Önereceğimiz bu muhteşem besin de sizin için tam olarak bunu yapıyor. Özellikle kış aylarında kurutarak tükettiğinizde birçok farklı şifası bulunuyor…
Cennet hurması, antioksidanlar ve lif ile A vitamini gibi önemli besinler açısından zengindir. Ayrıca sağlık açısından birçok potansiyel faydayla da ilişkilendirilmiştir ve çeşitli yemeklerde tüketilebilir.
Cennet hurması, diğer adıyla Trabzon hurması olarak da biliniyor. Sonbahar mevsiminde sıkça tüketilen bu meyvenin ise kışın kurutularak tüketilmesi mümkün oluyor.
Cennet hurması ya da Trabzon hurması adı verilen turuncu renkli meyveleri, tatlı, bal benzeri lezzetleriyle tanınır. Bu hurmayı taze, kurutulmuş veya pişmiş olarak tüketebilirsiniz. Sadece lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınıza çeşitli şekillerde fayda sağlayabilecek besinlerle doludur.
ZENGİN BESİN KAYNAĞIDIR
Boyutları küçük olmasına rağmen hurma etkileyici miktarda besinle doludur. Aslında 168 gramlık bir cennet hurması şunları içerir:
Hurma ayrıca iyi bir tiamin (B1), riboflavin (B2), folat, magnezyum ve fosfor kaynağıdır.
Bu renkli meyveler düşük kalorili ve lif yüklü olduğundan kilo vermeye yardımcı bir besindir. Vitamin ve minerallerin yanı sıra, sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilecek tanenler, flavonoidler ve karotenoidler de dahil olmak üzere çok çeşitli bitki bileşikleri içerir.
GÜÇLÜ ANTİOKSİDANLARIN MÜKEMMEL KAYNAĞI
Cennet hurması, antioksidan özelliklere sahip faydalı bitki bileşikleri içerir. Antioksidanlar, serbest radikaller olarak adlandırılan dengesiz moleküllerin tetiklediği bir süreç olan oksidatif strese karşı koyarak hücre hasarını önlemeye veya yavaşlatmaya yardımcı olur.
Oksidatif stres, kalp hastalığı, diyabet, kanser ve Alzheimer gibi nörolojik durumlar dahil olmak üzere bazı kronik hastalıklarla ilişkilendirilmiştir.
Cennet hurması gibi antioksidan bakımından zengin gıdaların tüketilmesi oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olabilir ve bazı kronik hastalıkların riskini azaltabilir.
Bu hurmaların derisinde ve etinde yüksek konsantrasyonlarda bulunan güçlü antioksidanlar olan flavonoidler açısından yüksek diyetler, daha düşük kalp hastalığı oranları, yaşa bağlı zihinsel gerileme ve akciğer kanseri ile ilişkilendirilmiştir.
Ayrıca birçok parlak renkli meyve ve sebzede bulunan bir pigment olan beta-karoten gibi karotenoid antioksidanlar açısından da zengindir. 2016 tarihli bir araştırma incelemesine göre çalışmalar, beta-karoten bakımından zengin beslenmeyi daha düşük kalp hastalığı, akciğer kanseri, kolorektal kanser ve metabolik hastalık riskiyle ilişkilendirmiştir.
Ek olarak, 2015 yılında 37.000'den fazla kişiyi kapsayan bir araştırma, diyetlerinde beta-karoten alımı yüksek olanların tip 2 diyabet geliştirme riskinin önemli ölçüde azaldığını bulmuştur.
KALP SAĞLIĞINA FAYDALIDIR
Kalp hastalığı dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir ve milyonlarca insanın hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Sağlıksız beslenme gibi risk faktörlerini azaltarak çoğu kalp hastalığı türünün önlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Cennet hurmalarında bulunan besin maddelerinin güçlü kombinasyonu, onları kalp sağlığını artırmak için mükemmel bir seçim haline getirir. Bu hurma, quercetin ve kaempferol dahil olmak üzere flavonoid antioksidanlar içerir. Flavonoidler açısından yüksek bir diyet tüketmek, birçok çalışmada kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Örneğin, 2012 yılında 98.000'den fazla kişiyi kapsayan bir araştırma, en yüksek flavonoid alımına sahip olanların, en düşük alımı olanlara kıyasla kalple ilgili sorunlardan %18 daha az ölüm yaşadığını buldu.
Flavonoid açısından zengin gıdalar açısından zengin diyetler, kan basıncını düşürerek, "kötü" düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü azaltarak ve inflamasyonu azaltarak kalp sağlığını destekleyebilir.
2012 yılında farelerde yapılan bir araştırma, hurmalarda bulunan tanik asit ve gallik asidin, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu düşürmede etkili olduğunu öne sürüyor. Ancak bu faydaları doğrulamak için insanları içeren daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
İNFLAMASYONU AZALTIR
Kalp hastalığı, artrit, diyabet, kanser ve obezite gibi durumların tümü kronik inflamasyonla bağlantılıdır. Antienflamatuar bileşikler açısından yüksek olan gıdaları seçmek, inflamasyonu azaltmaya ve hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Cennet hurması, güçlü bir antioksidan olan C vitamininin mükemmel bir kaynağıdır. Aslında bir hurma, önerilen günlük alımın %14'ünü içerir.
C vitamini, hücrelerin serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korunmasına yardımcı olur ve vücuttaki iltihaplarla mücadele eder. Bu kararsız moleküllere bir elektron bağışlayarak serbest radikal hasarını azaltır, bu da onları nötralize eder ve daha fazla zarar vermelerini önler. C-reaktif protein ve interlökin-6, iltihaplanmaya tepki olarak vücut tarafından üretilen maddelerdir.
Obezite hastası 64 kişiyi kapsayan 2015 tarihli 8 haftalık bir çalışma, günde iki kez 500 miligram (mg) C vitamini takviyesinin C-reaktif protein ve interlökin-6 düzeylerini önemli ölçüde azalttığını buldu.
Ayrıca içerdiği karotenoidler, flavonoidler ve E vitamini vücuttaki iltihaplarla savaşan güçlü antioksidanlardır.
LİF AÇISINDAN ZENGİNDİR
Çok fazla kolesterol, özellikle de "kötü" LDL kolesterol, kalp hastalığı, felç ve kalp krizi riskini artırabilir. Meyve ve sebzeler gibi çözünür lif oranı yüksek gıdalar, vücudun fazla miktardaki kolesterolden kurtulmasına yardımcı olarak yüksek kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir.
Cennet hurması, LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilen yüksek lifli bir meyvedir.