Üzerine yazılar yazıyorum diye bir arkadaşım, muzırlık tabii, bana lüks markaların logolarının bulunduğu bir pasta göndermiş. 'Marka' pastayı alınca çok güldüm. Onu Burçin Birdane yapmıştı. Pek de lezzetliydi üstelik. Birdane gibi pastalarını beğendiğim, ününü duyduğum yeni nesil başka pastacılar da var İstanbul'da. Bu vesileyle onlardan da bahsetmiş olayım.
Burçin Birdane
Pastanesi yok. Burcinindenemeleri. com adresli bir web sitesi bulunuyor. Pastaları sipariş üzerine evinde yapıyor. Pastacılık değil ama moda tasarımı eğitimi almış, çok faydasını gördüğünü söylüyor. Pasta mumlarını ve kullandığı ekipmanın büyük kısmını İngiltere ve Amerika'dan temin ediyor. En çok farklı konseptlerde doğum günü pastası siparişi alıyor. Pasta dilim ücretleri model ve kişi sayısına göre 8.5 ile 15 lira arasında değişiyor. 'Cupcake'ler ise 1-12 lira arasında.
Burcu Ünal
Fulya'da atölyesi, bayağı faal olduğunu sandığım Pastacı.net isimli bir web sitesi bulunan Burcu Ünal da sipariş üzerine pasta yapanlardan. Ünal atölyesinde ayrıca özel ya da iki kişilik pastacılık dersleri de (kişi başı 300 lira) veriyor. Aktif iş hayatını sona erdirerek yedi yıl önce pastacılığa yönelmeye karar vermiş. O günden bu yana da bu konuda çeşitli eğitimler almış.
Sweat P's Bakery
Bu yeni moda 'cupcake'lerin aslen Amerikan lezzeti olduğunun biliyordum ancak İstanbul'da bir Amerikalının elinden çıkanlarının varlığını yeni öğrendim. Pina Aloe, İstanbul'da yaşayan bir Amerikalı. Evinde sipariş üzerine cupcake, ekmek, granola (müsli gibi, yulaftan yapılıyor) ve bisküviler yapıyor. Ben özellikle granolasını tavsiye ederim. 450 gramını 15 liraya alabiliyorsunuz.
Art Cafe
Ne zaman butik pastacılıktan söz açılsa Art Cafe'nin ismini bir kez geçiriyorum. Ben onların hem pastalarını hem de bisküvilerini çok seviyorum. Benim gibi beğenenlerinin sayısı artıyor olmalı üçüncü pastanelerini Nişantaşı'nda açtılar geçenlerde. Özellikle 'pinoli' isimli unsuz pastalarıyla tanınıyorlar. Pastaların tasarımları da çok ilgi çekici.
Chocoist
Soley Arı ile tanışmadan çok önce, yaptığı cheesecake ile vuslata ermişlerdenim ben. Bebek'te yeni açılan Chocoist isimli pastanenin sahibesi olduğunu öğrendiğimde şaşırmamam bundandır. Sipariş üzerine pek çok çeşitte pastayı yapmasına rağmen, isminden sanıyorum, çikolata ile ön plana çıkıyor. Doğrusu brownisi de, trüfleri de çok lezzetli. Ayrıca ben Arı'nın pasta süslemelerini de çok zarif ve şık buluyorum.
Baylan
'Kup Griye' yemeye Kadıköy'e gittik yıllarca. Neyse ki ikinci şubeyi Avrupa Yakası'na gelerek, Bebek'te açtılar. Burada ürünler daha bir göstermiş kendini sanki. Böylece muhteşem profiterolünü, karamelli eklerini ve jambonlu kişini de keşfedebildim.
Bread and Butter
Yiyecek-içecek işletmeciliği üzerine eğitim almış bir isim Nazlı Yargıcı. Altı ay kadar önce Nişantaşı'ndaki fırın/pastanesini açtı: Bread and Butter. Mekâna girer girmez kişler, tartlar ve ekmekler göze çarpıyor. Arzu edene, salata, sandviç seçenekleri de var. Orada yiyebiliyorsunuz ancak sipariş üzerine catering hizmeti de veriyorlar. Örnek olması açısından 10 kişilik bir tart 50 lira civarında...
Coccolat
2000'li yıların başında açtı kapılarını Coccolat. Elif Kolankaya, Tuba Gençaslan, Ayşegül Kocabaş ortaklığında kuruldu. Ekip hâlâ aynı şekilde pastacılığa devam ediyor. Kızıltoprak'ta oluşundan sanıyorum, özellikle Anadolu Yakası'nda oldukça talep görüyorlar.