Özellikle kış aylarında görülen hastalıklarla savaşmak için evimizde sık sık pişen ve sofralarımızdan neredeyse hiç eksik olmayan çorbalardan yararlanabiliriz. Hem sıcak hem de besin deposu olan çorbaların içerisine ekleyeceğiniz bu gıda malzemesi mikroplarla birebir savaşarak vücudunuzu koruyor. İşte iltihaba karşı kalkan olan o baharat…
Kış aylarında soğuğun etkisiyle düşen bağışıklık ile vücudumuza giren mikroplar soğuk algınlığı, grip, zatürre gibi hastalıklara yol açabilir. Bu hastalıklar doğru adımlarla savaşılmadığı durumlarda kendiliğinden vücudumuzu terk etmez. Dolayısıyla onlarla bizim baş etmemiz ve vücudumuzdan atmamız gerekir. Hasta olduğunuz dönemlerde çorbanın içine ekleyeceğiniz bu baharat, iltihaplanmanın önüne geçip yüksek ateşi bitiriyor.
İLTİHAPA VE ATEŞE ŞİFA BAHARATLAR
SUMAK
Akdeniz mutfağında kendine yer edinen sumak, içeriğinde yer alan antosiyaninler sayesinde güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
Bu yönüyle oksidatif stresi azaltmada etkilidir. Aynı zamanda iltihabı azaltmada da önemli bir etkisi olan sumak çorbalara katıldığında vücuttaki tüm mikropları defediyor.
KİMYON
Kendine özgü yoğun tadıyla tanınan kimyon, içeriğindeki bileşenler sayesinde güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
İçerisindeki A ve C vitaminleri ile bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve yüksek ateşi dindirmede önemli bir etkendir.
SARIMSAK
Halk arasında doğal antibiyotik etkisiyle bilinen sarımsak, sağlık açısından oldukça faydalıdır. İltihap giderici özelliği sayesinde mikropların kırılmasında büyük bir rol oynayan sarımsak, kokusu ve yoğun aroması sebebiyle direkt yenmek yerine yemeklerin içerisinde tercih edilir.
Antibakteriyel özelliğinin yanı sıra aynı zamanda iltilhap kurutucu etkiye de sahiptir. Bu sayede vücuttaki ve beyindeki iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
ZENCEFİL
Çin tıbbında bitkisel kökenli bir ilaç olarak da kullanılan zencefil, Geleneksel Hint tıbbında antiflamatuvar olarak kullanılır.
İltihap kurutucu etkisiyle enfeksiyonlarla savaşmada etkili olan zencefil, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde de sıkça tercih edilir.
Evinizde hazırladığınız çorbalarınıza bir kaşık toz zerdeçal ekleyerek mikroplara karşı savaşabilirsiniz.
KIRMIZI PUL BİBER
Daha çok kurutulmuş biber ve acı kırmızı biberden elde edilen kırmızı pul biber, mutfaklarımızda saklı bir şifadır.