Beyin hasarı sonucu ortaya çıkan beyin hücrelerinin ölmesi, en korkulan hastalıkların başında yer alan alzheimer hastalığına neden oluyor. Alzheimer hastalığı ilk belirti olarak yakın hafıza kaybı şeklinde ortaya çıkıyor. Uzmanlar, alzheimer hastalığına karşı bazı besinlerin düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Beyin hücrelerini yenileyen besinler, alzheimer hastalığı başta olmak üzere birçok hastalıktan koruyor. İşte haftada en az bir kez tüketildiğinde beyin hücrelerini yenileyerek alzheimer hastalığından koruyan besinler...
Alzheimer, beyindeki hücrelerin hasar görmesi ve ölmesi sonucu ortaya çıkan bir nörolojik hastalıktır. Alzheimer, sinsice ilerler ve belirtiler ihmal edildiğinde geri dönüşü olmayan bir durum ortaya çıkar.
Alzheimer hastalığının ilk belirtileri arasında, yakın tarihleri unutmak yer alır. Genellikle kişi, kısa süreli hafıza kayıplarını yorgunlukla karıştırır.
Önemli bir belirti olan, yakın hafıza kaybı ihmal edildiğinde alzheimer hastalığı ilerlemiş olur.
Yapılan araştırmalar, bazı besinlerin alzheimer hastalığını önlediğini göstermiştir. Buna göre, beyin hücrelerinin yenilenmesini sağlayan bu besinler aynı zamanda birçok kronik hastalığa da kalkan oluyor.
İşte alzheimer hastalığını önleyen, haftada en az 1 kez tüketildiğinde beyni güçlendiren baharatlar ve besinler...
YABAN MERSİNİ:
Güçlü antioksidan içeren meyvelerden biri olan yaban mersini, hücresel hasarı önler. Beyin sağlığını destekler.
AVOKADO:
Sağlıklı yağlar bakımından zengin olan avokado, beyindeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Avokado ayrıca folik asit, E vitamini ve C vitamini gibi besin maddeleri içerir, bu da beyin sağlığı için önemlidir.
CEVİZ:
Ceviz, E vitamini, folik asit ve polifenoller gibi besin maddeleri içerir, bu da antioksidan etkileriyle beyin sağlığını destekleyebilir.
TURP:
Turp, antioksidanlar ve anti-inflamatuar bileşikler içeren bir sebzedir. İçerdiği glukosinolatlar, beyin sağlığını koruyabilecek antioksidan etkiler gösterir.
ISPANAK:
folik asit, demir, E vitamini ve C vitamini gibi besin maddeleri bakımından zengin bir sebzedir. Folik asit, beyin sağlığı için önemlidir ve Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.
LAHANA:
Lahana, C vitamini, K vitamini, folat ve antioksidanlar bakımından zengin bir sebzedir. Antioksidanlar, beyindeki serbest radikallerle savaşarak beyin sağlığını korur.