Türk firmaların, yabancı şirketlerle gerçekleşen alım satımlarının yanı sıra, Türk şirketleri arasındaki alışverişler de sürüyor.
Türkiye çapında günlük pasta dağıtımı yapan tek firma olan Özsüt, Lübnan asıllı işadamı Mustafa Aşur'a satılıyor.
Aşur'un sahibi oldu Infinity Invest Holding Anonim Şirketi, Özsüt'ün sahibi STG Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ni satın almak için Rekabet Kurulu'na başvurdu. Rekabet Kurulu'nun onay vermesi halinde İzmir'in 76 yılık markası el değiştirecek.
Sabancı Holding, SASA Polyester Sanayi AŞ'deki (SASA) yüzde 51 hissesini Tayland merkezli Indorama Ventures Public Company Limited'in Hollanda'da kurulu iştiraki Indorama Netherlands BV'ye satacak.
Sabancı Holding'den yapılan açıklamaya göre, yapılması öngörülen satış işleminin devir bedeli düzeltmeler hariç 62 milyon dolar olacak. SASA'nın yüzde 49'luk hissesi halka açık olarak Borsa İstanbul'da işlem görüyor.
Çukurova'nın bir diğer medya şirketi Digiturk'ün yüzde 53'ünü almak üzere Türk Telekom harekete geçti.
Daha önce de Doğan Grubu'na ait D-Smart, Digiturk'e talip olduğunu bildirmişti.
HAKAN PLASTİK, İSVİÇRELİLERİN OLDU
Türkiye'nin önde gelen plastik boru üreticisi Hakan Plastik'in çoğunluk hissesi, İsviçreli boru üreticisi George Fisher şirketine satıldı.
Satın almanın Temmuz ayı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
Temeli 1965’te atılan Hakan Plastik, İstanbul Sanayi Odası’nın son açıkladığı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine 177 milyon 429 bin TL ciro ile 443’üncü sıradan girmişti.
Şirket, alt yapı, üst yapı ve tarımsal boru üretimi yapıyor.
5 BİNDEN FAZLA ÇALIŞANI VAR
George Fisher'den yapılan açıklamada Hakan Plastik'in Türkiye, Orta Doğu ve Doğu Avrupa bölgelerinde önemli bir plastik boru sağlayıcısı olduğu ve bu birleşmeyle birlikte söz konusu bölgelere ulaşmak için önemli bir platform oluşturacaklarına vurgu yapıldı.
Anlaşmanın kalan hisselerin de satın alınabileceği opsiyonu ile yapıldığını açıklayan İsviçreli şirket, Hakan Plastik'in mevcut kadrosunda ise bir değişiklik yapılmayacağını açıkladı.
Geçtiğimiz yıl 1.3 milyar İsviçre Frangı ciro yapan Georg Fisher boru sistemleri 100 ülkede 5000'i aşkın çalışanıyla faaliyet gösteriyor.
SIRMA SU, DANONE İLE EL SIKIŞTI
Fransız Danone, Türkiye'nin önde gelen su ve gazlı içecek markalarından Sırma Su'yun yüzde 50.1 hissesini satın aldı.
Fransız su ve yoğurt markası Danone, Türkiye’nin en büyük su ve gazlı içecek markalarından Sırma ile ortaklık anlaşması imzaladı.
Türkiye su pazarındaki gücünü arttırmayı hedefleyen Danone, Sırma su markasının yüzde 50,1’lik kısmını satın alarak çoğunluk hissesine sahip oldu.
Türkiye'de Hayat su markasıyla da sektörde yer alan ve satışın tamamlanması için Rekabet Kurulundan olay beklendiğini belirten Danone, yaptığı açıklama da satın alma işlemini 2013 sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını dile getirdi.
İçecek sektöründeki deneyimi 1950'lere dayanan şirketi, Sırma Grup adıyla ise 1991 yılından bu yana hizmet veriyor.
YÜZDE 100’Ü HOLLANDALI BDR’NİN
Türkiye ısıtma sektörünün önde gelen kuruluşlarından 46 yıllık Baymak'ın yüzde 100'ü Hollandalı BDR Thermea'nin oldu.
İSO 500 listesinde 243'üncü sırada yer alan Baymak’ın 2011 sonu itibariyle cirosu 316 milyon lira seviyesinde bulunuyor.
Baymak'ın ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan'ın elindeki hisseleri devretmesiyle, şirketin yüzde 50'sine sahip olan BDR Therma, Baymak'ın yüzde 100'üne sahip oldu.
