Bilim insanları, hamilelik döneminde tüketildiğinde çocuklarda otizm riskini azaltabilecek bir besin tespit etti. Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından desteklenen yeni bir araştırma, hamilelikte ayda en az bir kez bu besini tüketmenin, riski yüzde 20 oranında azalttığını buldu. İşte detaylar...
Ekip, hamilelik döneminde balık tüketmenin, çocuğa otizm teşhisi konulması riskini azaltabileceğini ve çocuğun ileriki yaşamında otizmle ilişkili özellikler geliştirme olasılığını düşürebileceğini öne sürdü.
Bunun nedeni, balığın doğal omega-3 yağ asitleri ve iyot, demir ve çinko gibi bebeğin beyin, konuşma ve işitme gelişimi için hayati önem taşıyan diğer önemli besinleri içermesi olabilir.
Otizm Spektral Bozukluğu (OSB), iletişim ve başkalarıyla sosyal etkileşimde bulunma zorluğu gibi geniş bir yelpazede rahatsızlıklara yol açabilen bir gelişimsel engeldir.
Drexel Üniversitesi liderliğindeki bir bilim insanları ekibi, araştırma için yaklaşık 4.000 kadını analiz etti. The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, katılımcılara balık tüketimleri ve balık yağı takviyesi kullanımları soruldu.
Otizmli bireyler, bir kişinin ses tonu, beden dili ve yüz ifadeleri de dahil olmak üzere sözel ve sözel olmayan iletişimi anlamakta da zorluk çekebilirler.
Bilim insanları bu bozukluğa neyin sebep olduğunu bilmiyor ve bir tedavi yöntemi de bulamıyorlar ancak çocuğun daha iyi bir yaşam sürmesine yardımcı olmak için erken teşhis çok önemli.
Drexel Üniversitesi liderliğindeki bir bilim insanları ekibi, araştırma için yaklaşık 4.000 kadını analiz etti. The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, katılımcılara balık tüketimleri ve balık yağı takviyesi kullanımları soruldu.
Hamile kadınların, fetal gelişime yardımcı olmak için her hafta 240 ila 350 gram veya iki ila üç porsiyon balık yemeleri önerilir. Ancak araştırmacılar, kadınların yüzde 25'inin hamilelik döneminde balık yemediğini, yüzde 65 ila 85'inin ise omega-3 takviyesi almadığını tespit etti.
FDA, balığın beslenmenin önemli bir parçası olduğunu belirterek , kadınların hamilelik döneminde yüksek civa içeren deniz ürünlerinin tüketimini sınırlamaları gerektiği konusunda uyardı.