Lezzeti, kokusu ve yapısı ile en çok sevilen baharatlardan biri olan tarçın, binlerce yıldır tıbbi özellikleri ile öne çıkıyor. Modern bilim ise binlerce yıllık deneyimleri destekleyen sonuçlar elde etti. İşte tarçının bilimsel araştırmaları destekleyen 10 sağlık faydası…
Tarçın, bilimsel olarka Cinnamomum adı verilen ağacın iç kabuklarından elde edilen bir baharat türü. Eski Mısır'a kadar uzanan tarihi boyunca önemli bir bileşen olarak kullanıldı. Nadir ve değerli bir baharat olarak belirlenen bu baharat, krallar için bir hediye olarak kabul edilirdi.
TARÇIN GÜÇLÜ TIBBİ ÖZELLİKLERİ İLE ÖNE ÇIKIYOR
Günümüzde tarçın, ucuz ve güvenilir şekilde bulunabilen bir baharat ve çeşitli yemeklerde, tatlılarda da oldukça lezzet veren bir yapısı mevcut.
İki ana tarçın türü bulunuyor;
Tarçın, kokusunu ve tadını, içeriğindeki sinnamaldehitte adı verilen ve çok yüksek oranda yağlı kısımlarından kaynaklanır.
Bilim insanları, tarçını sağlık ve metabolizma üzerindeki güçlü etkilerinin çoğunun bu bileşikten kaynaklandığını belirtiyor.
ANTİOKSİDAN YÖNÜNDEN ÇOK ZENGİN
Antioksidanlar, vücudunuzu serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasardan korur.
Hatta tarçının gücü o kadar yoğun ki, doğal bir gıda koruyucusu olarak kullanılabilir.
TARÇIN İLTİHAP ÖNLEYİCİ ÖZELLİKLER SAHİPTİR
Enflamasyon süreci, bedeninizdeki düzenli bir sistemin devamlılığı için hayati bir öneme sahipti. Vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına ve doku hasarının onarımına yardımcı olur.
Bu etkilerinin yanı sıra iltihaplanma kronik olarak ortaya çıktığında vücudun kendi dokularına saldırarak oldukça tehlikeli olabilir.
Tarçın ise bu noktada büyük etkisiyle ortaya çıkıyor. Araştırmalar, tarçının antioksidan ve anti-inflamatuar yönden oldukça güçlü olduğunu ortaya koyuyor.
Toplam kolesterol, "kötü" LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürürken "iyi" HDL kolesterol seviyelerinin sabit kaldığı fark edildi.
Daha yakın zamanlarda yapılan büyük bir inceleme, günde sadece 120 mg tarçın alımının bu etkileri sunabildiğini keşfetti.
Bu çalışma, ayrıca tarçının "iyi" HDL kolesterol seviyelerinde de oldukça etkili bir artış olduğunu tespit etti.
Sorun şu ki, birçok insan insülinin etkilerine karşı oldukça dirençlidir. Bu durum, metabolik sendrom ve tip 2 diyabet gibi ciddi durumların ayırt edici özelliği olan insülin direnci olarak bilinir.
Buradaki en iyi haber, tarçın insülin direncini önemli ölçüde azaltabilir ve bu önemli hormonun işini yapmasına yardımcı olabilir.
Tarçın, insülin duyarlılığını artırarak, kan şekeri düzeylerini düşürebilir.
TARÇIN KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜREREK DİYABETE KARŞI SAVAŞIR
Tarçın, kan şekerini düşürücü özellikleriyle bilinen önemli gıdaların başında geliyor. İnsülin direnci üzerindeki faydalı etkilerinin yanı sıra tarçın, kan şekerini başka mekanizmalarla da düşürebilir.