Kronik inflamasyon yaşlanma süreci ile de doğrudan ilişkilidir. Yapılan araştırmalar tedavi edilmeyen iltihabın yaşlanma sürecini arttırıp yaşa bağlı hastalık riskini de yükseltebileceğini gösteriyor.
Kronik iltihaplanma ile mücadelede ise başta tüketilen besinler geliyor. İşte iltihaplanmayı azaltmak için en etkili besinler.
DOLMALIK BİBER
Dolmalık biber renkli olmalarının yanı sıra çok çeşitli şekillerde tüketebileceğiniz lezzetli sebzelerdendir.
Yüksek düzeyde antioksidan içermeleri onları aynı zamanda anti inflamatuar da yapar ve vücuttaki iltihabı kısa sürede azalmaya yardımcı olmalarını sağlar.
Buna ek olarak ise lif bakımından zengindir. Ayrıca antienfamatuar etkisinin yanında yüksek miktarda su da barındırmaktadır. Diğer sebzelere oranla daha güçlü bir bitki bazlı proteindir.
PATATES
Patates yüksek oranda karbonhidrat içerdiğinden genelde insanlar üzerinde olumsuz bir etki yaratır.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Yeşil yapraklı sebzeler sağlık bakımından oldukça etkili besinler olduğundan mümkün olduğunca beslenmenize eklemek önemlidir.
Başta ıspanak, roka, marul ve pazı gibi sebzeler birçok vitamin, mineral ve antioksidanı içerisinde bolca barındırmaktadır.
Vücuda A,C,E ve K vitaminleri ile demir, potasyum, kalsiyum sağlayan bu sebzeler aynı zamanda magnezyum ve lif deposudur.
Uzman diyetisyen Ronald Smith, sarımsağın yiyebileceğiniz en güçlü anti inflamatuar gıdalardan biri olduğunun altını çizmektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğu gibi kansere karşı da koruma sağlayan antioksidanlar, vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengindir.
Beslenmenize günde bir diş sarımsak eklemek ya da yemeklerinize baharat olarak kullanmak yeterlidir.