Yiyeceklerin ısıtılması sürecinde yaşanan tehlikelere dair birçok şey yazılıp çizildi. Fakat gerçek bir vaka, bu konuda oldukça korkutucu hale gelebiliyor. 20 yaşındaki bir adam, "kızarmış pilav sendromu" da denilen bir sendrom sebebiyle aniden hayatını kaybetti. Üstelik sadece bir yemeği "ısıttığı" için! İşte dehşete düşüren trajedinin detayları..
2008 yılında Belçikalı bir öğrenci olan AJ, akşam yemeğini yedikten birkaç saat sonra kendini iyi hissetmediğini söyleyerek ailesine şikayette bulundu.
Brüksel'de yaşayan genç, baş ağrısı, mide bulantısı gibi semptomlar yaşadı ve daha sonra kusma ve ishal belirtileri gösterdi.
AJ, su içip iyi bir gece uykusunun ağrısını hafifleteceğini umarak gece yarısı yatak odasına çekildi. Ancak ne yazık ki ertesi sabah oğullarını kontrol eden ebeveynler, oğullarının uykusunda öldüğünü fark ederek büyük bir dehşet yaşadı.
Adli tabip, ölüm anında orta düzeyde sentrilobüler karaciğer nekrozu - yaygın olarak 'kızarmış pilav sendromu' olarak bilinir - olduğunu ve bunun muhtemelen uykusu sırasında organlarının çalışmayı bırakmasına neden olduğunu tespit etti.
Rapora göre makarna birkaç gün oda sıcaklığında bekletilmişti. Raporda yapılan açıklamada;
"Bu durum Bacillus cereus'un çok yüksek konsantrasyonlarda büyümesine ve makarnada bulunan yüksek toksin konsantrasyonunun (14,8 μg/g) oluşmasına neden oldu ve bu da büyük ihtimalle ölümcül sonuçtan sorumlu." cümleleri kullanıldı.
AJ'nin ölümü 2008 yılında gerçekleşti ancak son zamanlarda doğru şekilde saklanmamış yiyeceklerin ısıtılmasıyla ilgili tartışmalar nedeniyle çevrimiçi ortamda yeniden gündeme geldi ve sendromun riskine ilişkin yaygın endişeye yol açtı.
Bakteriler, kirli gıdaların uygun şekilde soğutulmaması ve uzun süre oda sıcaklığında bekletilmesi durumunda çoğalır. Bu koşullarda ölümcül bakteri tehlikeli seviyelere kadar çoğalabiliyor ve dolayısıyla o yiyeceği yiyen herkes için ih.