İftarda sevdiklerinizle keyifli bir sofra kurmanın tam zamanı! Uzun bir günün ardından, hem lezzetli hem de pratik bir menü ile sofranızı şenlendirmek, iftarın tadını doyasıya çıkarmak mümkün. Çorbadan tatlıya kadar zengin ve enfes bir menüyle, hem göze hem damaklara hitap eden bir iftar hazırlayabilirsiniz. İşte, bu menüyle sevdiklerinizle birlikte iftarın keyfini çıkarırken, hazırlık süresini kısaltıp, sofranızı şenlendirecek tariflerle mutfağınızda harikalar yaratabilirsiniz...
7. GÜN İFTAR MENÜSÜ
Çeşm-i Nigar Çorba
Fırında Çanak Köfte
Safranlı Pilav
Acılı Ezme
Yoğurtlu Semizotu Salatası
Dondurmalı İrmik Helvası
ÇEŞM-İ NİGAR ÇORBASI
Malzemeler:
1 bardak kırmızı mercimek
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı un
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1, 5 litre sıcak su
Tuz (yaklaşık 1 tatlı kaşığı)
Terbiyesi için:
1 yumurta sarısı
Yarım su bardağı süt
1 limon suyu
Sos için:
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı Kuru nane
1 çay kaşığı Toz kırmızı biber
1 çay kaşığı Pul biber
Bardak ölçüsü 200 ml
YAPILIŞI
Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağı ile orta ateşte kavurun.
Soğanlar pembeleşince unu ekleyip karıştırın. Kokusu çıkana kadar kavurun.
Ardından yıkayıp suyunu süzdüğünüz mercimeği ekleyip karıştırın ve suyu ilave edip mercimekler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu aşamada önce orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirmelisiniz.
Mercimekler piştikten sonra tuzunu ekleyin ve çorbayı pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar blenderden geçirin.
Çorba pişerken sosunu hazırlayın. Bir kasede yumurta sarısı, süt ve limon suyunu karıştırıp çırpın. Eğer limonunuz çok sulu ise yarım limonda kullanabilirsiniz.
Kaynayan çorba tenceresine boşaltın ve tekrar kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın.
Kaynayan çorbayı 2-3 dakika daha pişirerek ocaktan alın.
Sosu için tavaya tereyağını, kuru naneyi, toz kırmızı biberi ve pul biberi koyup karıştırın.
Kavrulunca çorba tenceresine boşaltın ve sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.
SAFRANLI PİLAV
Malzemeler
2 su bardağı pirinç
100 gram margarin
1 çay kaşığı kadar safran
3 su bardağı su
Tuz
YAPILIŞI
Öncelikle pirincimizi tuzlu sıcak suda 20 dakika kadar bekletiyoruz.
Pirincimiz beklerken biz de 3 bardak suyumuzu tencereye alıp, safranı ekliyoruz ve suyu kaynatıyoruz. Zaten safranı suya atar atmaz rengini vermeye başlıyor ama kaynadıkça tüm faydaları da suya geçmiş olacağından sıcak suda bekletmek yerine, güzelce kaynatıyoruz.
Su kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar daha tutup sonra ocaktan alıyoruz.
Safranlı suyumuz kenarda beklerken pirincimizi güzelce bol suyla yıkayıp nişastasından arındırıyoruz ve süzülmesi için onu da bir kenara alıyoruz.
Yağımızı pilav tenceremize alıp kızdırıyoruz ve süzülmüş pirinçlerimizi ekleyip, güzelce kavuruyoruz.
Safranlı suyumuz kaynarken biraz su kaybettiği için pilavımıza suyumuzu yine aynı bardakla ölçerek ekleyeceğiz.
Çok ince bir süzgeç yardımıyla safranlarımızın liflerini süzerek safranlı suyumuzu 3 bardak olarak ölçüp pilavımıza ekliyoruz. (Eksik kalan kısmı su takviyesi yaparak tamamlıyoruz)
Pilavımızın tuzunu ayarlıyoruz ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Suyunu çekmesine ramak kala pilavımızı hafifçe alt üst edersek çok daha lezzetli olacaktır.
İşte bol şifalı, altın sarısı rengiyle göze hitap eden, sıra dışı aromasıyla merak uyandıran Safranlı Pilavımız servise hazır. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!
FIRINDA ÇANAK KÖFTE
Malzemeler
1 kavanoz konserve garnitür (550 gr)
1 kase kaşar peyniri rendesi
Köftesi için;
500 gr kıyma
1 adet soğan
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı galeta unu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Yarım çay kaşığı karabiber
Sosu için;
1,5 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber
YAPILIŞI
Derin bir kaseye kıyma, soğan, yumurta sarısı, galeta unu, kırmızı toz biber, kimyon, karabiber ve tuzu ekleyelim.
Bütün malzemeler birbirine karışacak şekilde yoğuralım.
