14 - JIANBING / ÇİN
13 - PAIN PERDU / FRANSA
12 - PARATHA / HİNDİSTAN
Altın kahverengi renkli, pul pul ve katmanlı paratha, genellikle kahvaltıda tüketilen bir Hint ekmeği türüdür. Adı, pişmiş, katmanlı hamura atıfta bulunan parat ve atta (un) kelimelerinin birleşiminden gelmektedir. Ghee'de (Hint sade yağı) pişirilen tam buğday unundan oluşur ve yuvarlak, üçgen, kare veya yedigen şekillerde sunulur.
11 - AREPA / VENEZUELA
Arepa, öğütülmüş mısır hamurundan yapılan çok yönlü bir mısır ekmeğidir. Venezuela, Kolombiya, Panama, Porto Riko ve Dominik Cumhuriyeti'nde yaygın olarak tüketilmektedir. Venezuela'da arepa, tüm ülke genelinde günün herhangi bir saatinde yenir. Venezuela kahvaltısında arepalar geleneksel olarak bir fincan sert kahve ve sıcak çikolata ile bir arada tüketilir.
10 - İNGİLİZ KAHVALTISI / İNGİLTERE
Tüm dünyada ünlü olan İngiliz kahvaltısı, zengin bir çeşitliliğe sahip. Sosis veya pastırma gibi bir et ürünün yanında, fasulye ve yumurta ile birlikte çeşitli sebzelerle birlikte servis edilir. Her ne kadar kahvaltı olarak sunulsa da, İngiliz kahvaltısı aslında bir öğle yemeği doyurucudur.
9 - CINNAMON ROLLS / TARÇINLI RULO - KUZEY AMERİKA
Amerikan tarzı tarçınlı rulolar, Avrupalı muadillerine kıyasla yumuşak hamurU ve çok daha büyük boyutları ile öne çıkar. Mayalı hamurun dikdörtgen şeklinde yuvarlanması, üzerine tereyağı sürülmesi, ardından yoğun bir şekilde şeker ve tarçın karışımı serpilmesi ve dilimler haline getirilmesiyle yapılır. Fırından hala sıcakken, tarçınlı ruloların üzerine genellikle krema veya sır, en önemlisi pudra şekeri kreması veya krem peynirli krema eklenir. Macadamia veya kuru üzüm gibi fındıkları içerebilen, üst malzeme veya dolgu söz konusu olduğunda birçok çeşit vardır.
8 - EGGS BENEDICT / ABD
7 - YOUTİAO / ÇİN
6 - GAUFRE / BELÇİKA
Lezzetli ve hoş kokulu waffle'lar Belçika mutfağının en ünlü markasıdır. Kalın hamur veya ince hamurdan yapılan kekler, her pastanın üstünde ve altında sıra dışı bir kareli desen oluşturan, özel olarak tasarlanmış bir waffle makinesinde pişirilir. Ardından çeşitli soslar ve meyvelerle sunulan bu tarif, şu an tüm dünyada da en sevilen tarifler arasında yerini alıyor.
5 - PANCAKE / ABD
Amerikan krepleri yumurta, un, süt ve kabartma tozundan oluşan kalın bir hamurdan yapılır. Ayrıca ayran veya çikolata parçacıklarının yanı sıra elma, çilek, yaban mersini gibi meyveler de hamura eklenebilir. Servis edildiğinde genellikle üst üste dizilirler ve üzerine tereyağı, akçaağaç şurubu, meyve reçeli, bal, çırpılmış krema veya fıstık ezmesi gibi çeşitli malzemeler eklenir. Dünyanın birçok yerinde de en sevilen kahvaltı çeşitlerinden biridir.
4 - MISO ÇORBASI / JAPONYA
Miso çorbası, miso ezmesinden ve deniz yosunu veya tofu gibi çeşitli ek bileşenlerden yapılan geleneksel bir Japon soya bazlı çorbadır. Japon halkının %70'inden fazlasının çorbayı kahvaltıda tükettiği tahmin edilse de, günün herhangi bir saatinde, ancak günün herhangi bir saatinde de tüketilebilir.
3 - CHURROS / İSPANYA
İspanya'da çobanlar tarafından tarçın ve şekere bulanmış hamur kızartması olarak ortaya çıkan churros, günümüzde hem Güney Amerika'da hem de İspanya'da en sevilen kahvaltılık seçeneklerinden biri. Her ne kadar yağ ve şeker oranının yüksek olması sebebiyle uyarılarda bulunulsa da sık tercih ediliyor. Genellikle İspanya'da bir fincan sıcak çikolata veya kahve eşliğinde tüketilirken, Küba'da guava, Meksika'da dulce de leche ve Uruguay'da peynirle doldurulmuş şekilde tüketiliyor.
LİSTENİN İKİNCİ SIRASINDA TÜRKİYE'DEN "BÖREK" YER ALIYOR!
Börek, en klasik görüntüsüyle un, su ve tuzla elde edilmiş hamur katmanlarının arasında çeşitli iç malzemelerin bulunduğu bir tarif olsa da, Anadolu'nun her yerinde farklı tariflerle öne çıkabilir. Fakat tüm dünyada börek, Türkiye ile özdeşleşmiş ve en lezzetli kahvaltı seçeneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Özellikle "su böreği" en çok bilinen böreklerden biri olarak kendine özgü dokusu ve tadı ile öne çıkıyor.
DÜNYANIN EN POPÜLER KAHVALTISI FRANSA'DAN: KRUVASAN
Günümüzde Fransız kruvasanları çikolata, reçel, kuru üzüm ve hatta krem peynirle doldurulmuş olarak satılmaktadır. Çok sayıda Fransız fırınında taze olarak satılan bu ürünler, çoğunlukla kahvaltı ürünü olarak tüketiliyor. Kat kat ve çıtır hamuru ve iç dolgusuyla oldukça sevilen bu lezzet, tüm dünyanın da favori kahvaltılarından biri. Genellikle yanında bir bardak kahve ile tüketilmesi yaygın alışkanlıklar arasında yer alıyor.