ABD'nin Ankara Büyükelçisi Thomas Barrack, Türkiye hakkındaki son açıklamalarıyla uluslararası basında dikkat çekti. Özellikle F-35 savaş uçağı programına Türkiye'nin yeniden katılımı üzerine yaptığı değerlendirmeler hem İsrail hem de Yunanistan medyasında geniş yankı uyandırdı.
İsrail merkezli hmnews.il, "Türkiye nihayet F-35 yoluna girdi" ifadeleriyle gelişmeyi duyurdu.
Haberde, Barrack'ın ABD Başkanı Donald Trump ile Başkan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki yakın diyaloğa ve ayrıca Dışişleri Bakanları Marco Rubio ile Hakan Fidan arasındaki güçlü ilişkilere dikkat çektiği belirtildi. Barrack'a göre, bu dört ismin oluşturduğu güven temelli iletişim, bölgede yeni fırsatların önünü açabilecek bir iş birliği ortamı oluşturuyor.
Bir diğer İsrail merkezli Maariv ise, "F-35'leri alacak sıradaki ülke Türkiye olabilir" başlığıyla büyükelçinin değerlendirmelerine yer verdi.
Yunanistan merkezli Sigma Live, "ABD Kongresi F-35 konusunda tutumunu yeniden değerlendiriyor" manşetiyle verdiği haberde, Barrack'a CAATSA yaptırımlarının kaldırılması ve Türkiye'nin F-35 sürecine dönüşüyle ilgili yöneltilen sorulara, "Kesinlikle evet" yanıtını verdiğini aktardı.
Haberde ayrıca, Barrack'ın Türkiye'yi NATO için hayati bir ortak olarak tanımladığı ve F-35 uçaklarının birçok temel parçasının zaten Türkiye'de üretildiğine dikkat çektiği bilgisine yer verildi. Büyükelçi ayrıca, Başkan Erdoğan, Trump, Rubio ve Fidan'ın bu konuda ortak bir çözüm arayışında olduğunu vurguladı.