Gıda zehirlenmesi yaşayacak kadar talihsiz olan herkes bunun ne kadar korkunç olabileceğini bilir ve çoğumuz gıda hijyenimizin en üst düzeyde olmasını sağlamak için elimizden geleni yaparken, bazen abur cubur olarak yediğimiz kötü bir yemek tarafından hazırlıksız yakalanırız.
Bir bağırsak sağlığı bilimcisi, her zaman kaçındığı dört yiyeceği açıklayarak birçok insanı şaşkına çevirdi. Çünkü bu gıdaların çoğu aslında her zaman bir restoranda sipariş edebileceğiniz veya süpermarketten alacağınız yiyecekler.
Bilim insanı, gıda zehirlenmesinin "enfeksiyöz IBS gibi uzun süreli bağırsak sağlığı sorunları yaşama riskinizi artırabileceğini" iddia etmekte. Yasak yiyecekler listesinin başında ise istiridyeler yer alıyor. İstiridyeler filtre besleyicileridir, bu yüzden bakteriler dahil sudaki her şeyi toplamaktadır.
Bağırsak sağlığı uzmanı, aynı zamanda, gıda zehirlenmesi için büyük bir suçlu olabilen suşi konusunda uyarıyor; "Suşi yapmak için kullanılan balıkların çoğu aslında parazitleri ve bakterileri öldürmek için dondurulur. Ancak hazırlandıktan sonra çok kısa sürede bozulur, bu yüzden hepsini aldığınız gün yediğinizden emin olun" diyor.
Uzmanın uyardığı son gıda maddesi belki de en şok edici olanı. Çünkü süpermarkette satılan hazır salata karışımları. Araştırmalar son on yılda tüm gıda zehirlenmesi vakalarının %22'sinin salatalarla bağlantılı olduğunu gösteriyor.
Bu önceden yıkanmış, önceden paketlenmiş salataların bu kadar riskli olmasının nedeni, çok sayıda potansiyel çapraz bulaşma noktasının olması ve torbaların iç kısmının her zaman nemli olmasıdır. Bu da bakterilerin çoğalması için mükemmel bir ortam yaratmaktadır.
Bağırsak sağlığı uzmanları, gerekirse hazır salataların nasıl yiyeceğini de açıkladı.
Ispanak gibi sadece poşette gelen yeşillikler için, karıştırılmamış ve yıkanmamış olanlarını almanızı öneriyorlar. Arından evde yıkayıp öyle kullanmanız zehirlenme riskini azaltacaktır.