Basit bir yemek yeme alışkanlığı, aynı zamanda kalbinizi koruyan en etkili formüllerden birine dönüşebilir. Yapılan son araştırmalar, yemek yeme saatlerinin kalp hastalığı riskinde önemli ölçüde azalma sağlayabileceğini tespit etti. İşte ayrıntılar…
Kardiyovasküler hastalık, kalbi veya dolaşım sistemini etkileyen herhangi bir durumun adıdır. Buna koroner kalp hastalığı , kalp yetmezliği ve felç de dahildir.
Dünya çapında kardiyovasküler hastalıklar en büyük ölüm nedenlerinden biri. Bu durum ülkemizde de önemli yaşam kaybı sebepleri arasında yer alıyor.
Sigara içip içmediğiniz , ne sıklıkta egzersiz yaptığınız ve aile geçmişiniz de dahil olmak üzere kalp hastalığına katkıda bulunabilecek bir dizi faktör bulunuyor. Fakat beslenme sistemi de önemli bir risk faktörü.
Doymuş yağ oranı yüksek olanlar gibi bazı gıdaların kalp hastalığı riskinizi artırabileceği, en iyi bilinen gerçeklerden biri. Ancak araştırmalar, yalnızca yediğiniz yemeğin türünün değil, ne zaman yediğinizin de önemli olduğunu ortaya çıkardı.
Bir uzman daha fazlasını açıklamak için sosyal medya platformu TikTok'u kullandı. Kardiyolog Doktor Abeer Berry, öğünlerinizi günün erken saatlerinde yemenin aslında kalp hastalığı riskinizi azaltabileceğini açıkladı.
Kardiyolog Doktor Abeer Berry; "Kalp hastalığına yakalanma riskinizi azaltmanın kolay bir yolunu bilmek ister misiniz? Yemeklerinizi erken yiyin. Kardiyovasküler hastalıklar hala dünyada önde gelen ölüm nedenidir" dedi.
Berry; ayrıca "Yalnızca 2019'da kalp-damar hastalıkları 18 milyondan fazla ölüme yol açtı ve bunların neredeyse sekiz milyonu beslenmeyle ilişkilendirildi. Dolayısıyla, diyetin kardiyovasküler hastalığın ilerlemesinde ve gelişmesinde önemli bir rol oynadığı açıktır." açıklamasında bulundu.
Bilim insanlarının 100.000'den fazla kişinin verilerini analiz ettiği Aralık 2023 tarihli bir Fransız çalışmasına atıfta bulundu. Günün ilk yemeğini ne kadar geç yerseniz, kardiyovasküler hastalık geliştirme riskinizin o kadar yüksek olduğunu tespit ettiler.
Bulgular, geciken her saatin riskinizi daha da artırdığını öne sürecek kadar spesifikti. Dr Berry: " Geciken her saat sonra bu risk yüzde altı arttı. Örneğin, kahvaltısını sabah 9'da yiyen bir kişi ile sabah 8'de kahvaltı yapan birinin kalp-damar hastalığına yakalanma riski yüzde altı daha fazlaydı."
Berry; "Öğünlerini akşam 20.00'den sonra yiyenlerde, son öğünlerini akşam 20.00'den önce yiyenlerle karşılaştırıldığında, geç yemek yiyenlerin felç geçirme riski yüzde 28 daha fazlaydı" açıklamasında bulundu.
Yemek yeme arasında daha uzun aralar verilmesi de önerildi. Dr Berry açıklamalarına "Ve son olarak, son yemeğiniz ile bir sonraki ilk yemeğiniz arasında ne kadar uzun süre bekleme aralığı, uyku saatleri veya yemek yemediğiniz gece saatleri de o kadar artar. İnme geçirme ihtimaliniz o kadar az. Yani geceleri ne kadar uzun süre yemek yemezsiniz, felç geçirme riski de o kadar azalıyor" bilgilerini de ekledi.
Kalp hastalığı ve felç geçirme riskinizi azaltmak için öğünlerinizi mümkün olduğu kadar erken yiyin ve yemeyi mümkün olduğu kadar erken bırakın.