Bir gastroenterolog, sağlığınızı içten içe yok eden üç yiyeceği ifşa etti. Dr. Saurabh Sethi, her gün tükettiğiniz bu gıdaların bağırsaklarınıza nasıl zarar verdiğini açıkladı. İşte nedenleri ile birlikte o yiyecekler…
Bir bağırsak doktoru kaçındığı üç "tehlikeli" yiyeceği açıkladı.
Harvard Üniversitesi'nden mezun olan doktor şöyle paylaştı: "Bir gastroenterolog olarak kaçındığım bağırsak için en tehlikeli üç yiyecek."
AŞIRI İŞLENMİŞ GIDALAR
Dr. Sethi şunları söyledi: "Birincisi, aşırı işlenmiş gıdalar bağırsak mikrobiyomunu bozabilecek koruyucu maddeler, katkı maddeleri ve sağlıksız yağlar açısından zengindir."
MEŞRUBATLAR
"Üçüncüsü, normal ve diyet meşrubatlar. Diyet olanlar, klinik deneyimime göre bağırsak mikrobiyomunu olumsuz etkileyebilen aspartam gibi yapay tatlandırıcılar içerir."
BU BESİNLERDEN NEDEN KAÇINMALIYIZ?
British Heart Foundation'a göre, ultra işlenmiş gıdalar genellikle yüksek seviyelerde doymuş yağ, tuz ve şeker içerir ve bunları yediğimizde, diyetlerimizde daha besleyici gıdalara daha az yer bırakırız. Ayrıca, bu gıdalardaki katkı maddelerinin olumsuz sağlık etkilerinden sorumlu olabileceği öne sürülmektedir.
Örneğin çalışmalar, fındık gibi gıdalar bütün olarak yendiğinde vücudun fındık öğütülüp yağlar salındığında olduğundan daha az yağ emdiğini göstermiştir.
Bir diğer yeni teori ise ultra işlenmiş gıdaların bağırsak sağlığımızı da etkileyebileceğidir.
Çünkü kararsız yağlarda kızartılmış yiyecekleri tüketmenin çeşitli olumsuz sağlık etkileri olabilir.
Aslında, bunları düzenli olarak yemek sizi diyabet, kalp hastalığı ve obezite gibi hastalıklara yakalanma riskinizi artırabilir.