Yoğurduğumuz kıymadan mandalina büyüklüğünde parçalar koparalım, yuvarlayıp düz bir zemine aldıktan sonra parmaklarımızın ucuyla ortasına bastırarak çanak şekli verelim ve bir tepsiye yerleştirelim.
Kıymamız bitene kadar bu işlemi yapmaya devam edelim.
Birbirlerine yapışmaması için tepsiye yerleştirdiğimiz köftelerimizi streç film ile kapatıp buzdolabına kaldıralım.
Köftelerimiz donduktan sonra fermuarlı poşete yerleştirip dilediğimiz kadar muhafaza edebiliriz.
Köftelerimizi pişirmek istediğimizde Fermuarlı poşetten çıkartıp borcam tepsimize tek tek yerleştirelim ve içlerine garnitürümüzü koyalım.
Sosumuz için, 1,5 su bardağı sıcak suyun içine domates salçası, biber salçası, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu ekleyip güzelce karıştıralım.
Köftelerin de üzerine gezdirerek sosumuzu tepsiye dökelim.
Köftelerimizi fırına vermeden önce üzerlerine rendelenmiş kaşar ilave edelim ve önceden ısıttığımız 180 derece fırında 60 dakika pişirelim. Benim kullandığım köfteler donmuş olduğu için pişirme süresi normalden daha uzun oldu, dondurulmadan pişirildiği takdirde daha kısa sürede pişecektir.
ACILI EZME
Malzemeler
2 adet domates
2 adet kapya
1 adet acı yeşil sivri biber
2 diş sarımsak
1 adet soğan
6 dal maydanoz
Sosu için;
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
6 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı isot
1 çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı kuru nane
YAPILIŞI
Maydanoz hariç bütün diğer malzemeler teker teker robottan çekilir. Dilerseniz malzemeleri iri parçalar halinde doğrayarak tek seferde de robottan geçirebilirsiniz. Robotunuz yoksa ince ince doğrayın.
Maydanozu ince ince kıyın.
Taze malzemeleri uygun bir tabağa alın ve kenarda bekletin. Ezmenizin sulu olmaması için robottan geçirdiğiniz malzemeleri tel süzgeçte de bekletebilirsiniz.
Sosu için salçaları, yağı, nar ekşisini, limon suyunu, tuz ve baharatları güzelce bir kasede karıştırın.
Sosu sebzelerin üzerine dökün. Maydanozu da ekleyin ve güzelce karıştırın. Sonra servis tabağına alın. Afiyet olsun
YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI
Malzemeler
2 kase semizotu (1 bağ)
2 diş sarımsak
1 kase yoğurt
Tuz
Zeytinyağı
Pul biber
YAPILIŞI
Semizotunu yıkayarak, suyunun süzülmesini sağlayın.
Rendelediğiniz sarımsakları, tuz, zeytinyağı ve yoğurt ile karışım pürüzsüz olana kadar karıştırın.
Hazırladığınız yoğurtlu karışımı semiz otunun üzerine dökerek karıştırın.
İsteğinize göre üzerine pul biber serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
DONDURMALI İRMİK HELVASI
Malzemeler
500 gram irmik
1 paket margarin veya tereyağı (250g)
Şerbeti için:
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Üzeri için: Fıstık
İçi için: Sade dondurma
YAPILIŞI
Süt, su ve şekeri küçük bir tencereye alın, şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın.
Kaynamasına gerek yok şeker erise yeterli gelecektir.
Sonra ocağı kapatarak irmiği kavurmaya başlayabilirsiniz.
İrmiği rahatça kavurabileceğiniz bir tencereye margarini alın ve eriyene kadar bekleyin.
Margarin eridikten sonra irmiği ilave edin.
Tahta bir kaşık ile irmiğin rengi koyulaşana kadar sürekli karıştırarak kavurun.
Helva yapmak aslında çok basit ama kavurma aşaması gerçekten kuvvetli bir kol istiyor. İki kişi iseniz süper arada bırakıp kaçabilirsiniz:)
İrmiğin rengi dönüp nefis kokularını saldığında isterseniz küçük bir kaba bir kaşık irmikten alarak üzerine bir kaşık şerbet döküp rengini kontrol edebilirsiniz.
Ben açık renk sevmediğimden iyice kavurdum sonra rengi yeterli geldiğinde ilk olarak elinize tencerenin kapağını alarak çok dikkatlice şerbeti dökün.
Hemen tencerenin kapağını kapatın, şerbet sıçrayabilir.
Daha sonra 6-7 dk. kadar karıştırarak koyulaşmasını bekleyin.
Ocağı kapatın ve tencerenin de kapağını kapatarak helvanın demlenmesini bekleyin.
Helva soğuduktan sonra hatta ılıkken daha çok seviyorum. Karıştırıp küçük bir kaseye streç film sererek, tabanına ve kenarlarına helvadan döşeyin.
Ortasına dondurma koyarak, ters çevirin.
Üzerini fıstık ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.