Bazı basit kural değişiklikleri, damarlarınızda yenileyici ve iyileştirici bir etki snabilir. İyi kolesterol seviyelerinizi yükseltirken kötü kolesterol seviyelerini düşüren bu formül, kalbiniz için adeta yenileyici bir etki gösterebilir. Bir kardiyolog ise bu konuda vücudunuzu yenileyecek birkaç adım paylaştı.
Yüksek kolesterol, damarlarınızda sessizce hasara yol açarak sizi daha yüksek kalp hastalığı ve felç riskini de beraberinde getirebilir. Bu nedenle damarlardaki yağ birikiminden uzak durmak zorunludur.
Bir kardiyolog bunu yapabilecek en iyi yedi yiyeceği açıkladı.Danışman Kardiyolog Dr Neil Ruparelia , "Yüksek kolesterolü düşürmek için, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) düzeylerini azaltmaya yardımcı olabilecek belirli gıdaları diyetinize dahil etmeniz gerekiyor" açıklamasında bulundu. İşte o besinler…
YULAF
Kardiyolog, popüler kahvaltı seçeneklerinin, yulafın "küçük kolesterol mıknatısları gibi" olduğunu açıkladı. Ruparelia; "Vücudunuzdaki kötü kolesterole bağlanan ve sisteminizin onu dışarı atmasını kolaylaştıran özel bir tür lif [beta-glukan adı verilen] içerirler" Dr Ruparelia, önemli miktarda beta-glukan elde etmek için günde en az bir porsiyon (yaklaşık 120 ila 200 gram) yulaf veya arpa yemeyi hedeflemeyi önerdi.
YAĞLI BALIK
Kardiyologa göre somon, uskumru ve alabalık gibi yiyecekler sadece kötü kolesterol düzeylerini düşürmekle kalmayıp aynı zamanda iyi kolesterolünüzü de artıran omega-3 yağ asitleriyle doludur. "Haftada en az iki kez diyetinize yağlı balıkları ekleyin" diyen Ruparelia, bu sayede daha sağlıklı bir bedene kavuşmanın da formülünü verdi.
KURUYEMİŞ
Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar açısından zengin olan kuruyemişler, kötü kolesterolünüzü düşürmek için aktif olarak çalışır. Dr Ruparelia, badem, ceviz ve antep fıstığı gibi yiyecekleri yemenin aynı zamanda kardiyovasküler faydaları olan antioksidan seviyenizi de artıracağını açıkladı. Yaklaşık 40 ila 50 grama eşdeğer olan küçük bir avuç kuruyemiş yemeyi öneren Kardiyolog, "Fındıklar kalori açısından yoğun olduğundan porsiyon boyutlarına dikkat edin" diye ekledi.
ZEYTİNYAĞI
Akdeniz diyetinin temelini oluşturan tekli doymamış yağlar, iyi kolesterolünüze zarar vermeden kötü kolesterolü düşürebilir. Doktor, günde yaklaşık iki ila dört yemek kaşığı kadar zeytinyağını birincil yemeklerinize dahil etmenizi söyledi.
BAKLAGİLLER
Fasulye, mercimek ve nohuttaki çözünür lif, kolesterole bağlanarak onu vücudunuzdan atmasına eşlik eder. Haftada birkaç kez beslenmenize baklagilleri dahil etmelisiniz. Bir porsiyon büyüklüğü yaklaşık 120 ila 200 gram pişmiş baklagildir.
MEYVE VE SEBZELER
Yaban mersini ve ıspanak gibi meyve ve sebzeler yalnızca yemeklerinize renkli bir katkı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda lif, antioksidanlar ve bitki sterolleri açısından da zengindir. Dr Ruparelia, "Birlikte, vücudunuzun emdiği toplam kolesterol miktarını azaltır ve sisteminizin kötü kolesterolden kurtulmasına yardımcı olur" dedi. Günde en az beş porsiyon hedefleyerek günlük beslenmenizde çeşitli meyve ve sebzelerin yer almasını önerdi.
AVOKADO
Zeytinyağı gibi avokado da kötü kolesterolü düşüren ve iyi kolesterolü yükselten tekli doymamış yağlar içerir . Dr Ruparelia "Günlük beslenmenize yarım ila bir avokado ekleyin" açıklamasında bulundu. Avokado salatalara, sandviçlere eklenebilir veya sürülebilir olarak kullanılabilir.
Kardiyolog, bunların genel öneriler olmasına rağmen bireysel beslenme ihtiyaçlarınızın değişebileceğini belirtti. Besin değeri yoğun çeşitli gıdaları içeren dengeli bir beslenmeyi sürdürmek çok önemlidir. Ayrıca diyetinizi özel sağlık hedeflerinize ve ihtiyaçlarınıza göre uyarlamak için bir sağlık uzmanına veya diyetisyene danışabilirsiniz.