Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Reuters'a yaptığı açıklamada, şirketlerle yazışmaların başladığını ve sürecin devam ettiğini belirtti. Aynı yetkili, ABD Enerji Bakanı Chris Wright ile Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun, Başkan Trump adına bu görüşmelere liderlik edeceğini aktardı.
BEYAZ SARAY: AMERİKAN ŞİRKETLERİ VENEZUELA'DAKİ FIRSATLARA HAZIR
Reuters'a göre, Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Trump'ın daha önce de vurguladığı gibi Venezuela'daki yeni yatırımlar ve fırsatlar konusunda Amerikan petrol şirketleriyle çalışmayı "sabırsızlıkla beklediklerini" söyledi.
Haberde, Beyaz Saray Sözcüsü Taylor Rogers'ın, "Tüm petrol şirketlerimiz, gayrimeşru Maduro rejimi tarafından tahrip edilen Venezuela'nın petrol altyapısını yeniden inşa edecek büyük yatırımlar yapmaya hazır ve istekli" açıklamasına yer verildi.
ABD'Lİ PETROL DEVLERİ: EXXON, CHEVRON VE CONOCOPHILLIPS
Reuters'a göre, ABD'nin en büyük petrol şirketleri Exxon Mobil, Chevron ve ConocoPhillips yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. Ancak Trump, NBC News'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Venezuela'nın enerji altyapısını yeniden inşa edebilmeleri için petrol şirketlerini sübvanse edebileceğini söyledi.
Haberde, ABD'nin en büyük petrol şirketlerinden Exxon Mobil, Chevron ve ConocoPhillips yöneticilerinin, perşembe günü Enerji Bakanı Chris Wright ile bir araya gelmesinin beklendiği aktarıldı.
Analizde, Trump'ın Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yakalanmasından saatler sonra yaptığı açıklamada, Amerikan petrol şirketlerinin, son 20 yılda yetersiz yatırım ve yaptırımlar nedeniyle zirvesinin yaklaşık üçte birine düşen Venezuela petrol üretimini artırmak için milyarlarca dolar harcamasını beklediğini dile getirdi.
CHEVRON SAHADA, EXXON VE CONOCOPHİLLİPS GEÇMİŞE SAHİP
Reuters'a göre, Chevron hâlihazırda Venezuela petrol sahalarında faaliyet gösteren tek Amerikan petrol devi konumunda bulunuyor. Exxon ve ConocoPhillips ise, eski Devlet Başkanı Hugo Chavez döneminde projelerinin millileştirilmesinden önce ülkede köklü bir geçmişe sahipti.
Haberde, ABD Körfez Kıyısı'na günde yaklaşık 150 bin varil ham petrol ihraç eden Chevron'un, son yıllarda ülkedeki varlığını sürdürebilmek için Trump yönetimiyle dikkatli bir denge politikası izlemek zorunda kaldığı belirtildi.
"ULUSAL PETROL ŞİRKETİ DARMADAĞIN"
CNN International'ın haberine göre, Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA'nın Amerikalı iştiraki Citgo'nun eski yöneticilerinden Luisa Palacios, ülkenin içinde bulunduğu durumu "Venezuela'nın parası yok. Ulusal petrol şirketi darmadağın durumda. Halkını beslemekte bile zorlanıyor" sözleriyle özetledi.
Haberde, Norveç merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Rystad Energy'nin ise Venezuela'nın petrol üretimini günlük 1,1 milyon varil seviyesinde sürdürebilmesi için önümüzdeki 15 yılda yaklaşık 53 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi.
Kuruluş, üretimin 1990'ların sonundaki günlük 3 milyon varil seviyesine çıkabilmesi için ise 2040'a kadar toplam petrol ve gaz sermaye harcamalarının 183 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü ifade etti.