İnsülin direnci, obezite, hareketsiz yaşam tarzı, yüksek karbonhidratlı diyetler, stres ve uyku yetersizliği gibi faktörlerle ilişkilendirilir. Tedavisi, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, dengeli bir diyet tüketmek, düzenli egzersiz yapmak ve stresi azaltmak gibi yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir. Ancak önereceğimiz bu içecek insülin seviyelerinizi düzenlemekte oldukça etkili.
Sumak, Akdeniz ve Orta Doğu mutfaklarında sıkça kullanılan oldukça popüler bir üründür. Ayrıca insanlar bitkisel ilaç olarak da kullanabilir. Sumak, Anacardiaceae olarak bilinen bir bitki ailesine ait çeşitli çiçekli çalılardır.
Bilimsel adı Rhus coriaria'dır. Bu ailenin diğer yaygın üyeleri arasında kaju ve mango bitkileri bulunur. Sumak subtropikal ve ılıman iklimlerde büyür ve Akdeniz, Asya ve Afrika'nın çeşitli bölgeleri dahil olmak üzere dünyanın her yerinde yetişir. Ancak bu kadar popüler olmasının nedeni sağladığı faydalardır. Sumak başta insülin direncine karşı oldukça etkili olmakla birlikte birçok farklı yararı da bulunur.
Sumak en iyi mutfak baharatlarından biridir. İnsanlar yüzyıllardır geleneksel bitkisel ilaç uygulamalarında da kullanmışlardır.
BİRÇOK BESİN İÇERİR
Sumağın tam besin profili büyük ölçüde bilinmemektedir, ancak bazı araştırmalar onun bir dizi faydalı besin içerdiğini göstermektedir. Bunlar lif, sağlıklı yağlar ve bazı temel vitaminleri içerir. 2014 yılında yapılan bir analiz, besleyici olarak kurutulmuş sumağın yaklaşık %71 karbonhidrat, %19 yağ ve %5 proteinden oluştuğunu buldu.
Linoleik asit, sağlıklı cilt ve hücresel zarların korunmasında yer alan bir tür temel çoklu doymamış yağdır. 2004 yılında taze sumak meyvesinin kimyasal analizi, %14'ten fazlasının sindirim sağlığını destekleyen bir besin olan liften oluştuğunu buldu.
Sumağın kesin mikro besin içeriği hakkında çok az veri var, ancak bazı araştırmalar sumağın C, B6, B1 ve B2 vitaminleri de dahil olmak üzere en azından eser miktarda birkaç temel besin içerdiğini gösteriyor.
KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER
Yapılan araştırmalar, sumağın tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini yönetmek için etkili bir araç olabileceğini düşündürmektedir.
2014 yılında diyabetli 41 kişiyle yapılan bir araştırma, günlük 3 gram sumak dozunun kan şekeri ve antioksidan seviyeleri üzerindeki etkisini değerlendirdi.
3 aylık çalışmanın sonunda, sumak takviyesi alan grup, plasebo alanlara kıyasla ortalama kan şekeri ve antioksidan seviyeleri önemli ölçüde iyileşti.
Başka bir benzer çalışma, diyabetli 41 kişilik bir gruptan 3 ay boyunca her gün 3 gram dozda sumak tozu almalarını istedi.
Sumak grubu, dolaşımdaki insülinde %25'lik bir azalma yaşadı, bu da sumak takviyesinin bir sonucu olarak insülin duyarlılıklarının artmış olabileceğini düşündürüyor.
Bu noktada kan şekerinizi düzenlemek için 1 hafta sumak çayı tüketmenin önemli farklar yaratabileceği düşünülüyor.
ANTİOKSİDANLAR BAKIMINDAN ZENGİNDİR
Sumak, çoklu antioksidan bileşikler açısından zengindir. Uzmanlar, sumağın bu nedenle doğal bir tedavi seçeneği olarak kullanıldığını düşünüyor.
Sumak, tanenler, antosiyaninler ve flavonoidler dahil olmak üzere güçlü antioksidan aktiviteye sahip çok çeşitli kimyasal bileşikler içerir.
Sumak gibi gıdalardaki antioksidanların iltihaplanmayı azaltmada rol oynayabileceğine dair kanıtlar da var. Kalp hastalığı ve kanser gibi enflamatuar hastalıkları önlemeye yardımcı olabilirler.
KAS AĞRILARINI DİNDİRİR
2016 yılında yapılan bir araştırma, sumağın kas ağrısını hafifletme potansiyelini araştırmak için 40 sağlıklı kişiye bir sumak içeceği veya plasebo verdi.
4 haftalık çalışmanın sonunda, sumak içeceği alan grup, plasebo içeceği alan gruba kıyasla önemli ölçüde daha az egzersize bağlı kas ağrısı bildirdi.
Sumak grubu ayrıca dolaşımdaki antioksidan seviyelerinde önemli artışlar yaşadı. Çalışma yazarları, bunun gözlemlenen ağrının azalmasına neden olabileceğini öne sürdüler.
SUMAK TÜKETMEDEN ÖNCE BUNLARA DİKKAT
Sumak üzerine yapılan çalışmalarda herhangi bir yan etki bildirilmemiştir ve genel olarak sağlıklı kabul edilir. Bununla birlikte, sumak kaju ve mango ile ilgili olduğundan, bu gıdalara alerjisi olan kişiler olası alerjik reaksiyonlardan kaçınmak için sumaktan uzak durmak isteyebilirler.
Sumak kan şekerini düşürebileceğinden, kan şekerini düşüren ilaçlar alıyorsanız da tavsiye edilmez.
Ayrıca sumak ile zehirli sumakları birbirine karıştırmamanız çok önemlidir. Zehir sumak veya Toxicodendron vernix, yenilebilir sumak bitkisinin ürettiği kırmızı renkli meyvenin aksine beyaz renkli meyveler üretir. Zehir sumak ciltte iltihaplı, kaşıntılı kurdeşenlere neden olabilir ve asla yutulmamalıdır.
Sumak doğal bir tedavi alternatifi olsa da kesinlikle bilinçsiz kullanılmamalıdır. Eğer daha önce sumak tüketmediyseniz veya kronik bir rahatsızlığınız varsa, ilaç kullanıyorsanız, hamileyseniz ya da emziriyorsanız mutlaka öncesinde doktora başvurmanız önerilir.