Tükettiğimiz gıdalar kadar içtiğimiz içecekler de sağlığımız üzerinde önemli bir yere sahiptir. Beslenmemize dikkat etmemiz uzun ve sağlıklı bir yaşamın temelidir. Söz konusu sağlık faydaları olduğunda ise öne çıkan içeceklerden biri de papatya çayıdır.Papatya çayı, birçok hastalığa yakalanma riskinizi azaltabilecek antioksidanlar içerir. Papatya çayı ayrıca uyku ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Papatya, Asteraceae bitki ailesinin papatya benzeri çiçeklerinden gelen bir bitkidir. Çeşitli sağlık sorunları için doğal bir ilaç olarak yüzyıllardır tüketilmektedir.
Papatya çayı yapmak için çiçekler kurutulur ve ardından sıcak suya demlenir.
Papatya çayı, kalp hastalığı ve kanser de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmada rol oynayabilecek antioksidanlarla yüklüdür.
Papatya, uyku ve sindirime de yardımcı olabilecek özelliklere sahiptir.
UYKU KALİTESİNİ ARTIRIR
Papatya, uykunuzun kalitesine fayda sağlayabilecek bazı benzersiz özelliklere sahiptir. Beyninizdeki belirli reseptörlere bağlanan ve uykululuğu artırabilen ve uykusuzluğu veya kronik uyuyamamayı azaltabilen bir antioksidan olan apigenin içerir.
Bir çalışmada, iki hafta boyunca papatya çayı içen doğum sonrası kadınlar, papatya çayı içmeyen bir gruba kıyasla daha iyi uyku kalitesi bildirdiler. Ayrıca, genellikle uyku problemleriyle bağlantılı olan daha az depresyon belirtisi gösterdiler.
Başka bir araştırma, 28 gün boyunca günde iki kez 270 mg papatya özü tüketen kişilerin, özü tüketmeyenlere göre 1/3 daha az gece uyandığını ve 15 dakika daha hızlı uykuya daldığını buldu.
Bu bulgular umut vericidir, ancak papatya çayının uyku üzerindeki etkilerinin boyutunu belirlemek için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Yine de, uykuya dalmakta veya uykuyu sürdürmekte zorlanıyorsanız, yatmadan önce papatya çayı içmek denemeye değer bir alternatif olabilir.
SİNDİRİM SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Doğru sindirim, genel sağlığınız için son derece önemlidir. Araştırmalar papatyanın belirli gastrointestinal durumların riskini azaltarak daha iyi sindirimi teşvik etmede etkili olabileceğini düşündürmektedir.
Birkaç çalışma, papatya özünün farelerde ishale karşı koruma potansiyeline sahip olduğunu bulmuştur. Bunun antienflamatuar özelliklerinden dolayı olduğu düşünülmektedir.
Yapılan başka bir çalışma, papatyanın midedeki asitliği azaltabileceği ve ülser gelişimine katkıda bulunan bakterilerin büyümesini engelleyebileceği için mide ülserlerini önlemede yardımcı olduğunu buldu. Bu bulgulara rağmen, papatyanın sindirimdeki rolünü doğrulamak için daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır.
Bununla birlikte, papatya çayı içmenin mideyi rahatlattığına dair birçok iddia vardır. Geleneksel olarak mide bulantısı ve gaz dahil olmak üzere birçok sindirim rahatsızlığını tedavi etmek için kullanılmıştır.
KANSERE KARŞI KORUYUCU ETKİSİ VARDIR
Papatya çayında bulunan antioksidanlar, belirli kanser türlerinin daha düşük görülme sıklığı ile ilişkilendirilmiştir.
Papatya, antioksidan apigenin içerir. Test tüpü çalışmalarında, apigenin'in özellikle meme, sindirim sistemi ve cilt gibi kanser hücreleriyle savaştığı gösterilmiştir.
Ek olarak, 537 kişiyle yapılan bir araştırma, haftada 2-6 kez papatya çayı içenlerin, papatya çayı içmeyenlere göre tiroid kanserine yakalanma olasılığının önemli ölçüde daha düşük olduğunu gözlemledi.
KAN ŞEKERİ KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Papatya çayı içmek kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir. Antienflamatuar özellikleri, kan şekeri değerleriniz kronik olarak yükseldiğinde pankreasınızın hücrelerinde meydana gelen hasarı önleyebilir.
Kanınızdan şekeri çıkarmaktan sorumlu hormon olan insülini ürettiği için pankreasınızın sağlığı son derece önemlidir. 64 diyabetik kişiyle yapılan bir çalışmada, sekiz hafta boyunca her gün yemeklerle birlikte papatya çayı tüketenlerin ortalama kan şekeri seviyeleri, su tüketenlere göre önemli ölçüde daha düşüktü.
Ek olarak, birkaç araştırma, Papatya çayının açlık kan şekeri seviyelerini önemli miktarda azaltabileceğini ve ayrıca yemekten sonra kan şekeri ani yükselmelerini önlemede yararlı olabileceğini düşündürmektedir.
KALP SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Papatya çayı, bir antioksidan sınıfı olan flavonlarda bol miktarda bulunur. Flavonlar, kalp hastalığı riskinizin önemli belirteçleri olan kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürme potansiyelleri açısından incelenmiştir.
64 diyabet hastası üzerinde yapılan bir çalışma, yemeklerle birlikte papatya çayı içenlerin toplam kolesterol, trigliserit ve "kötü" LDL kolesterol düzeylerinde su içenlere kıyasla kayda değer gelişmeler olduğunu bulmuştur.
BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIR
Papatya çayı genellikle soğuk algınlığını önleme ve tedavi etme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca boğaz ağrılarına iyi geldiği düşünülmektedir.
ANKSİYETE VE DEPRESYONU HAFİFLETİR
Papatyanın anksiyete ve depresyonun şiddetini azaltabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
CİLT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Losyonlar, göz kremleri ve sabunlar gibi kozmetik ürünlerle cilde papatya sürmenin nemlendirici olabileceği ve cilt iltihabını azaltmada yardımcı olabileceği bildirilmiştir.
KEMİK KAYBINI ÖNLER
Bazıları, papatya çayının osteoporoz gibi durumlara yol açan kemik kaybını önlemede rol oynayabileceğini iddia ediyor.
PAPATYA ÇAYI TÜKETMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Papatya çayı içmek çoğu insan için genellikle güvenlidir. Papatya ailesindeki kanarya otu ve krizantem gibi bitkilere alerjisi olan kişilerde ortaya çıkma olasılığı en yüksek olan papatya alerjisi raporları vardır.