Çanakkale'de dün saat 11.30 sıralarında çıkan ve yaklaşık 21 saattir devam eden orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Ekipler günün aydınlanmasıyla birlikte havadan müdahaleye başladı.
Karadan da ekipler yangına müdahaleye devam ediyor. Gece boyunca 4 yarasa helikopter ile müdahale edilirken sabahın ilk ışıkları ile 22 helikopter ve 7 yangın söndürme uçağı ile müdahale ediliyor.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da yangın bölgesinde AFAD, OGM, emniyet, jandarma, Türk Silahlı Kuvvetleri, belediyeler ve il özel idareleri ekiplerinin çalışma yaptığını belirterek, "Toplam; 2 bin 659 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 diğer araç ve iş makinesi sevk edilmiştir. Bölgedeki 9 köyde toplamda 337 hane ve 1251 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Sarıcaeli köyü yaşlı bakım evinden 72 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu Kredi ve Yurtlar Kurumu yurduna yerleştirilmiştir. Çanakkale-Çan karayolu sivil araç trafiğine kapalıdır. Çanakkale Boğazı çift taraflı deniz ulaşımına kapanmıştır" açıklamasında bulundu.
AFAD Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise orman yangınında 81 vatandaşın dumandan etkilendiği, 72 vatandaşın tedavisine devam edildiği bildirildi.
Orman yangınına müdahale için İstanbul'dan yola çıkan Nene Hatun Gemisi kente ulaştı, Merkez İskelesi'nde konuşlandırıldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Çanakkale'de meydana gelen orman yangında toplam 83 kişi etkilendi. 14'ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı. Ayrıca tedbir amaçlı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi 13 palyatif bakım hastası ve göğüs hastalıkları servisinden 8 hasta olmak üzere 21 hastanın ambulanslarla nakli sağlanmıştır." ifadelerine yer verdi.
Üzücü yangınlar dünyanın da gündemindeydi. Reuters haber ajansı orman yangınları nedeniyle Çanakkale Boğazı'nın deniz trafiğine kapatıldığını ifade etti.
Zeit Online da su alabilmek için deniz trafiğine Boğaz'ın kapatıldığından bahsederken şu an için bir can kaybının yaşanmasının umut verici olduğunu söyledi.