Kendi alanında en önemli yarışmalardan biri olan Gourmand Dünya Yemek Kitabı Ödülleri'nde (Gourmand Cookbook Awards) bu yıl ilk kez Türkiye'ye ait çok sayıda kitap ödül aldı. Türkiye'de son yıllarda yemek kültürü konusunda yayın, araştırma ve ilginin artması, yurtdışında da karşılık buldu. 1 Temmuz'da Paris'te gerçekleştirilen törene, 48 ülkeden yemek üzerine TV ve radyo programı yapımcılarından dünyaca ünlü dergi ve yazarlara kadar pek çok kişi katıldı. Ve Türkiye'den ödül alacak üç isim,
İstanbul'da Kırk Yıllık 40 Lezzet Durağı'nın yazarı Sevim Gökyıldız,
Net 125 g'ın yazarı Gamze Bursa ve
Hitit Mutfağı'nın editörü Nilhan Aras da oradaydı.
JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ
İSTANBUL'DA KIRK YILLIK 40 LEZZET DURAĞI (Sevim Gökyıldız)
İstanbul'da Kırk Yıllık 40 Lezzet Durağı, kuşkusuz ödüller arasında en önemlisini aldı. İstanbul Ticaret Odası tarafından yayımlanan kitap, mutfak tarihi ve kültüründe aktif bir rol oynadığı için ödüle layık görülmüş. Sevim Gökyıldız, kitabında 40 yıl geriye gidip, bugün hâlâ hizmet veren '40 lezzet durağı'nı anlatmış. Bebek Balıkçısı'ndan Tarihi Ali Baba Lokantası'na, Vefa Bozacısı'dan Saylan Pastanesi'ne kadar 40 mekânın kısa tarihçeleri, özellikleri ve içlerinde yaşanılan anıları ele alıyor. "İstanbul gibi, 3500 yıllık, üç imparatorluk başkenti olmuş bir şehrin lezzet dosyasında 40 yıl ufacık bir zaman dilimi, üstelik yalnızca 40 isim seçmek çok güç... 40 yer seçiminde göz önüne aldığımız en önemli kriter, eski çizgisini en azından aynı seviyede tutan ya da daha yukarılara taşıyan yerler oldu," diyor kitabın önsözünde Sevim Gökyıldız. Kitapta sadece bu mekânları tanımakla kalmıyorsunuz; iyi baklavanın sırrını Karaköy Güllüoğlu'nun sahibi Nadir Güllü'den, değişen meyhane kültürünü Refik Restaurant'ın sahibi Refik Arslan'dan öğrenebilirsiniz.
EN İYİ MUTFAK TARİHİ KİTABI
DENEYSEL BİR ARKEOLOJİ ÇALIŞMASI OLARAK HİTİT MUTFAĞI (Ahmet Uhri, Asuman Albayrak, Ülkü M. Solak)
Metro Kültür Yayınları tarafından yayımlanan
Deneysel Bir Arkeoloji Çalışması Olarak Hitit Mutfağı, aşağı yukarı 3500 yıl öncesine dayanan Hitit mutfak kültürünü, günümüz bilgileri ışığında yeniden ele alarak bugüne ulaştırmayı deniyor. 'Deniyor,' denilmesinin sebebi şu ki, Hitit yazılı belgelerinin arasında şimdiye dek, bugün anladığımız anlamda bir yemek tarifi metnine rastlanmamış. Bu nedenle 'Hitit Mutfağı' adıyla bir kitap yazmak, şimdilik pek olası gözükmüyor. Ancak bu, Hititlerin yazılı belgeleri aracılığıyla bize yedikleri içtikleri maddeler hakkında bilgi bırakmadıkları anlamına gelmiyor... Örneğin Hitit metinlerinin çözümlerinden anlaşıldığı kadarıyla, Hititler 180'den fazla ekmek ya da unlu ürün yapmışlar. Bunların bazılarının adlarını şöyle sıralamak mümkün: Ballı ekmek, yağlı ekmek, acı ekmek, narlı ekmek, biralı ekmek, diş ve üzüm salkımı şeklinde ekmekler, bezelyeli ekmek, ekmek pudingi...
