Dondurulmuş besinler ile ilgili genellikle zararlı olduklarına dair oluşmuş genel kanının aksine bazı besinlerin dondurularak tüketilmesinin çok daha faydalı olduğu ortaya çıktı. Önde gelen diyet uzmanları, bunun yanlış bilinen bir gerçek olduğunu ve çoğumuzun dondurulmuş gıda bölümünü kullanmadığını söylüyor. Peki hangi besinler dondurulduğunda daha sağlıklı? İşte cevabı…
Beslenme Uzmanı Rhiannon Lambert'e göre, dondurucu reyonundan dana eti veya tavuk eti seçmenizin, içeriğine bakarak katkı maddeleri ve koruyucu maddelerden kaçınmanıza ve böylece daha uzun süre yenilebilir kalmasını sağlamanıza yardımcı olabileceğini belirtiyor.
Balığı dondurmak ise omega-3 gibi kalp sağlığına yararlı yağ asitlerinin aktif kalmasına yardımcı olabilir.
Lambert; bu konuyla ilgili olarak 'Son yapılan bir araştırma, balıklardaki omega-3'ün büyük kısmının üç ay dondurulduktan sonra bile besinsel olarak kullanılabilir kaldığını buldu' açıklamasında bulundu.
Lambert'e göre dondurulmuş halde süper güçlendirilmiş diğer yiyecekler arasında brokoli, mısır da yer alıyor.
Dondurulmuş brokoli, taze olanına kıyasla sindirim sağlığı ve beyin fonksiyonu için gerekli olan daha fazla riboflavin (B2 vitamini) içeriyor.
Hasattan hemen sonra bunu dondurucuya koymak, temel vitamin ve antioksidanların daha uzun süre korunmasını sağlar.
'Bu arada, dondurulmuş bezelyeler, taze olanlarla hemen hemen aynı seviyede C vitamini gibi hayati besin maddelerine sahipti' diyen Lambert, bu tercihin oldukça önemli olduğunu belirtiyor.
Bir diğer çok tükettiğimiz besin olan taze ıspanak sadece çabuk bozulmakla kalmıyor, aynı zamanda birkaç gün sonra besin değerlerini de kaybediyor.
Lambert'a göre; ıspanağı dondurulmuş olarak tercih etmek, C vitamini ve folatı daha uzun süre bozulmadan saklayarak besin değerini aylarca koruyor.
Lambert, tatlı mısırın dondurulduğunda 'en üst seviyede' besin değeri sağladığını, doğal tatlılığını ve besin seviyelerini koruduğunu söylüyor.
Lambert 'Dondurulmuş mısır, taze mısırdan daha fazla C vitamini içerir. Ayrıca taze tatlı mısır, toplandıktan sonraki 12 saat içinde şeker içeriğinin yüzde 50'sini kaybeder, bu da dondurulmuş mısırı genellikle çok daha lezzetli bir seçenek haline getirir' açıklamasında bulundu.