Cezayir'den Portekiz'e dünyanın birçok yerinde bulunan birbirinden farklı tatlılar arasında Türkiye'den bir lezzet de ilk 10'da yer almayı başardı. İşte dünyanın en iyi 10 tatlısı...
10 - DULCE de LECHE / ARJANTİN
Dulce de leche, Arjantin ve Uruguay'a özgü bir tür yoğunlaştırılmış sütlü tatlıdır. Geleneksel olarak, tatlandırılmış inek sütünün karamelleşene ve kalın bir kıvam elde edene kadar ısıtılmasıyla yapılır. Bu tarif sürülebilir olarak, kekler ve turtalar için bir dolgu veya bir dondurmaya eklenerek tüketilebilir.
9 - KAHRAMANMARAŞ DONDURMASI / TÜRKİYE
Listenin 9. sırasında yer alan Kahramanmaraş dondurmasının dünyanın en iyi tatlılarından biri olarak seçilmesinin ardında, kendine özgü tarifi yatıyor. Erimeye karşı dayanaklı ve çiğnenebilir olması Maraş dondurmasının en ayırt edici özelliği. Sakız reçinesi ve saleple yapılan bu dondurma, daha sert bir kıvamla sunulur. Bu nedenle "kesme dondurma" olarak da adlandırılır.
8 - CRÈME BRÛLÉE / FRANSA
Bir tür yumurtalı muhallebi olan bu tarif, sert, yanık şekerle oluşan bir kabuğa sahiptir ve yumurta sarısı, krema, şeker ve vanilyadan oluşur. Karışım pişirilir, kalıplara aktarılır, benmari usulü olarak yeniden pişirilir ve ardından iyice soğutulur. Soğutulmuş muhallebi tipik olarak geniş, düz tabaklara konur ve daha sonra üzerine karamelize edilen kahverengi şeker eklenir. Avrupa'da oldukça popüler olan bu tarifin Orta Çağ'dan bu yana tüketildiği düşünülüyor.
7 - KREP / FRANSA
6 - TİRAMİSU / İTALYA
Tiramisu aslında oldukça yeni bir tatlı olmasına rağmen, tüm dünyada popüler hale geldi. Mascarpone kremasıyla kaplanmış, kahveye batırılmış kedi dillerinden oluşan bu tatlı, İtalyan tatlıları arasında ikonik bir konuma sahip. Adı, kelimenin tam anlamıyla beni kaldır anlamına gelen İtalyanca bir ifade olan tirami sù ifadesinden geliyor.
5 - KAYMAKLI DONDURMA / İNGİLTERE
Kaymaklı dondurma, Birleşik Krallık'ta marketlerde de bulunsa da, Cornwall ile ilişkilendirilen geleneksel bir İngiliz dondurmasıdır. Bu dondurma Cornish tam yağlı süt, yumurta ve kaymak ile yapılır. Cornish pıhtı kremanın kullanılması, dondurmaya eşsiz bir tat ve kadifemsi bir kıvam kazandırır.
4 - PETTICOAT TAILS / İSKOÇYA
Bu tatlı, tereyağlı kurabiye bisküvilerine özellikle düşkün olduğu söylenen İskoç Kraliçesi Mary'ninki de dahil olmak üzere, 16. yüzyıldan kalma özenle hazırlanmış jüponlar için kullanılan kumaş parçalarına benzeyerek kendine özgü adını ve ayırt edici şeklini kazandı. Günümüzde de İskoçya'nın en sevilen tatlılarından biri.
3 - PASTEL DE BELÉM / PORTEKİZ
Pastel de Belém, geleneksel bir Portekiz yumurtalı muhallebi tartıdır ve ünlü pastel de nata'nın öncüsüdür. Turtalar, süt, yumurta, şeker, limon ve tarçın karışımıyla doldurulmuş bir hamur işi kabuğundan yapılır. Pastel de Belém'in ilk tarifi, Jerónimos manastırının rahipleri tarafından üretildiği 1837 yılına kadar uzanıyor.
2 - PASTEL DE NATA / PORTEKİZ
Pastel de nata, dünya çapında popüler olan geleneksel bir Portekiz yumurtalı muhallebi tartıdır. En iyi sonuç için dolgunun çok tatlı olmaması, limon veya vanilya aroması içermemesi gerektiğine inanılıyor. Bunun yerine tartlara tarçın serpilmeli ve ideal olarak bir fincan kahve ile birlikte tüketilmelidir.
1 - MAKROUD EL LOUSE / CEZAYİR
Listenin birinci sırasındaki lezzet Cezayir'de yapılan bir tür kurabiye. Makroud el louse, badem, yumurta, şeker ve portakal çiçeği suyu aromasından oluşan unsuz Cezayir kurabiyeleridir. Hafifçe kızarıncaya kadar pişirilen bu kurabiyeler, tamamen kaplanması için genellikle pudra şekerinin içine atılır. Makroud el louse tüketildikten sonra ağızda erimesi gerekir.