Yeryüzünde besin değeri en yüksek olan doğal bileşen, arı sütüdür. Kraliçe arıyı beslemek için işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgılanan özel ve çok değerli bir maddedir. Arı sütü nelere iyi gelir ve içeriğinde neler vardır? Arı sütünün faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Arı sütünün gerçek olup olmadığı nasıl anlaşılır? Kimlerin kullanması sakıncalıdır? İşte arı sütü ile merak ettiğiniz her şey...
Arı sütü, hem üretiminin zahmetli olması hem de mucize etkilerinden dolayı dünyanın en pahalı sütlerinden biridir. Üretim koşullarının zorluğu nedeniyle ülkemizde yılda sadece 50 kg kadar üretilen arı sütünün kilosu ortalama 15-20 bin civarında.
Dünya genelinde ise en çok Japonya'da arı sütü üretiliyor.
ARI SÜTÜ NASIL ELDE EDİLİYOR?
Arı sütü, genç bal arılarının salgı bezlerinde üretilir ve Kraliçe arı hayatı boyunca arı sütü ile beslenir. Bu nedenle kraliçe arının ömrü 5-6 yıldır.
B1, B2, B3, B12, biotin, inositol, asetilkolin, folik asit, A, C, D, E vitaminleri, bazı mineraller, enzimler, hormonlar, antibakteriyel ve antibiyotik bileşenleri içeriyo
ARI SÜTÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?
Arı sütü içinde bulunan aktif bileşikler sayesinde anti-viral, anti-bakteriyel, anti-inflamatuar ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir.
Kan şekerini düşürücü etkide bulunur. İştah üzerinde düzenleyici etkisi nedeniyle iştah açıcı olarak kullanılabilir.
ARI SÜTÜNÜN TÜKETİM MİKTARI NE OLMALI?
Günlük doz için net bir miktar yoktur. Ancak, arı sütünün saf şekilde yetişkinlerde günlük 500 mg, bir rahatsızlığa karşı kullanılacaksa da günlük 1 gr alınabileceği ifade ediliyor.
Çocuklarda ise yaşa ve doktor tavsiyesine göre yetişkin dozunun ¼'ü olarak tüketilmesi öneriliyor. Arı sütü tüketimi için en çok tercih edilen yöntem; sabah ve akşam saf arı sütünü dilinizin altına alarak yaklaşık 30 saniye tutmak, daha sonra isteğe bağlı olarak bir miktar su ile yutmaktır.
Arı sütü tüketimi için en çok tercih edilen yöntem; sabah ve akşam saf arı sütünü dilinizin altına alarak yaklaşık 30 saniye tutmak, daha sonra isteğe bağlı olarak bir miktar su ile yutmaktır.
ARI SÜTÜ NASIL TÜKETİLMELİ?
Bazı kişiler saf haliyle tüketmekte zorlanabilirler. Eğer siz de bu konuda sıkıntı yaşarsanız arı sütünü saf bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz. Ayrıca keten tohumu, öğütülmüş üzüm çekirdeği gibi takviyelerle tüketimini kolaylaştırabilirsiniz.
ARI SÜTÜ NASIL SAKLANMALI?
Donmuş şekilde 18 ay bozulmadan saklanabilmektedir. Buzdolabında ise 1,5-2 ay bozulmadan durabilir. Kullanan kişi sayısına ve dozuna bağlı olarak, haftalık kullanım miktarlarına bölerek ayrı bir kaba aktarıp geride kalan miktarı yine derin dondurucunuza koyarak da daha iyi bir koruma sağlayabilirsiniz.
Ayrıca hiçbir şekilde ışık görmemesine de dikkat ediniz. Arı sütünü kullanırken kesinlikle metalle temas olmamalıdır. Tahta veya plastik kaşık kullanılması tavsiye edilir.
KİMLERİN ARI SÜTÜ TÜKETMESİ SAKINCALIDIR?
İki yaşından küçük çocuklar, arı sütüne ve arı ürünlerine alerjisi olanlar, özellikle saman alerjisi olanlar bu besini kullanmamalıdır.
Ayrıca fazla kiloya sahip olanlar, diyet yapacak olanlar, metabolik hastalığa sahip olanlar, kanser hastaları ve herhangi başka bir hastalığa sahip olan kişiler tüketim miktarları ve tüketim şekilleri hakkında mutlaka konusunda uzman bir diyetisyene danışmalıdırlar.