Eve yorgun döndüğümüz akşamlarda yemek pişirmek çoğumuza zor geliyor olabilir. Böyle günlerde hep en kolayına gitmeyi tercih ederiz. En kolay yemeği yaparız, en kolay aleti kullanırız. Son zamanların en çok tercih edilen yemek pişirme aleti Airfryer'da böyle günlerde kurtarıcı görevi görüyor. Airfryer, her yemek için pratik bir çözüm gibi görünüyor olsa da belirli yiyecekleri bu mutfak ürünüyle pişirmekten kaçınmalıyız. İşte airfryer'da pişirdiğinizde yangına neden olabilecek yiyecekler.
Airfryer, son günlerde popülerleşmesi ile birçok evde yerini almış durumda. Çoğu yiyeceği pişirmeyi klasik ev aletlerine göre çok daha kolay ve hızlı hale getirmesi ile elimizin sürekli gittiği bu mutfak aleti, bir süre sonra çoğumuzda ''bağımlılık'' yapıyor ve sürekli onu kullanmak istiyoruz ancak her yiyeceği pişirmek için uygun olmayan bu ürün, aynı zamanda yanlış kullanımda yangın çıkması gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
AIRFRYER'A BU ÜRÜNLERİ KOYMAKTAN KAÇININ
Mutfağımızın vazgeçilmezi olan baharatlar, konu yemeklere lezzet katmak olunca ilk başvurduğumuz gıda malzemesidir. Et, balık veya sebze gibi yiyecekleri pişirmeden önce baharatlamak çoğumuz için bir rutin haline gelmiş olsa da, uzmanlar airfryer kullanırken yiyeceklerin aşırı derecede baharatlanması halinde yangın tehlikesi oluşturabileceğini açıkladı.
BU ÜRÜNLER YANGINA NEDEN OLUYOR
Baharatlar ve marine soslar, aşırı derecede kullanıldığında makinenizi tıkayabilir. Airfryer'ın önemli parçalarının tıkanması durumu cihazın bozulmasına veya en kötüsü, yangın çıkmasına neden olabilir.
ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?
Uzmanlar, bu durumu önlemek için yiyeceklerin airfryer'a oldukça küçük şekilde ve yeterli olacak seviyede yağ ve tuzla pişirilmesini öneriyor.
Bir başka önemli detay da yiyeceklerin pişirme süresini doğru ayarlamak. Her yiyeceğin pişme süresi farklı olduğundan, airfryer'da pişirirken bu sürelere özen göstermek sizler için daha sağlıklı ve güvenli olacaktır.
YANGIN ÇIKARMA İHTİMALİ YÜKSEK YİYECEKLER
1. Brokoli veya yumuşak sebzeler, airfryer'da pişirme süresine dikkat edilmezse hızla kuruyup yanabilir. Bu durum, hem yemeğinizin lezzetini etkiler hem de airfryer'ın bozulmasına veya yangın riskine neden olur.
2. Bütün tavuk veya bütün et parçaları, airfryer'da pişirmesi zor yiyeceklerdir. Küçük yiyecekleri eşit seviyede pişirirken büyük yiyecekleri pişirmekte zorlanır. Ayrıca, büyük yiyecek parçalarını tek parça halinde airfryer'da pişirmeye çalışmak cihazın hava akışını engelleyerek yangın riskini artırır.
3. Yoğun soslu yiyecekler, sosun airfryer içinde yayılmasına neden olur ve soslar yağ ve şeker içerdiğinden cihazın ısısıyla birlikte yangın çıkmasına neden olabilir.
4. Çok yağlı yiyecekler, pişirilirken airfryer'da duman çıkmasına neden olabilir. Yüksek sıcaklığa maruz kalan yağlar, yangın riskini artırabilir.