EN İYİ YEMEK FOTOĞRAFÇILIĞI
NET 125 G (Gamze Bursa)
Ödüllerin tanıtım yazısında
Net 125 g kitabı için şöyle cümleler kurulmuş: "Türkiye'nin sadece muhteşem şefleri ve yemek yazarları yok; aynı zamanda yemek fotoğrafçılığı alanında da çok gelişmiş."
Net 125 g, Gamze Bursa'nın kendi günlük yaşamında kullandığı çeşitli kaynaklardan derlenmiş veya eski lezzetlerin güncel malzemeler eklenerek farklılaştırılmış şekliyle yeniden hayata geçirilmiş, ama her biri defalarca denenmiş tariflerden oluşuyor. Ödüllü kitaptaki fotoğraflar Gökçe Erenmemişoğlu'na ait. 162 tarif ve 162 fotoğraftan oluşan 358 sayfalık kitapta, modern ve güncel lezzetler var. Bunlar, içki ile birlikte servis yapılacak atıştırmalıklar, çorbalar, et, balık ve tavuk yemekleri, makarnalar, kişler, sufleler, ekmekler ve tatlılar. Mercimek favadan kabaklı karidesli linguiniye, ıspanaklı simitten çilekli milföye kadar farklı lezzetler, çok şık bir şekilde sunulmuş.
EN İYİ GEZİ YEMEK REHBERİ (ÜÇÜNCÜ)
GÜNEYDOĞU ANADOLU REHBERİ
Yerli ve yabancı turiste yönelik olarak hazırlanan
Güneydoğu Anadolu Rehberi- Uygarlığın Öyküsü kitabı ve DVD'si, bölgeye gelecek olan konukların gezilerinde kullanabilecekleri bir başvuru ve referans kaynağı olarak hazırlanmış. İhtiyaç duyulacak her türlü bilgiye yer verilen bu rehber, Türkiye'nin en eski odalarından biri olan ve 1898 yılında kurulan Gaziantep Ticaret Odası tarafından yayımlandı. Bölgede bulunan dokuz şehre ait tüm tarihi ve turistik değerleri içine alan turist rehberi hakkında ödüllerin tanıtım yazısında şöyle denilmiş: "8000 yıldan beri Dicle ve Fırat, medeniyetlerin buluştuğu bu bölgede aynı hayat tarzını, kültürü paylaşmış. Sonuç olarak bu ödülü rakı içmekten daha iyi kutlama şekli var mıdır!"
EN İYİ İÇECEK KİTAPLARI FOTOĞRAFÇILIĞI (ÜÇÜNCÜ)
RAKI GECELERİ (Fatih Akerdem, Ahmet Ayberk)
Almanya'da yaşayan barmenler Fatih Akerdem ve Ahmet Ayberk,
Rakı Geceleri'nde ulusal içkimiz rakıyı dünyada kabul ettirmek için lezzetli rakı kokteylleri hazırlamışlar. Uzun yıllardır rakı bazlı kokteyller üzerine çalışan ikili, sek olarak pek çok Avrupalı'nın damak tadına hitap etmeyen alkollü içkilerin başka içeceklerle zevkle içildiğini gördükten sonra bu işe yönelmiş.
EN İYİ AKDENİZ MUTFAĞI KİTABI (İKİNCİ)
ALİ GÜNGÖRMÜŞ (Ali Güngörmüş)
Michelin yıldızlı şef Ali Güngörmüş, Tunceli'den 1962'de Almanya'ya gelen Hasan-Haskan Güngörmüş çiftinin yedi çocuğundan biri. 1964'te Almanya'ya gelmiş ve burada büyümüş. Yarışmaya da Almanya adına katılan Güngörmüş, Almanya'da Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in himayesinde Land der İdeen (Fikirler Ülkesi) adlı inisiyatif tarafından görevlendirilen jürinin Nina Öger ile birlikte 'Ülkenin geleceğini şekillendirebilecek 100 beyin' arasındaki iki Türk'ten biri olarak seçilmişti. Kendi adını verdiği bu kitabında, Akdeniz mutfağından lezzetlerin tarifleri bulunuyor. Kitap Almanca olarak yayımlandı.