Sağlığımızı korumak adına, hareketsiz yaşam tarzından ve sağlıksız yiyeceklerden uzak durmak büyük önem taşır. Bununla birlikte, bazı zararsız gibi görünen gıdalar aslında ciddi sağlık riskleri taşıyabilir. Sık tüketmediğimiz ya da az miktarda yediğimiz için tehlikesiz olduğunu düşündüğümüz bazı besinler, aslında iç organlarımıza zarar verebilir. İşte, sağlıklı gibi görünen ancak aslında vücudumuza olumsuz etkiler yapabilecek gıdaların bir listesi...
HAZIR MEYVE SULARI
Meyvelerin sağlığımız için faydalı olduğunu ve dengeli beslenmenin önemli bir parçası olduklarını hepimiz biliyoruz. Ancak, meyve sularının içeriğinde genellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu veya kıvam arttırıcı gibi kimyasallar bulunabilir.
Bu içeceklerin meyvenin posasının çıkarıldığı ve sadece şeker içeren bir içecek olduğunu bilmelisiniz. Örneğin, bir bardak yüzde 100 üzüm suyu içmek, vücudunuza ekstra 36 gram şeker almanıza neden olur ki bu, 4 adet donut yemekle eşdeğerdir. Bu şeker, doğal olmasına rağmen vücudunuz tarafından yapay tatlandırıcılar gibi algılanabilir.
ŞEKERSİZ DİYET İÇECEKLER
Neredeyse tüm diyet içecekler, başta kilo verme amacıyla geliştirilmiştir, ancak son araştırmalar bunların tam tersi etki yaratabileceğini göstermektedir.
Bu içecekler genellikle aspartam gibi maddeler içerir ve glikoz seviyelerini yükselterek karaciğere aşırı yüklenir ve yağlanmaya neden olabilir. Bu nedenle, sağlığınız için su içmek çok daha iyidir.
Ancak farklı bir içecek arayışındaysanız, lezzetli detoks çayları veya bir fincan kahve içmek de harika bir seçenek olabilir.
KIZARMIŞ YİYECEKLER
Kızarmış yiyecekler lezzeti ve çekici olabilir, ancak bu tür yiyecekler yüksek düzeyde İleri Glikasyon Son Ürünleri (AGE) içerirler.
Bu bileşikler, hayvansal ürünlerin yüksek sıcaklıklarda uzun süre pişirilmesiyle oluşur. 2015 yılında Advances in Nutrition dergisinde yayınlanan bir araştırmada, bu bileşiklere maruz kalmanın doğal savunma sistemimizi zayıflattığı, anormal derecede yüksek oksidatif stres ve iltihaplanma gibi hastalık belirtilerine yol açabileceği belirtilmiştir.
Bu tür yiyecekleri tüketmeyi bıraktığınızda, vücudunuzdaki iltihaplanma belirtilerinin azalmaya başlayabileceğinden, bu konuda geç kalmış sayılmazsınız.
Bunun yerine, mümkün olduğunca ızgara veya fırında hazırlanmış yiyecekleri tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.
MAYONEZ
Mayonez, boş kalorili soslar arasında öne çıkar ve içerdiği şeker ve koruyucular nedeniyle, yağsız olanları bile sağlıklı değildir.
BULYONLAR
Pilav ve benzeri birçok yemeğe lezzet katmak için sıklıkla kullandığımız hazır bulyonlar, aslında sağlığımızı ciddi şekilde tehdit edebilir.
İçerisinde palm yağı gibi birçok zararlı bileşen bulunduran bulyonlar, ayrıca yüksek miktarda tuz içerirler, bu nedenle kesinlikle tüketilmemelidirler.
Ev yapımı et veya tavuk suyu ile yemeklerinizi hazırlamak, aynı lezzeti yakalamanızı ve daha sağlıklı bir alternatif sunmanızı sağlar. Bu şekilde, hazır bulyonların olumsuz etkilerinden kaçınarak, daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirebilirsiniz.