Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

MESAM hep aynı

Arabesk müziğin Orhan Baba'sı Orhan Gencebay, bu ayın başında Türkiye Musiki Eser Sahipleri Meslek Birliği'nde (MESAM) iki yıldır üstlendiği yönetim kurulu başkanlığı görevinden istifa etmişti.
İstifa dilekçesi sosyal medyaya sızınca GÜNAYDIN, Gencebay ile konuştu ve haber gündem oldu.
Orhan Baba, özetle şöyle diyor: "MESAM'ın yönetim kurulu toplantılarında, bir sanatçı topluluğuna yakışmayacak birçok davranışla muhatap oldum.
Zaman zaman şahsıma karşı yapılan saygısızlıkları görmezlikten geldim. Ancak eser sahiplerinin ve MESAM'ın çıkarları söz konusu olduğunda, yapılan yanlışları kabul edemem, bu durumun sürdürülmesine sessiz kalamam. Şeffaf ve denetime açık yönetim olmasını, toplantıların kayıt altına alınmasını istedim ama kabul edilmedi."
Orhan Baba ayrıca; 'grupçuluk', 'sayısal üstünlük' ve 'benim adamım' anlayışlarından da şikayetçi.

Yıllardır bu mesleği yapıyorum ve MESAM ile ilgili hep aynı haberleri okuyorum: Yolsuzluk, grupçuluk, koltuk kavgası... MESAM'ın bütün üyeleri şeffaf ve açık yönetim istiyor ama bu, bir türlü sağlanamıyor. Kendileriyle uğraşmaktan, şarkıların telif haklarını da doğru dürüst toplayamıyorlar. Bir şarkı için toplanan paranın yarısı MESAM payı, stopaj, sağlık fonuna gidiyor. Normalde ABD'de hit bir şarkı yapsanız, sadece siz değil, torunlarınız bile o şarkının telifiyle yaşar gider ama Türkiye'de böyle olmuyor ne yazık ki...
Elbette bu sorunun yasal nedenleri de var. Öte yandan, telif haklarında epeyce yol alındı. MESAM, sağlıklı ve adil bir şekilde yönetilse kazanan yine sanatçılar olacak ama bu bir türlü yapılmıyor. Çünkü birileri, bu grupçu yönetim şeklinden nemalanıyor.
Her yeni seçilen yönetimden bazı sanatçılar, 'Eski yönetim yedi, şimdi yeme sırası bizde' diyor ve bu kısır döngü yıllardır böyle devam ediyor.
Beni asıl üzen ise; sanatçıların telif peşinde koşmak ve MESAM'da yönetimi ele geçirmek için grup kurmaktan asıl mesleklerini yapmaması...
Halbuki bu işlerle avukatlar ve muhasebeciler uğraşır; telif işlerini profesyonel bir şirkete bırakırsın olur biter. Ama yok, illa birileri yönetimi ele geçirecek ve telif gelirinden nemalanacak!
Özetle Orhan Baba, istifa etmekle iyi yaptı; telif, grupçuluk, para gibi işlerle uğraşacağına kendisini sanatına verir. MESAM ise böyle gelmiş böyle gider...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA