YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Başta lahana, ıspanak ve karalahana olmak üzere yeşil yapraklı sebzelerin tamamı vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengindir.
İçlerinde bulunan yüksek K vitamini miktarı sayesinde arterleri koruyarak kan pıhtılaşmasını da desteklemeye yardımcı olurlar.
Ek olarak yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde bulunan diyet nitratlar da kan basıncını düşürür, arteriyel sertliği azaltır ve kan damarlarını kaplayan hücrelerin işlevini iyileştirmeye yardımcı olur.
Bu gıdalardan günde 1 ya da 2 porsiyon fazla tüketmek kalp hastalıklarına yakalanma riskini %10 ila 20 oranında azaltıp arttırabilir.
Yapılan birçok çalışmanın sonucunda daha fazla tam tahıllı gıda tüketmenin kalp sağlığına faydalı olabileceği anlaşılmıştır.
45 çalışmanın incelendiği bir analizde günde üç porsiyon ya da daha fazla tam tahıllı gıda tüketmenin kalp hastalıklarına yakalanma riskini %22 oranında azalttığı ortaya çıkmıştır.
Tam tahıl ya da tam buğday gini ifadeler ürünün tam tahıllı olduğunu gösterirken buğday unu ve çok tahıllı gibi ifadeler ürünün tam tahıllı olmayacağı anlamına gelebilir.
MEYVELER
Başta çilek, yaban mersini, böğürtlen ve ahududu gibi orman meyveleri kalp sağlığını korumada anahtar bir rol oynayabilen önemli besinlerdir.
Meyveler aynı zamanda kalp hastalığının gelişmesine neden olabilen oksidatif stres ve iltihaplanmayı da engelleyen antosiyanin ve antiokisdanlar bakımından da zengindir.
Farklı bir araştırma ise günlük olarak yaban mersini tüketmenin kan damarlarını kaplayan hücrelerdeki işlevi iyileştirdiğini gösterdi.
Tüm bu araştırmalara ek olarak 22 farklı çalışmanın incelendiği bir analizde çilek yemenin kötü kolestrol, sistolik kan basıncı, vücut kitle indeksi ve inlithaplanmada düşüş sağladığını gösterdi.