Yaklaşık son bir aylık süre zarfında Barbados, Trinidad ve Tobago, Jamaika, Bahamalar resmi olarak Filistin devletini tanıdı, İspanya, Norveç ve İrlanda da tanıyacağını açıkladı. Türkiye, her vesileyle henüz Filistin devletini tanımayan ülkelere bunu yapmaları çağrısında bulunuyor.
Bugün Norveç ve Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde Brüksel'de "Filistin'in Tanınması Meselesi Dahil İki Devletli Çözümün Uygulanması" konusuna odaklanılacak Bakanlar düzeyindeki toplantıda Türkiye'yi Bakan Fidan temsil ediyor.
İki devletli çözüme verilen güçlü desteğin vurgulanması açısından uygun bir platform oluşturan toplantı, 29 Nisan tarihinde Riyad'da düzenlenen Bakanlar toplantısının takibi kapsamında düzenleniyor.
Toplantıda, İsrail-Filistin meselesine siyasi çözüm bulunmasına ve iki devletli çözüm temelinde Filistin Devleti'nin teşkiline yönelik çabalar ele alınacak.
FİLİSTİN İLE İNTERAKTİF DİYALOG
Dışişleri Bakanı Fidan ayrıca, Filistin'e yönelik yardımlarını sürdüren uluslararası partnerlerin Filistin Başbakanı'yla bir araya geleceği "Uluslararası Partnerler Toplantısı"na katılacak.
Yeni Filistin hükümetinin öncelikleri, ana hatlarıyla Gazze'de acil ve kalıcı ateşkesin tesisi ile insani yardımların ulaştırılması ve Gazze'nin yeniden imarı, reform gündemi ve ekonomik ve mali istikrar olarak sıralanıyor.
Toplantıda, Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa'nın, hükümetinin öncelikleri ve planları hakkında sunum yapması ve Filistin'in karşılaştığı sınamalara ilişkin beklentilerini uluslararası ortakların dikkatine getirmesi öngörülüyor.
Bu toplantı vesilesiyle uluslararası partnerlerin Filistin hükümetiyle interaktif bir diyalog yürütmesi söz konusu olacak.