Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Sadece yetişen yiyebiliyor... Tadına bakan hayran kalıyor!

Osmanlı Saray mutfağının en gözde tatlılarından biri olan , 'da orijinal haliyle sofraların vazgeçilmezi olma özelliğini koruyor. Yaptığı yemeklere yeni bir tarz getirmeyi hedefleyen şef , 120 yıllık tarihe sahip süt helvasını bal kabaklarında pişirip müşterilerine farklı bir lezzet sunuyor.

Sadece yetişen yiyebiliyor... Tadına bakan hayran kalıyor!

Anadolu mutfağındaki tatlıların başında gelen helvalar, özel günlerde asırlardır pişirilmeye devam ediyor. Yaklaşık 120 yıl önce Osmanlı Mutfağı'na giren , o dönemde sarayda en çok tercih edilen tatlı haline geldi. Zaman içinde Anadolu'ya yayılan süt helvası, gün geçtikçe unutuldu.

Sadece yetişen yiyebiliyor... Tadına bakan hayran kalıyor!

Özellikle 'daki esnaf lokantaları süt helvasını menülerinden hiçbir zaman çıkarmadı. Günümüzde yalnızca Bursa'da yapılan , maliyetinin de düşük olması sebebiyle esnaf lokantalarında en çok tercih edilen tatlı haline geldi.

Sadece yetişen yiyebiliyor... Tadına bakan hayran kalıyor!

'daki yemek kültüründe öğle saatlerinde tüketilen , saat 14.00'dan sonra tüm lokantalarda tükeniyor ve gün içerisinde bir daha yapılmıyor.

Sadece yetişen yiyebiliyor... Tadına bakan hayran kalıyor!

ÖĞLEN SAATLERİNDE TÜKENİYOR

Yaptığı yemeklere yeni bir tarz getirmeyi hedefleyen şef (26), 120 yıllık tarihe sahip süt helvasını dev kabakların içinde pişirip müşterilerine farklı bir lezzet sunuyor.

Sadece yetişen yiyebiliyor... Tadına bakan hayran kalıyor!

'nın süt helvasını günümüze kadar taşıdığını belirten Topuk, "120 yıldan beri Bursa'daki esnaf lokantaları her gün aynı helvayı pişirmiş. Bu helva da ''. Öğlen 14.00'dan sonra canınız süt helvası çekse de hiçbir lokantada bulamıyorsunuz. Süt helvası sadece öğlen ulaşılabilen bir tatlı" dedi.

Sadece yetişen yiyebiliyor... Tadına bakan hayran kalıyor!

KAZANDİBİNİN YARIM BIRAKILMIŞ HALİ: SÜT HELVASI

Tüm helvaların aslında aynı mantıkla pişirildiğini söyleyen Topuk, "Bir meyane hazırlanıyor, tereyağı ve un kavruluyor. Daha sonra üzerine şekerli süt ilave edip benmari usulüyle pişiriliyor. Son aşama da ise fırında pişiyor. Süt helvası, kazandibinin atası olarak biliniyor. Aslında kazandibinin yarım bırakılmış hali süt helvasıdır. Süt helvasının en güzeli uzun sürede pişirilenidir. Unun uzun süre kavrulması çok önemli. Süt helvasının püf noktası, kıvamının helva kaşıktan akmayacak kadar katı, çatal ile yenemeyecek kadar akışkan olmasıdır. Bu kıvamı yakalamak pişirme tekniğinde. Pişirme aşaması biraz zahmetli. 3 aşamada pişiyor. Yarımşar saatten oluşan aşamalar tamamlanınca helvamızı 1 buçuk saatte yapmış oluyoruz. Aslında süt helvası eskiden sadece 'da değil tüm Anadolu'da pişiyormuş. Anadolu'da süt helvasının tarifi zamanla unutulmuş. Bu helvayı Bursa'da günümüze taşıyan bir iki tane esnaf lokantası var. Süt helvası aslında bu lokantaların Anadolu mutfağına bir hediyesi. Süt helvası günümüzde sadece Bursa'da pişirildiği için 'Bursa helvası' olarak da anılıyor" dedi.

Sadece yetişen yiyebiliyor... Tadına bakan hayran kalıyor!

"İNSANLAR YEMEK İÇİN ŞEHİR ŞEHİR GEZMEYE BAŞLADI"

Yeme-içme konusunda insanların artık şehirden şehire gezmeye başladığını belirten Topuk, "Anadolu'nun ücra köşesinde bile pişen bir yemek artık büyük şehirlere de kayabiliyor. da çok büyük bir sanayi şehri, turizmi oldukça gelişmiş. İnsanlar buraya seyahate geldiklerinde süt helvasıyla karşılaşıyorlar. Daha sonra bazı lokantalar bunu kendi şehirlerine götürüp pişirmeye başladı. Doğru şekilde pişirilmesi bizler için çok önemli. Biz de bu işin doğrusunun öğrenilmesi için çok gayret ediyoruz. İnsanlar artık başka şehirlerden sadece yiyebilmek için seyahat etmeye başladı. Bu durumla çok karşılaşıyoruz ama bahsettiğimiz gibi sadece öğle saatlerinde bulunduğu için çoğu kimse hayal kırıklığı ile şehrine geri dönüyor" dedi.

BİZE ULAŞIN