Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Mümin kalpte kibir olmaz

Hz. Muhammed, "Allah'u Teâla güzeldir ve güzelliği sever. Kibir, hakkı inkâr etmek ve insanları küçük görmektir" der

Büyüklenmek ve gurura kapılmak manasına gelen kibir, mümin bir kalpte asla bulunmaması gereken kötü bir huydur. Öyle ki, Hz.
Peygamber (sav) Müslümanları bu duygudan şiddetle sakındırmıştır. Şeytanın işlediği ilk günah olan kibir, onun Cenab-ı Hak tarafından lanetlenmesine ve genişliği gökler ve yer kadar olan cennetten çıkarılarak azabı hak etmesine sebep olmuştur.
Allah'u Teala, "Kibirlenip insanlardan yüz çevirme. Yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Çünkü Allah kurulup-övünenlerin hiçbirini sevmez" (Lokman, 18) buyurarak kullarını bu kötü huydan sakındırmıştır. Allah'ın Rasûlü (sav), müminleri kötü bir akıbetten korumak amacıyla birçok hadiste kibrin zararları üzerinde durmuş ve mütekebbirlerin Allah katındaki hazin sonundan şöyle bahsetmişlerdir: "Kalbinde zerre kadar kibir bulunan kimse cennete giremeyecektir."
Bir adam dedi ki "Ya Resulallah, insan elbisesinin ve ayakkabısının güzel olmasını ister." Bunun üzerine Allah Resûlü (sav) şöyle söyler: "Allah'u Teâla güzeldir ve güzelliği sever. Kibir; hakkı inkar etmek ve insanları küçük görmektir." (Müslim, Tirmizi)
Yine bir gün Efendimiz (sav), Sürâka adlı sahabiye "Ey Sürâka! Sana cennetlik ve cehennemlik olanları haber vereyim mi? diye sormuştu. Sürâka'nın "Buyrun ey Allah'ın Resûlü! demesi üzerine Hz. Peygamber, "Cehennemlik olanlar sağa, sola çalım yaparak gururlu gururlu yürüyen huysuz kimselerdir. Cennetlikler de zayıf olduklarından ezilenler ve haklarını koruyamayanlardır" der. (Taberani)
Kibrin kalpteki gizli tecellisinin ne kadar tehlikeli olduğunu ve şeytani bir davranışa dönüştüğü için sahibine kaybettirdiğini şu örnekte daha net görmekteyiz: Sahabe-i Kiram Resûlullah'a (sav) bir adamın iyiliğinden bahsetmişlerdi. Bir gün sözü edilen kişi Efendimiz'e çıkıp geldi. Ashab Resûlullah'a, "Ey Allah'ın Resûlü! Sana bahsettiğimiz adam işte bu" dedi. Resûlullah ona bakınca, "Ben onun yüzünde şeytani bir karanlık görüyorum" dedi. Adam selam verip Resûlullah'ın (sav) yanında durunca, Allah Resûlü ona "Allah adına sana soruyorum. Nefsin sana, etrafında senden daha değerli insan olmadığını söylüyor mu?" diye sordular. O kişi "Evet, aynen söylediğiniz gibi" dedi. (Müsned, Beyhaki)
Kalbinde kibir taşıyan kimseyi Allah alçaltacağı için, kişi kendi gözünde büyük ancak insanların gözünde küçük olmaya mahkûmdur.
Allah bizleri bu tehlikeli hastalıktan muhafaza buyursun.

KURAN'IN HEDEFLEDİĞİ MÜMİNİN ÖZELLİKLERİNDEN BAZILARI
İhsan makamını hedefleyiniz. Nedir ihsan? Allah'ı görür gibi ibadet etmektir. Rabb'e tam bir bağlılıktır.
İhlas; katışıksız, şirkten, riyadan, ucubdan uzak, ibadeti Allah için yapmaktır.
İsar'da bulunun. Yani nimette mümin kardeşinizi tercih ediniz. Zorlukta ise kendinizi ondan öne geçiriniz.
Peygamberimiz'in (s.a.v.) n sünnetine tabi olunuz. Onu örnek edininiz.
İbadet ve yaşantıda dengeli ve ölçülü olunuz. Orta yolu takip ediniz. Ne cimri olun, ne de müsrif.
Kendi nefsinizin ayıpları ile meşgul olup başkalarının ayıpları ile uğraşmayın.
Merhametli olun. Yaratıklara iyi davranınız. Hayvanlara eziyet etmeyiniz.
İşçinize, elinizin altındakilere merhametli ve toleranslı olunuz.
İyiliği emretmekten, kötülükten sakındırmaktan uzak durmayın.
İnsanların arasını düzeltmeye çalışın.
Her türlü iyiliğin ibadet olduğunu, sadaka olduğunu unutmayınız.
Edep sahibi olunuz. İnsanı cennete götüren şey Allah'a karşı edeptir.
Allah'a yakın olan insanlara saygılı davranınız. İnsanları, din kardeşlerinizi sevindirin.
Öğretmek ve terbiye etmek kasdıyla irşatta bulununuz.
Selamı yayınız, hatta selama önce siz başlayın.
Komşunuza ikram ediniz. Komşu komşuya mirasçı olacak kadar yakındır.
Başkasının size yaptığı az iyiliği küçük değil çok görün.
Hediyeye hediye ile karşılık veriniz.
İnsanlar arasında gücünüzü hayırda kullanınız. Zalim olarak anılmayın.
Tebessüm ve güleryüzlü olmak bir sadakadır. Bunu insanlardan esirgemeyin.
Zengine alçakgönüllü, garibana despot olmayın. Bu münafıklıktır.
Dünya menfaati için el - etek öpen insanları yanınızdan uzaklaştırınız.
Sizi fazlaca övenin ikiyüzlü olduğunu, menfaat peşinde olduğunu unutmayınız.
İnsanların hatalarını görmezden geliniz.

