Beyin sağlığı, fiziksel ve zihinsel sağlığımızın temel bir unsuru olup, yaşamımızın her alanında hayati bir rol oynamaktadır. Sağlıklı bir beyin, düşünme, öğrenme, karar verme, duygusal denge, hafıza ve daha pek çok işlevin düzgün şekilde yerine getirilmesini sağlar. Beyin sağlığının korunması, yaşlanma sürecinde bilişsel fonksiyonların sürdürülmesi ve zihinsel hastalıkların önlenmesi açısından kritik öneme sahiptir. Özellikle belirli gıdaların tüketimi de beyin sağlığını korumada önemli bir rol oynayabilir.
Sabah kahvesi, birçok insan için güne enerjik bir başlangıç yapmanın keyifli bir yolu olabilir. Kahve, içerdiği kafein sayesinde uyanıklığı artırabilir, konsantrasyonu ve zihinsel uyanıklığı iyileştirebilir ve bazı araştırmalara göre Parkinson hastalığına karşı koruyucu etkiler sunabilir. Ayrıca, antioksidanlar bakımından zengin olması nedeniyle hücresel hasarı azaltabilir ve bazı kronik hastalıkların riskini azaltmada yardımcı olabilir. Özellikle sabahları tarçınla beraber tüketilmesi ikisinin de tüm yararlarından faydalanmasını sağlar.
Tarçın binlerce yıldır dünya çapında tıbbi olarak kullanılan güçlü bir baharattır. Tarçının yaygın faydaları nedeniyle birçok kültürde hala günlük olarak kullanılmaktadır. İlginçtir ki araştırmacılar, baharatın koruyucu antioksidan seviyeleri açısından baharatlar arasında 1. sırada yer aldığını bulmuşlardır . Aynı zamanda antibakteriyel, antifungal ve anti-diyabetik özellikler de dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık yararlarına sahiptir.
TARÇININ FAYDALARI
En eski baharatlarından biri olan tarçın, iyileştirici özellikleri nedeniyle uzun süredir bütünsel ve geleneksel tıbbın birçok biçiminde temel bir madde olarak kullanılmaktadır. İşte bu baharatın en önemli faydalarından bazıları…
Tarçının sağlık açısından faydaları, polifenoller, fenolik asit ve flavonoidler dahil olmak üzere farklı spesifik antioksidan türünün içeriğine sahip olmasından kaynaklanır. Bu bileşikler vücuttaki oksidatif stresle savaşmak için çalışır ve kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğu bulunmuştur.
Baharatta bulunan farklı antioksidanlar vücuttaki zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye ve oksidatif stresi önlemeye yardımcı olur. Ayrıca kandaki nitrik oksit birikimini sınırlamaya yardımcı olur ve yağ peroksidasyonunu önler; bunların her ikisi de beyin bozuklukları, kanser, kalp hastalığı ve diğer kronik durum riskini artırabilen durumlardır.
İLTİHAPLANMAYI ÖNLER
Tarçındaki antioksidanlar inflamasyonu hafifletmeye yardımcı olabilir ; bu da kalp hastalığı, kanser, bilişsel gerileme ve daha fazla riskin azaltılmasına yardımcı olabilir. Araştırmacılar baharatta pek çok farklı türde flavonoid tespit etti; bunların hepsi vücuttaki tehlikeli iltihaplanma düzeyleriyle mücadelede oldukça etkilidir.
Bu güçlü baharat şişliği azalttığı ve iltihabı önlediği için ağrı tedavisinde de faydalı olabilir. Aslında çalışmalar kas ağrısını azaltmaya, adet ağrısını azaltmaya, alerjik reaksiyonların şiddetini azaltmaya ve yaşa bağlı diğer ağrı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu gösteriyor.
KALP SAĞLIĞINI KORUR
Araştırmalar tarçının sağlık açısından en önemli faydalarından birinin kalp sağlığını iyileştirme yeteneği olduğunu gösteriyor. Aslında, kalbinizi sağlıklı ve güçlü tutmak için yüksek kolesterol düzeyleri, yüksek trigliserit düzeyleri ve yüksek tansiyon da dahil olmak üzere kalp hastalığı için en yaygın risk faktörlerinden bazılarını azalttığı gösterilmiştir.
Ayrıca kalp hastalığı veya felç için başka bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu azalttığı da bulunmuştur. Araştırmalar bunun yararlı bir kan pıhtılaştırıcı olduğunu ve vücutta kan pıhtılaşmasına yardımcı olarak aşırı kanamayı durdurabildiğini gösteriyor. Tarçın ayrıca dolaşımı artırır ve doku onarımını iyileştirir; bu da özellikle kalp krizi, kalp hastalığı ve felçle mücadeleye yardımcı olmak için kalp dokusunun yenilenmesinde yararlı olabilir.
