Kanseri önleyici özelliklere sahip bu mucizevi meyveden elde edilen bu şurup, hem sağlığınız hem de damak tadınız için vazgeçilmez olmaya aday. Yaşlanma karşıtı etkileri, kan şekerini dengelemesi ve iltihaplanmayı azaltıcı özellikleriyle dikkat çeken lezzetin sunduğu faydalar ise şöyle…
Karadut, dut ailesinin en sulu üyesi olup, koyu bordo ile siyah arasında değişen rengiyle dikkat çeker. Hassas yapısı sayesinde toplandıktan hemen sonra tüketilebileceği gibi, karadut aynı zamanda reçel, marmelat, dondurma ve meyve suyu yapımında da kullanılır. Karaduttan elde edilen şurup ise doğal ve sağlıklı bir seçenek olarak öne çıkar ve tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır. İşte karadut şurubu hakkında bilmeniz gerekenler…
KARADUT ŞURUBUNUN YARARLARI
Karadut şurubunu düzenli olarak kullanmak sizi neredeyse tüm hastalıklardan koruyacağı gibi ilaçlara doğal bir alternatif de oluyor. Karadut şurubunun bilinen en etkili yararları ise şöyle;
Yapımı;
KARADUTUN FAYDALARI
KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER
Kan şekeri seviyenizi kontrol etmek istiyorsanız beslenme düzeninize mutlaka karadut ekleyin. Yapılan araştırmalarda dutun özellikle tip 2 diyabet hastalığında kullanılan ilaçlarla benzer etki gösterdiği saptanmıştır.
KANSER RİSKİNİ DÜŞÜRÜR
İçeriğinde yoğun miktarda bulunan antosiyaninler sayesinde karadut kansere karşı koruyucu bir kalkan oluşturur. Aynı zamanda kolon kanseri, cilt kanseri, prostat kanseri ve tiroid hastalığı ile savaşmada oldukça etkili olan resveratroller içermektedir.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
İçeriğinde bulunan diyet lifler sayesinde sindirimi kolaylaştıran karadut, kabızlık, şişkinlik ve mide krampı gibi şikayetlerin de kısa süre içerisinde kalıcı olarak kesilmesini sağlar. Diyetinize her gün 1 avuç eklemeniz yeterli olacaktır.
BAĞIŞIKLIĞI KUVVETLENDİRİR
Bağışıklık sistemini tetikte tutmak için katkıda bulunan karadut, aynı zamanda yüksek C vitamini deposu olduğundan bağışıklığı da güçlendirir.
KEMİKLERİ SAĞLAMLAŞTIRIR
Karadutun içerisinde bulunan K vitamini, kalsiyum ve demir kombinasyonu kemik dokusunu güçlendirmek ve yeni sağlıklı dokular oluşturmak için en iyisidir.
Karadut ise bu bakımdan diğer tüm besinlerden daha zengindir. Aynı zamanda osteoporoz ve artrit gibi kemik hastalıklarını engellemek için idealdir.
KARACİĞERİ KORUR
Karadut karaciğer sağlığını güçlendirme yetisine sahip bir meyvedir. İçerisinde bulunan demir de karaciğer için oldukça yararlıdır. Düzenli tüketilirse karaciğerde biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve kan akışını destekler.
İLTİHAPLANMAYI ÖNLER
Anti-inflamatuar olarak karadut, içerisinde antosiyanin adlı iltihaplanmayı gideren bir bileşen bulundurur. Bu nedenle ilaçlara alternatif olarak tüketilebilir ve iltihaplanmayı gidereceği gibi oluşmasının da önüne geçer.
TÜKETMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİN
Her ne kadar nadir görülüyor olsa da karadut bazı insanlara alerji yapabilir. Eğer karadut benzeri meyvelere alerjiniz varsa ya da daha önce hiç karadut tüketmediyseniz dikkatli olmanızda fayda var. Ayrıca aşırı tüketiminde ishal görülme riski olduğundan ölçülü tüketilmesi öneriliyor.