Deprem ölü sayısı son dakika araştırılmaya devam ediyor. Yüzyılın felaketi ardından Hatay ve Malatya merkezli depremler de yeni enkazlar meydana getirdi. Hasarlı binalardan uzak durulması gerektiğini her fırsatta hatırlatan yetkililer çalışmalara devam ediyor. Deprem ölen sayısı ve toplam yıkılan bina sayısı artçı sarsıntılar ardından da güncelleniyor. Kahramanmaraş deprem vefat sayısı AFAD tarafından paylaşılıyor. Peki, depremde kaç kişi öldü, kaç bina yıkıldı? İşte, 1 Mart güncel can kaybı…
MALATYA'DA 5.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM!
Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan büyük Kahramanmaraş depremi ardından bölgede artçı sarsıntılar devam ediyor. Son olarak Malatya Yeşilyurt merkezli 5.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Depremde yeni enkaz alanları oluştu. 29 bina yıkılırken son depremden kaynaklı 2 kişinin vefat ettiği 110 kişinin yaralandığı bilgisi AFAD tarafından paylaşıldı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ ÖLÜ VE YARALI SAYISI KAÇ OLDU?
7.7 ve 7.6'lık iki büyük Kahramanmaraş depremi sonrasında meydana gelen 6.4 ve 5.8'lik iki Hatay depremi ağır hasarlı bazı binaların yıkılmasına neden olmuştu.
Hatay merkezli depremler sebebiyle enkaz altında kalanlar için yeni çalışmalar başlatılmış ve son depremden kaynaklı 6 kişinin hayatını kaybettiği ve 18'i ağır 294 kişinin yaralandığı bildirilmişti.
Deprem bölgesinden son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. Enkaz çalışmalarında sona yaklaşılırken Kahramanmaraş merkezli depremlerde ölü ve yaralı sayısı AFAD tarafından açıklanıyor.
AFAD'tan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 44.374 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.
KAHRAMANMARAŞ'TA FABRİKA ÇÖKTÜ: ÖLÜ VE YARALILAR VAR
Öte yandan, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesi' ne bağlı Karaziyaret mahallesinde depremde hasar gören bir metal fabrikasında içeri giren işçilerin tencere tabak gibi eşyaları kurtarmak istedikleri sırada çökme meydana geldi. Olayda ilk belirlemelere göre 1 işçinin öldüğü, 4 işçinin yaralandığı bildirildi.
DEPREMDE KAÇ BİNA YIKILDI?
Deprem bölgelerinde, 830 bin 783 binadaki 3 milyon 273 bin 605 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı.
Hasar tespit çalışması tamamlanan 105 bin 794 binadaki 384 bin 545 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.
24 bin 464 binadaki 133 bin 575 bağımsız birimin orta hasarlı olduğu tespit edildi. 205 bin 86 binadaki 1 milyon 91 bin 720 bağımsız birimin az hasarlı, 407 bin 786 binadaki 1 milyon 409 bin 654 bağımsız birimin ise hasarsız olduğu tespit edildi.
Ancak artçı sarsıntılar ardından sayıların güncellenmesi bekleniyor.
DEPREM BÖLGESİNDEN TAHLİYE!
Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'dan toplam 528.146 vatandaşımız tahliye edilmiştir.
Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK'lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 11.424 arama kurtarma personeli görev yapmaktadır.
DEPREM KONUTLARI İÇİN İLK ADIM ATILDI
Kahramanmaraş'ta 45 bin 67, Malatya'da 44 bin 770, Hatay'da 40 bin 426, Adıyaman'da 25 bin 882, Gaziantep'te 10 bin 544, Osmaniye'de 9 bin 550, Diyarbakır'da 6 bin, Elazığ'da 3 bin 750, Adana'da 2 bin 500, Şanlıurfa'da 3 bin, Kilis'te 250 konut yapılacak.
DEPREM DESTEĞİ YATMAYA BAŞLADI
Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik 10 bin TL deprem yardımı hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamalar şöyle:
"10 bin TL'lik yardımlar afetzedelerin hesabına yatırılmaya başlandı. Tespit edildikçe de hesaplara yatırılmaya devam ediliyor. Direkt hesaba, hesabı olmayanlara nüfus cüzdanı üzerinden açılarak aktarılıyor. Hiçbir vatandaşımız sahipsiz bırakılmayacak."
YAKININI KAYBEDEN DEPREMZEDELERE 100 BİN TL NAKDİ DESTEK!
Başkan Erdoğan afet bölgesi için şu ifadelere yer verdi:
"Bölgedeki işletmelere yönelik ilave kredi garanti fonu kefaletli kaynaklar hazırlanmıştır. Önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre vatandaşlarımıza ilave destekler yapacağız. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına, acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda bulunuyoruz."