Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bu belgesel kaçmaz

'Yüzüklerin Efendisi' ve 'Hobbit' serileriyle bir çuval ödül kazanan efsane yönetmen Peter Jackson'ın I. Dünya Savaşı'nı konu aldığı 'They Shall Not Grow Old' belgeselini, çekim aşamasından beri büyük bir heyecanla takip ediyorum.
Jackson, savaşa katılmış birçok ülkenin 100 yıllık arşivine özel izinle girdi. Bu arşivlerden elde ettiği görüntüleri renklendirdi, 3 boyutlu görüntülere çevirdi.
Efsane yönetmen; arşiv görüntülerini, sanki yeniden film çekiyormuş gibi en son teknolojiyle belgesele dönüştürdü.
Belgeselin asıl sürprizini ise Jackson'dan okuyalım: "Bugüne kadar I. Dünya Savaşı ile ilgili birçok belgesel hazırlandı, ama kimse oradaki insanların sesini kullanmayı düşünmemişti." Evet, Jackson bugün hayatta olmayan kahramanları dudak okuma tekniğiyle konuşturdu.
En iyi Çanakkale Savaşı filmi 'Gallipoli'yi ('Gelibolu'), Avustralyalı yönetmen Peter Weir çekmişti. Bu kez yine bir Avusturalyalı yönetmen olan Peter Jackson'dan en iyi I. Dünya Savaşı belgeselini izleyeceğiz gibi gözüküyor. Umarım bu belgesel Türkiye'de vizyona girer.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA