Adı Kanada ile özdeşleşen, Türkiye'de Akçaağaç Şurubu ya da Çınar Pekmezi diye bilinen Maple Şurubu, birçok hastalık için şifa kaynağı ama yapımı çok zahmetli. Akçaağaç ya da İsfendan Çınarı'nın gövdesinden, yılın sadece Şubat-Mart ve Nisan aylarında alınabilen ağaç özsuyunun işlenmesi ile elde edilen Maple Şurubu, uzmanların tespitlerine göre bağışıklık sisteminden kalbe, prostattan yaşlanmayı durdurmaya kadar bir dizi rahatsızlığa iyi geliyor. Doğal tatlandırıcı olarak kullanılabilen şurup, içeriğindeki magnezyum, demir, fosfor, potasyum, manganez, çinko, kalsiyum ve riboflavin ile tam bir şifa kaynağı. Antioksidan özelliği ile kanı temizleyen Maple Şurup'un, erkek sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğu biliniyor. -Sadece 3 ay üretilebiliyor Kanada'nın Guelph kenti yakınlarındaki Shady Grove Maple Çiftliği, diğer Maple Şurup çiftlikleri gibi bugünlerde oldukça hareketli. Ağaçlardan sadece yılın 3 ayı alınabilen özsuda yıllık üretimde en iyi rekolteyi yakalayabilmek için aralıksız çalışan çiftlik personeli, bir yandan da çocukları yarıyıl tatilinde olan aileleri ağırlıyor. 'Yüzde 95'i su'- Maple Şurup'un hangi aşamalardan geçtiğini anlatan Shady Grove Çiftliği Sahibi Dan Kaufman, ağacın gövdesine takılan çeşmeden kovaya akan usarenin yüzde 95'inin su olduğunu söyledi. Kovalarda biriken özsuyun, pompalama sistemi ile ana tanklara, oradan da Sugar House (Şeker Evi) denilen son işleme merkezine taşındığını anlatan Dan Kaufman, şurubun, basit anlatımla kazanlarda kaynatılarak elde edildiğini söyledi. Kuzey Amerika yerlilerinin buluşu olan Maple Şurup, ilk kez 19. yüzyıl başlarında başkalarınca da tadılmaya başlandı. Günümüzde dünya Maple Şurup üretiminin yüzde 80'ni Kanada'da yapılıyor. Kanada'yı yüzde 5.5'lik üretim ile ABD, onu Japonya ile Güney Kore izliyor. Avrupalıların Amerika'ya ayak basmasından önce, Algonquin halkı tarafından üretilen şurup, ağacın gövdesine bir kesik atılarak ya da musluk bağlanarak özsuyunun biriktirilmesiyle elde edilir. Sonra da kaynatılarak kıvamına gelir ve hazırlanır. BEYONCE KİLO VERMEK İÇİN KULLANIYOR Dünyaca ünlü şarkıcı Beyonce, bu şuruptan yapılan karışımla 14 günde 10 kilo vermesiyle biliniyor. Şurupla yapılan detoksla vücuttaki artıklar atılıyor, kaslardaki birikimler yok oluyor. ŞURUP DETOKS DİYETİ NASIL HAZIRLANIYOR? Diyete en az 10 gün devam edin - en fazla 40 güne kadar, bunun ötesi aşırı derecede ciddi durumlar için güvenli olabilir. Bu zaman boyunca tüm gerekli olan besinler alınır. Bedeni normal sağlıklı bir durumda tutmak için yılda üç veya dört kez uygulama mucizeler yaratır. Ciddi problemler için diyet daha sıkça yapılabilir. DETOKS DİYETİ Nasıl Hazırlanır ? 2 yemek kaşığı limon suyu (yaklaşık ½ limon) 2 yemek kaşığı hakiki Akçaağaç şurubu - Maple Syrup - (Akçaağaç ile kokulandırılmış şeker şurubu değil) 1/10 çay kaşığı kırmızı biber Su, orta sıcaklıkta (kaynak suyu) Limon suyunu, Akçaağaç şurubunu ve kırmızı biberi yaklaşık 280 gramlık bir kapta (bardakta) karıştırın ve kabı orta sıcaklıkta su ile doldurun. (İstenirse soğuk su kullanılabilir) Sadece taze limon kullanın. NE KADAR KULLANMALI? Uyanık olduğunuz periyot boyunca 6 - 12 bardak limonata için. Acıktıkça bir bardak daha limonata için. Diyet peryodu boyunca gıda alınmamalı. Bu, minerallerin ve vitaminlerin tam dengesi olduğu için, kişi acıkma sıkıntıları çekmediği söyleniyor. Aynı şekilde vitamin hapı da kullanılmıyor. Pekmez soğuk kış günlerinde vücudumuzu hastalıklardan korumaya vesile oluyor, vücuttaki direnci artırıyor hem de üşümeyi önlüyor. Beslenme ve diyet uzmanı, pekmez için, 'Özellikle içerisinde demir var. Demir metobolizmamız için çok önemli. Magnezyum çinko gibi mineraller var. Aynı zamanda da tatlı tadı olduğu için hem vücudumuzun dengesini sağlar hem de kaliteli sağlıklı bir tatlı diyebiliriz pekmez için.' ifadelerini kullanıyor. Pekmezin, iştah problemi olan çocuklara, öksürük şurubu gibi günde bir iki tatlı kaşığı verilebileceğini söyleyen beslenme uzmanı, 'Tahinle karıştırdığımızda, tahinde omega 3 asiti ve doymamış yağ asiti ciddi bir miktarda var. Pekmezle birlikte olduğu zaman çok faydalı bir yiyecek.' diyor. Peki, bu besini nasıl tüketmek gerekiyor? Sabah aç karnına pekmez içimini çok önerilmiyor. Aç karnına, kan şekeri düşükken direk pekmez almak, kan şeker dengesini bozabileceği gibi çok faydalı da olmayabiliyor. Pekmezin öğünle birlikte yenmesi, meşrubat gibi suyla karıştırılıp yemeklerde kullanılması çok daha dengeli bir kullanım sağlıyor. Gebelikte bebek gelişimi ve anne adayları için çok faydalı bir besindir. Sabahları içeceğiniz iki yemek kaşığı pekmez, vücudunuz için çok değerli ve çok önemli olan 2 miligram demir, 80 miligram kalsiyum ve 58 kcsal enerji ihtiyacını karşılar. Havalardaki ani soğuma ile birlikte soğuk algınlığına bağlı enfeksiyonların sayısı artmaktadır, Uzmanlar böyle havalarda vücudunuzun sıcaklık dengesini korumak için pekmez tüketmenizi tavsiye ediyorlar. Her şeye el atan sahteciler pekmez de yapıyorlar. Uzmanlar glikoz ve şekerle pekmez üretip gerçekmiş gibi satanlara dikkat çekiyorlar. Hangi tür olursa olsun, üzüm, dut veya benzeri olabilir, pekmezin elde edildiği meyvenin belli bir fiyatı var. O fiyatla mukayese edilmeyecek kadar ucuza satılan pekmezler konusunda dikkatli olmak gerekiyor.