Kan şekeri, genel sağlığımız için kritik bir rol oynar ve dengesizlik durumunda kalp hastalıkları, böbrek sorunları ve felç gibi ciddi sağlık problemlerine zemin hazırlayabilir. Vücudun temel enerji kaynağı olan kan şekeri, hayati işlevlerin devamı için vazgeçilmezdir. Yüksek kan şekerinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir, bu nedenle her türlü belirtiyi fark etmek ve ciddiye almak büyük önem taşır.
Bu yazıda, yüksek kan şekerini işaret edebilecek temel belirtileri sizin için bir araya getirdik. Eğer bu belirtilerden herhangi birini kendinizde ya da bir yakınınızda fark ederseniz, vakit kaybetmeden bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.
KAN ŞEKERİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
Hiperglisemi, diğer adıyla yüksek kan şekeri, kanda çok fazla şeker olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu, vücutta çok az insülin (glikozu kana taşıyan hormon) olduğunda ya da vücudunuz insülini doğru şekilde kullanamadığında ortaya çıkar. Çoğu zaman kişide diyabete de neden olur.
EĞER KAN ŞEKERİNİZ BU SEVİYEDEYSE ÇOK YÜKSEK DEMEKTİR
Yemek yedikten 1-2 saat sonra kan şekeri seviyesi 180'in üzerinde ise çok yüksek olduğu kabul edilmektedir. En az 8 saatlik açlıktan sonra ise 100 ila 125 arasında ölçülen kan şekeri çok yüksek kabul edilmektedir.
TEDAVİ EDİLMEYEN KAN ŞEKERİ BÜYÜK TEHDİT OLUŞTURUR
Kan dolaşımında uzun süre yüksek miktarda şeker bulunması, kanınızın kalp ve böbrek gibi önemli organlara iletilmesinden sorumlu kan damarlarına zarar verecek ve ciddi komplikasyonlara neden olacaktır.
NEDEN BAZI İNSANLAR BU DURUMUN FARKINA VARAMAZ?
Her birey yaşadığı yüksek kan şekeri belirtilerini fark edemeyebilir. Çünkü semptomlardan bazılar yorgunluk veya susuzluk gibi hafif olabilir. Bu nedenle kişi sayece yorulduğunu ya da az su içtiğini düşünebilir ve bunun bir hastalığın belirtisi olduğu kanısına varamayabilir.
YÜKSEK KAN ŞEKERİ BELİRTİLERİ
SÜREKLİ YORGUN HİSSETMEK
Yüksek kan şekerinin belirtilerinden biri sürekli olarak yorgun hissetmektir. Ancak bu durumda fazladan şeker almak daha enerjik hissetmenizi sağlamayacaktır.
Vücut ekstra aktivite için ihtiyaç duyduğu enerjiyi almak için sizin aldığınız şekeri bu durumda kullanamaz ve yorgunluk kronik bir hale gelebilir.
ARTAN İDRARA ÇIKMA İSTEĞİ VE SUSUZLUK
Yüksek kan şekerine sahip bireylerde böbrekler kandaki fazla şekeri filtreleyemez ve idrar ile dışarıya atamaz.
AÇIKLANAMAYAN KİLO KAYBI
Artan iştaha rağmen veya her zamanki miktarda kalori alımına karşın istemsiz olarak kilo kaybı yaşıyorsanız kan şekeri seviyeniz yüksek olabilir.
Vücutta bu durumda enerji kazanmak için bedeninizde depolanan yağı ve devamında kası yakarak kullanır. Bu durum ise kilo kaybıyla sonuçlanır.
GÖRÜŞ BOZUKLUKLARI
Yüksek glikoz seviyeleri gözün arkasında (retina) oluşan kan damarlarının miktarını artırabilir. Fazladan damar oluşumu ise göz için zararlıdır ve kör olma riskine yol açabilir.
UYUŞMA VE KARINCALANMA HİSSİ
Yüksek kan şekeri seviyeleri el ve ayak parmaklarınızda, ellerinizde ve ayaklarınızda uyuşma veya karıncalanmaya yol açabilen nöropati olarak da adlandırılan sinir hasarı meydana gelmesine neden olabilmektedir.
KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜREN BESİNLER
ELMA
Elma, tamamı kan şekerini düşürmeye ve diyabete karşı korumaya yardımcı olabilecek kersetin, klorojenik asit ve gallik asit dahil olmak üzere çözünür lif ve bitki bileşikleri içermektedir.
Meyve tüketiminin kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu bilinse de elma gibi bazı meyveler bu konuda daha etkili sonuçlar elde etmenize yardımcı olabilir.
Yapılan çalışmalar yumurta tüketmenin kan şekerini düzenlediğini ve istenilen seviyelerde kalmasına yardımcı olduğunu göstermektedir.
14 yıllık bir çalışmanın sonucunda haftada bir veya daha az yumurta yemeye kıyasla haftada iki veya daha fazla yumurta tüketen bireylerde yüksek kan şekerinin bir sonucu olan diyabetin görülme riskinin de %40 azaldığı kanıtlanmıştır.
KEFİR VE YOĞURT
Kefir ve yoğurt, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilecek fermente süt besinlerdir.
Yapılan araştırmalar, kefir ve yoğurt alımını kan şekerini kontrol etmede oldukça başarılı olduğunu göstermektedir.
32 yetişkin üzerinde yapılan 4 haftalık bir çalışmada, günlük 150 gram yoğurt tüketmenin yemek sonrası insülin ve kan şekeri düzeylerini başlangıç değerlerine kıyasla iyileştirdiğini göstermiştir.