Bel ağrısı, genellikle zayıf duruş veya kas gerginliğinden kaynaklanan yaygın bir sorundur. Fakat tüm bunların yanı sıra uzmanlar, beslenme sisteminin de vücuttaki iltihaplanma mekanizmasını tetikleyerek bel ve sırt ağrılarını etkilediğini belirtiyor. Bel ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabını arayanlar için uzmanlar, hiç beklemediğiniz cevapları veriyor. İşte uzak durulması gerekenler...
Bel ağrısı, kabaca dört yetişkinden birini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte insanların %90'ı, bunu bir sorun olarak kabul etmek için dayanılamayacak kadar acı çekmeyi bekliyor. Fakat birkaç sağlık önlemiyle tüm bu risk ortadan kalkabilir.
Gluten, şekerli ve yağlı besinler, uzmanlar tarafından bel ağrısının en büyük etkenlerinden olarak kabul ediliyor. 2018'de The Lancet, dünyadaki engelli yaşamın en büyük tetikleyicilerinden biri olarak bu besinlerini gösterdi.
Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın artış hızının önümüzdeki yıllarda istikrarlı bir şekilde artması beklendiğini belirtti.
Gluten duyarlılığı, kronik bel ağrısı ile ilişkili olduğu ve glutensiz bir beslenme sisteminin bu hastalar üzerinde terapötik etkileri olduğu ortaya konuldu.
Çalışma, özellikle bağırsak sağlığı ile bağlantılı olan spondiloartrit ile ilgili bel ağrısına odaklandı.
Bununla birlikte, kilo alımına da yol açabilen bu sorun, sırtta ağırlığa neden olması nedeniyle bel ve eklem ağrılarına yol açar. Fazla kilolu olmak aslında özellikle belde sırt ağrısının yaygın nedenlerinden biridir.
San Diego California Üniversitesi'nde araştırmacı Beslenme Uzmanı Michelle Zive, vücutta yenilen yiyecek ve içeceklerin sağlığı ve esnekliği etkilediğini belirtiyor. Bu durumun, aynı zamanda yenilen ve içilen şeyler ile iltihap ve ağrı arasındaki ilişki için de geçerli olduğunu söylüyor.
Şeker tüketimi, vücudun insüline mutluluk veren stres hormonlarını kan dolaşımına katılmasını sağlar.