Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlayarak yurda dönen Alper Gezeravcı ve ailesini, İstanbul'dan Ankara'ya gelişinde Esenboğa Havalimanı'nda kabul etti.
BAŞKAN ERDOĞAN'A TAKDİM
Kabulde, Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) geçirdiği 18 gün boyunca yanında bulunan Türk bayrağını ve "Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu" yazan peçi Başkan Erdoğan'a takdim etti.
Gezeravcı, Türk bayrağını takdiminde, "Sayın Cumhurbaşkanım, 29 Nisan 2023'te halkımızın da büyük teveccüh gösterdiği İstanbul'daki TEKNOFEST'te bütün halkımızın huzurunda hem bizleri milletimize anons etmiştiniz hem de bu kutsal emaneti bize teslim etmiştiniz. Vermiş olduğunuz bu kutsal emanetle kendimizi orada çok daha güçlü hissettik.
Erdoğan ile 22 Ocak'taki canlı bağlantı görüşmesini anlatan Gezeravcı, "Kendinizi bıraktığınız anda aslında istasyonun içerisinde hiçbir hava sirkülasyonu olmasa bulunduğunuz yerde sabit kalmanız gerekiyor. Yerden bir miktar yüksekteyseniz orada kalırsınız. Ama o minicik hava sirkülasyonu bile, tabiri caizse birisinin ağzından üflediği nefes dahi sizi hareket ettirecek ivme kazandırıyor. O kadar ağırlıksızsınız." diye konuştu.
BAŞKAN ERDOĞAN "O AN"I SORDU!
Gezeravcı, canlı bağlantı sırasında kendisi yukarıya doğru giderken mikrofonun neden aşağıya doğru gittiğinin sorgulandığını dünyaya dönüşünün ardından öğrendiğini ifade ederek, "O mikrofon, elimin ivmesiyle elimden çıktığı için hangi ivmeyi kazandıysa onu devam ettirir. Buna mukavemet gösterecek bir yer çekimi yok, buna mukavemet gösterip o ivmeyi durduracak bir hava kütlesi yok." dedi.
YAYINDAN UÇARAK ÇIKTI
— Sabah (@sabah) January 22, 2024
İlk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı, Başkan Erdoğan ile görüşmesini sonlandırırken 'Allahaısmarladık' dedi ve yukarı uçtu. pic.twitter.com/cdT2Jy9D0W
Erdoğan'ın "Peki, sen o Dragon'un içerisinde benle konuşmayı bitirdikten sonra yukarıya doğru bir çıkış oldu. O nasıl oluyor?" sorusuna ise Gezeravcı, "Zaten ayaklarımla tutunuyordum bir yerde, herhangi bir yere gitmemek için. Sadece ayak uçlarımla küçük bir hareketle yukarıya ivme kazandım." yanıtını verdi.