıkların arkasında kaldıktan sonra cezaevinden tahliye edildi.
NOVOSTİ: 1981 yılında Papa John Paul'u vurup yaralayan Türk katili, İtalyan ve Türk cezaevlerinde 30 yılı yakın bir süre geçtikten sonra Pazartesi günü tahliye edildi.
EL PAİS:1981 yılında Papa 2. John Paul'a suikast girişiminde bulunan aşırı sağcı terörist Mehmet Ali ağca, bugün serbest bırakıldı.
EL MUNDO: Papa 2. John Paul'u öldürmeye teşebbüs eden Türk Ali Agca, 28 yıl tutuklu kaldıktan sonra cezaevinden çıktı.