1.6 MİLYAR LİRALIK DEV SATIŞ
Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik'in satış süreci geçtiğimiz Mart sonunda tamamlandı.
İki şirketin hisselerinin 1.6 milyar liraya Alman devi Allianz'a satıldı; taraflar karşılıklı olarak imza attı.
Sözkonusu anlaşmaya göre, Allianz, Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik’in yüzde 100’üne 1.9 milyar TL değer biçti.
Allianz, satış sürecinin tamamlanmasının ardından satış işlemi için Yapı Kredi’ye 1.6 milyar TL tutarında ödeme yapacak. Yapı Kredi, Yapı Kredi Sigorta’nın yüzde 94’üne, Yapı Kredi Sigorta ise Yapı Kredi Emeklilik’in yüzde 100’üne sahip. Allianz ile yapılan anlaşma kapsamında Yapı Kredi, Yapı Kredi Sigorta’daki yüzde 94 oranındaki payını Allianz’a satacak. Banka, Yapı Kredi Emeklilik’te yüzde 20 oranında pay sahibi olacak.
‘İYİ TEKLİF GELDİ PAZARLIKSIZ SATTIK’
Abank’ın yüzde 70.84’ü Katarlı Commercial Bank’a satıldı.
Satış sonrası açıklama yapan sahibi Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Türkiye’ye girmekte çok kararlıydılar pazarlık yapmamız gerekmedi” diye konuşmuştu.
Abank’ın toplam 66 şubesi bulunuyor.
YEMEKSEPETİ'NE İKİNCİ YABANCI ORTAK
İnternet üzerinden yemek siparişi almak için 11 yıl önce kurulan yemeksepeti.com, dünyanın en büyük 10 yatırım fonundan biri olan Amerikan General Atlantic 44 milyon dolar karşılığında hisse sattı.
yemeksepeti.com, daha önce de European Founders Fund’u yüzde 20 ortak almıştı.
PENTİ'YE AMERİKALI ORTAK
Amerikalı The Carlyle Group, Penti’yle ortaklık anlaşması imzaladı.
Uzun süredir pek çok yatırım fonunun ilgisini çeken Penti’den 'The Carlyle Group’ anlaşmasıyla ilgili hisse bedeli ve fiyat açıklanmazken, piyasalarda yüzde 30 hissenin 130 ila 150 milyon dolar arasında bir bedele satıldığı iddia ediliyor.
Çorap, iç çamaşırı, ev giyim, mayo ve aksesuar pazarında güçlü bir konuma sahip olan Penti’nin Türkiye’de 155 mağazası bulunuyor.
Ayrıca 16 ülkede 39 mağazası olan Penti’nin İngiltere, İtalya ve Çin’de de ofisleri var
DENİZBANK RUSLARIN OLDU
Bir zamanlar Zorlu Grubu'na ait olan ancak 2006 yılında Fransız-Belçika ortaklığı Dexia'ya satılan Denizbank bu kez de Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'a 3.54 milyar dolara satıldı.
TAV FRANSIZLARA SATILDI
TAV Havalimanları Holding'in yüzde 38'i ve halka açık olmayan TAV Yatırım Holding'in yüzde 49'u Fransız Aéroports de Paris Management şirketine 923 milyon dolar karşılığında satıldı.
MUSTAFA NEVZAT'A 700 MİLYON DOLAR
Mustafa Nevzat İlaç Sanayii’nin yüzde 95.6’lık hissesi, 700 milyon dolar karşılığında ABD’li Amgen'e satıldı.
BAHÇEŞEHİR'E ABD'Lİ ORTAK
ABD merkezli CarlyleFİNANS EMEKLİLİK CIGNA'YA SATILDI
Finansbank, Amerikalı sağlık ve hayat sigortası şirketlerinden Cigna ile Finans Emeklilik şirketinin yüzde 51’inin satışı için ortaklık anlaşması imzaladı. Anlaşma ile Cigna, Finans Emeklilik’in yüzde 51 hissesi için 85 milyon Euro ödeyecek.
Grubu Bahçeşehir Kolejleri’nin yüzde 48’ini aldı.
GRANİSER'E 75 MİLYON DOLAR
Kazancı Ailesi'nin sahip olduğu granit sektörünün en büyüklerinden Graniser'in yüzde 75 hissesi 75 milyon dolar karşılığında İngiliz yatırım fonu Bancroft Private Equity LLP'ye satıldı.
BENTO'YU JAPONLAR ALDI
Japon imalat şirketi Nitto Denko, Türk sanayi tipi yapışkan film üreticisi Bento'yu 100 milyon dolara satın alDI.