KAN ŞEKERİNİ DENGELER
Tarçın, antidiyabetik etkileriyle bilinir ve bu nedenle şeker hastaları için en iyi gıdalardan biri olarak kabul edilir. Araştırmalar, kan şekeri seviyelerini düşürebildiğini ve kan şekeri seviyelerini dengede tutmak için şekerin kan dolaşımından dokulara taşınmasına yardımcı olan insülin hormonuna duyarlılığı artırabildiğini gösteriyor.
Çalışmalar, diyabet için tarçının, yüksek karbonhidratlı bir yemekten sonra kan dolaşımındaki şekerin emilimini yavaşlatan çeşitli sindirim enzimlerinin aktivitesini engellemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle araştırmacılar, tip 2 diyabetli kişilerin tarçın ekstraktı takviyesi alarak kan şekeri belirteçleri üzerinde önemli olumlu etkiler yaşayabileceğine inanıyor.
BEYİN FONKSİYONLARINI KORUR
Antioksidanlar açısından zengin olduğu için araştırmalar bu baharatın beyin fonksiyonlarını artırabileceğini ve Parkinson ve Alzheimer hastalığı gibi nörolojik bozuklukların gelişimine karşı savunmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Çalışmalar tarçının Alzheimer hastalığı riskini azaltmak için beyinde belirli bir proteinin birikmesini engellemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Yapılan araştırmalarda iltihaplanma ve hücre hasarı riskini azaltmak için nöronları oksidatif strese karşı koruduğu da gösterilmiştir; bu, beyin fonksiyonunun korunmasına ve bilişsel gerilemenin önlenmesine yardımcı olabilir.
KANSERE YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIR
Antioksidan yetenekleri nedeniyle tarçın, DNA hasarına, hücre mutasyonuna ve kanserli tümör büyümesine karşı koruma sağlayabilir. Araştırmalar, tarçının sağlığa olan faydalarının, tümör büyümesini engelleyebilen ve DNA'yı hasara karşı koruyabilen ve aynı zamanda kanser hücrelerini öldürebilen sinnamaldehit adı verilen bir bileşikten geldiğini ortaya çıkardı
Tarçın, güçlü antioksidan özellikleri nedeniyle kanserle savaşan doğal bir gıda olarak araştırılıyor ve kanser riski daha yüksek olanlar için faydalı bir takviye olabilir.
ENFEKSİYON VE VİRÜSLERLE SAVAŞIR
Vücudu hastalıklardan korumak söz konusu olduğunda tarçının birçok potansiyel faydası vardır. Doğal antimikrobiyal, antibiyotik, antifungal ve antiviral özellikler içerir ve uçucu yağları aynı zamanda güçlü bağışıklık artırıcı bileşikler de içerir.
Bu nedenle birçok yerde zararlı enfeksiyon ve virüslerle mücadelede doğal olarak yardımcı olması amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle tarçın yağı, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve zatürre gibi durumlara neden olabilecek bakteriyel enfeksiyonlara karşı da koruma sağlayabilir.
AĞIZ HİJYENİNİ İYİLEŞTİRİR
Araştırmalar tarçının ağız hijyenine fayda sağladığını ve ağız kokusuna, diş çürümesine ve ağız enfeksiyonlarına neden olan bazı bakteri türlerine karşı koruma sağlayabildiğini gösteriyor. Tarçından elde edilen esansiyel yağlar güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir ve doğal bir gargara görevi görerek ağızdaki bakterilerle doğal olarak mücadele etmek için kullanılabilir.
Nane gibi tarçının da sağlığa faydalarından biri de canlandırıcı tadı nedeniyle sakızlarda doğal aroma maddesi olarak kullanılabilmesidir. Ağızdaki bakterileri yok ettiği için baharat, vücuda herhangi bir kimyasal madde eklemeden ağız kokusuyla mücadele etme özelliğine sahiptir.
Bu nedenle geleneksel olarak diş tozu şeklinde ve diş ağrıları, diş sorunları ve ağız yaraları için doğal bir çare olarak da kullanılmıştır.
CİLT SAĞLIĞINA İYİ GELİR
Tarçın cilt için potansiyel faydaları, cildin tahrişten, kızarıklıktan, alerjik reaksiyonlardan ve enfeksiyondan korunmasına yardımcı olabilecek antibiyotik ve antimikrobiyal özelliklerine dayanmaktadır.