Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkarak tüm dünyaya akıllara durgunluk verici bir hızla yayılım gösteren koronavirüse ilişkin yurtta ve dünyada son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Bahar aylarının gelmesi sebebiyle virüsün etkisini kaybedeceği düşüncesinin yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte akıllara sıcak hava corona virüsü engelliyor mu? sorusu gelmeye başladı. Bu önemli soruyla ilgili uzman Virolog Thomas Pietschmann tarafından dikkat çeken bir açıklamada bulunuldu. İşte son dakika coronavirüs haberine ilişkin tüm detaylar...
Her şey yolunda giderse, yeni corona virüsün (SARS-CoV-2), grip virüsü gibi davranması olasılık dahilinde. Bahar aylarıyla birlikte artan sıcaklıkların COVID-19'un yayılmasını ve patojenleri (hastalık oluşturan mikropları) azaltması bekleniyor. Böylelikle corona virüs salgınının her yıl yaşanan nezle salgınları gibi kış aylarından sonra sona ermesi beklentisi yaygın.
Ancak uzmanlara göre SARS-CoV-2'ın grip virüsü gibi hareket edeceğini kesin olarak söyleyebilmek için henüz erken. Virolog Thomas Pietschmann "Doğrusunu söylemek gerekirse, virüsü hala tanımıyoruz" diyerek uzmanların hala virüsün gidişatını tahmin edemediğini söylüyor.
Pietschmann, Almanya'nın Hannover şehrinde bulunan Deneysel ve Klinik Enfeksiyon Araştırmaları Merkezi'nde moleküler virolog olarak araştırmalarını yürütüyor. Çalıştığı konular arasında Hepatit C virüsünün de dahil olduğu RNA virüsleri bulunuyor. SARS-CoV-2 de bu gruptaki virüslerden biri.
NEDEN SICAKLIKLA BİRLİKTE VİRÜSÜN ETKİSİNİN AZALMASI BEKLENİYOR?
Pietschmann'a göre insanların bu virüsle ilk defa karşılaşıyor olması onu diğerlerinden ayırıyor. Pietschmann, "Çin'den aldığımız veriler de bu virüsün hayvanlardan insanlara sadece bir kere geçtiğini ve bu yolla yayıldığını gösteriyor" diyor.
Hemen herkesin bir şekilde karşılaştığı grip virüslerinin aksine bağışıklık sistemimiz corona patojenlerinden gelen bir saldırıya hazırlıklı değil. Üstelik, kuzey yarımküredeki çevresel koşullar virüsün yayılması için neredeyse ideal. Bunun en önemli sebeplerden biri bu bölgelerdeki sıcaklık.
Solunum yoluyla bulaşan virüsler (respiratuar virüsler) için, havaların serin olduğu dönemler kolaylık sağlıyor.
"Corona virüs lipid tabakayla, yani yağ tabakasıyla kaplı" diyen Pietschmann, bu tabakanın sıcaklığa çok dayanlıklı olmadığını, dolayısıyla da sıcaklık artışının virüsü parçalamaya başladığını belirtiyor ve "Mide ve bağırsakları etkileyen norovirüsler gibi diğer virüsler ise esasen protein ve genetik materyellerden oluştuğu için daha stabildirler" diye ekliyor.
Örneğin Dang virüsü, genellikle tropikal veya altropikal bölgelerde bulunuyor, ancak bu bölgelerdeki mikropların koşullarını belirleyen asıl faktör sıcak hava değil.
YURTTAN VE DÜNYADAN CORONA VİRÜS HABERLERİ...
KORONAVİRÜS ÇİFTLER ARASINA SINIR KOYDU
Dünyanın bir çok ülkesinde corona virüs krizi nedeniyle cenaze törenlerini yasakladı, sınırlara set çekti. Virüs pek çok aileyi birbirinden ayırdı.
Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle Alman-İsviçre sınırının kapanmasının ardından yeni evlenen İsviçreli bir çifti koronavirüs ayırdı.
Almanya'da yaşayan Jochen Prätz ve İsviçreli Alexandra Merzdorf çifti koronavirüs önlemlerine takıldı. İsviçreli çift sürekli buluştukları sınıra ikinci bir çitin daha eklenmesi yüzünden bir araya gelemedi.