BÜYÜKLERİN DUALARI
İmam-ı A'zam'ın Duâsı

Allah'ım Esma-i Hüsnayla yalvarıyorum. Allah'ım, sen lütufkârsın, duâyı kabul edersin, mü'minsin, koruyucusun, meliksin, büyüksün, suret verensin, her şeyin sahibisin, verensin, alansın, meliksin, yücesin, tesbih edensin, şereflisin, yaşatansın, öldürensin, güçlüsün, apaçıksın, senden senin rızanı ve cenneti istiyorum.
Allah'ım sen dirisin, hannansın (merhametlisin), halimsin, yumuşaksın, övülmüşsün, hakîmsin, koruyucusun, hasîbsin, (her şeyi hesap edensin) senden rızanı ve cenneti istiyorum. Allah'ım sen daimsin, deyyânsın, dâfi'sin (def edensin), dünya ve âhiret hususunda kaçındığım şeyleri benden uzak tutmanı, rızanı ve cenneti istiyorum. Allah'ım sen rahmansın, rahimsin, Rabsın, raûfsun, rahimsin, râziksin, rezzâksın beni umduğum ve ummadığım yerlerden rızıklandır, senden rızanı ve cenneti istiyorum.
Allah'ım sen selâmsın, semî'sin, işitensin, duamı işitir, gizli ve aşikâr yaptığım işleri bilirsin, benden yüz çevirme, beni tüm kötülüklerden koru, senden rızanı ve cenneti istiyorum Ya Rabbi.

SORU - CEVAP
1- Gusül abdesti alırken dua etmek doğru mudur?
Gusül abdesti alırken dua etmekte bir sakınca yoktur. Çünkü gusül abdesti almaya başladığınızda besmele çekerek yıkanmaya başlıyorsunuz. Artık o niyetle o işe girdiğiniz için dualarınızı söyleyebilirsiniz. Eğer o duaları da biliyorsanız, söylemenizde dinen bir sakınca yoktur.

2- Eşimizi kıskanmak günah mıdır?

Müslüman kişi eşini tabii ki kıskanır. Namuslu insan eşini kıskanır. Eşini kıskanmak kötü bir şey değildir. Ama bu kıskançlık bir hastalığa dönüşmemelidir. Anormal bir tehdide dönüşmemeli, bir şüpheye dönüşmemelidir. Bir insan kötü bir şey yapmak isterse başına 10 tane polis de koysan yine yapar. Engelleyemezsiniz. Yanlış yapanın yanlışından siz sorumlu olmazsınız. Eşler birbirine güvenmeli ve her şeyden anlam çıkarmamalıdır.

3- Borcunu ödemeyen kişiye hakkını helal etmek günah mıdır?

Hayır günah değildir. Borcunu ödemeyen kişiye hakkınızı helal ediyorsanız o sizin büyüklüğünüzün işaretidir. Siz güzel bir insansınız, tahammül eden bir insansınız demektir. Çünkü herkes helal etmez hakkını borcunu ödemeyene, haram eder. Ama sen ediyorsun, senden Allah razı olsun. Size borcunu ödemeyeni de insaflı kılsın, akıllı kılsın ki sizden ders alsın. Ama eğer bir kişi parası olmasına rağmen borcunu ödemiyorsa günahkardır. Böyle bir durumda siz de hakkınızı almaya çalışın çünkü sizin hakkınızda çoluk çocuğunuzun rızkı olabilir. Ama eğer bu kişi gerçekten iflas etmiş, zor durumdaysa Allah'a bırakın. Allah görüyor zaten eğer yanlış yaparsa o kaybeder, siz kazanırsınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA