Apple son bilançosunu açıklamadan önce Wall Street'teki analistlerin şirketle ilgili bazı şüpheleri olmasına karşın, dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden biri olan Berkshire Hathaway'ın kurucusu Warren Buffet'ın böyle düşünmediği ortaya çıktı.
Halihazırda Apple'ın en büyük hissedarlarından biri olan Warren Buffet, sadece üç aylık dönemde elindeki 165 milyon Apple hissesine 75 milyon adet daha ekledi. Böylece ünlü milyarderin elindeki Apple hisselerinin sayısı 240 milyon adete yükseldi. Buffet bu alımla Apple'da yüzde 3.3 olan payını yüzde 5 seviyesine yaklaştırmış oldu.
Apple'ın 176 dolarlık kapanış değeri göz önüne alındığında Buffet'ın elindeki hisselerin tutarı, 75 milyon adet hisse karşılığı olan 13.2 milyar dolarla 42 milyar doları aşmış görünüyor.
Apple için "İnanılmaz bir şirket" ifadesini kullanan Buffett, Apple'ın ABD'deki en kârlı ikinci şirketin neredeyse iki katı kadar kazandığını söyledi.
Buffett, yeni Apple hiseleri aldığını Berkshire Hathaway'ın bu hafta sonu yapacağı ve yaklaşık 40 bin kişilik bir katılım beklenen hissedarlar toplantısının hemen öncesinde duyurdu.
Berkshire Hathaway, son yaptığı açıklamada 116 milyar dolarlık bir nakit varlığa sahip olduğunu ve bunu yeni satın almalar için kullanacağını duyurmuştu.
80 milyar doları var ama 30 bin dolarlık evde oturuyor!
Çocukken yaşta gazete dağıtarak çalışmaya başlayan ünlü milyarder Warren Buffett bugünlerde Berkshire Hathaway isimli şirketi ve 80 milyar dolar civarındaki servetiyle dünyanın en zengin kişilerinden. Eşine zor rastlanır bir hayat hikayesine sahip olan Warren Buffett'ın az bilinen yönlerini, ilginç alışkanlıklarını ve zenginlik tüyolarını Haberturk.com olarak derledik
Warren Buffett ülkemizde Bill Gates, Mark Zuckerberg kadar tanınmış simalardan olmasa da 80 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 5 insanından biri. İşte ünlü milyarderin sıfırdan kurduğu impartorluktaki eşine zor rastlanır yolculuk, ilginç alışkanlıkları ve zenginlik tüyoları.
Buffett, öğrenim hayatına Omaha bölgesindeki Rose Hill İlkokulu'nda başladı ve sonrasında Alice Deal Ortaokulu'na devam etti. Okullar hâlâ eğitime devam ediyor.
Ünlü milyarderin hayatını değiştiren olay ise çocuk yaşta babasıyla gittiği bir New York seyahati oldu.
New York Borsası'ndan biriyle görüşne babasının toplantısını izleyen küçük Warren o gün kafasına hayatını paranın etrafına kurma fikrini kazıdığını söylüyor.
Buffett bu anlamda pek de sorun yaşamamış zira çocuk yaşta dahi, tıpkı dedesi gibi keskin bir zekası varmış. Çocukken sakız, patlamış mısır ve meşrubat satarak harçlığını çıkarmış.
5 yılda kazandığı 120 dolarla ilk yatırımını yapacak yer arayan Warren Buffett, kararını 11 yaşındayken tanesi 38 dolardan 3 adet Cities Service Preferred hissesinden yana kullanır. Hisseler 27 dolara düşmesine rağmen paniklemez fakat 40 dolara çıkınca satar ve 5 dolar kâr eder ancak kısa süre sonra kağıtların 200 doları aştığını görünce şoke olur.
İlk ticari dersini alan ve sabrederek doğru zamanı beklemeyi öğrenen Buffett, henüz bir ergen olmasına rağmen yaptığı çeşitli ticari işler ve sabahları gazete dağıtarak öğretmenlerinden bile fazla, ayda en az 175 dolar kazanmaya başladı.
Buffett, henüz 16 yaşında olmasına rağmen bugünün parasıyla 53 bin dolar biriktirmişti. En iyi yaptığı işlerden biri de boş arazilerde düzenlediği eğlenceli etkinliklerdi. Bir at yarışı pistini çocuk pistine dahi dönüştürmüştü.
19 yaşında üniversitede işletme bölümünden mezun oldu. Ticari zekasına uzmanlık katmak isteyen Buffett, yüksek lisans için Harvard Business School'a başvurdu. Kazanacağına o kadar emindi ki bir arkadaşını da aynı okula çağırmıştı ama reddedildi.
Genç ve çalışkan girişimci Susie, Howard ve Peter ismindeki üç çocuğunun annesi Susan Buffett ile 1952 yılında dünya evine girdi.
Kariyerini ilerletmek isteyen Buffett, üniversiteden hocası ve idolü olan "Akıllı Yatırımcı" kitabının yazarı Benjamin Graham ile ticaret yapmak istedi fakat Yahudi olmadığı için önce reddedildi. Fakat 1954 yılında 12 bin dolar maaşla işe başladı.
2 sene sonra Benjamin Graham emekliye ayrılıp ortaklığı sonlandırınca Warren Buffett, memleketi Omaha'da kendi birikimiyle Buffett Partnership Ltd. şirketini kurdu.
Yatırım ortaklıklarını bir çatı altında toplayan Buffett birikimini Berkshire Hathaway isimli bir tekstil şirketine yatırdı. Her fırsatta firmadaki hisselerini çoğaltmaya devam etti ve sonunda şirketin tüm kontrolünü ele geçirdi.
Buffett, 1962 yılında servetini 1 milyon 25 bin dolara çıkararak ilk kez milyoner oldu. Berkshire Hathaway firmasını da tekstil işinden sıyırarak farklı sektörlere yönetltti. Pek çok alanda yatırım yaptı. Firma şu an Coca Cola, Mc Donald's, IBM, Apple, Heinz gibi küresel devlerin hissedarı.