Brokoli, besin değerleri oldukça zengin bir kış sebzesi ve en zengin kalsiyum kaynaklarındandır. Haftada bir kez brokoli tüketmek, bağışıklık sistemini güçlendirerek kış hastalıklarına karşı korur. Brokoli çiğ olarak tüketilebileceği gibi pişirilerek de tüketilebilir.
Günlük alınması gereken kalsiyum miktara yaşa göre değişkenlik gösterir. Yenidoğanlarda yaklaşık 200-1000 mg, 9-18 yaş aralığında 1300-3000 mg, 18-50 yaş aralığında 1000-2500 mg, 50 yaş üstünde ise 1200-2000 mg şeklindedir.
Kalsiyum yönünden oldukça zengin olan brokoli, C vitamini içeriği sebebiyle de dikkat çekiyor. Bağışıklık sistemi C vitamine ihtiyaç duyar. Yaklaşık olarak 80 gram brokoli, günlük ihtiyaç duyulan C vitamini oranının %84'ünü karşılar. Enfeksiyonların engellenmesi için ise gün içerisinde 100 ila 200 gram mg C vitamini gereklidir. Böylece brokolinin içerisinde yüksek oranda yer alan C vitamini, hastalıkların engellenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olur.
EKLEM VE KEMİK SAĞLIĞI
Sağlıklı ve güçlü kemikler için kalsiyum ve K vitamini önemlidir. Brokoli ise kalsiyum ve K vitamini açısından iyi bir besindir bu nedenle kemiklerin güçlü olmasını sağlar. Brokolinin içeriğindeki A ve C vitamini, çinko ve fosfor kemiklerin sağlığı için etkilidir. Brokoli tüketmek, inflamasyonu azaltmaya ve eklem iltihabının yol açtığı ağrıları azaltmaya destek olabilir. İçeriğindeki E vitamini sayesinde iltihaba sebep olan moleküllere karşı korur. Sülforafan ise kireçlenme olarak bilinen osteoartritin engellenmesine yardımcı olur.
HASTALIKLARA KARŞI KORUR
Güçlü bir lif kaynağı olduğu için bağırsakların desteklenmesini sağlar ve hastalıklara karşı yakalanma ihtimalini düşürebilir. Lif içeriği sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine destek olur, kan şekerini düşürür ve diyabeti kontrol altına almayı sağlar. Brokoli, biyoaktif bileşenleri sayesinde kronik hastalıklara karşı korur.
Brokolinin içeriğinde yer alan antioksidanlar, hücre hasarının önlenmesine yardımcı olur. Kaempferol flavonoid adlı madde, vücuttaki inflamasyonun önlenmesinde etkilidir.
Sindirim esnasında glukorafanin isimli madde iyi bir antioksidan olan sülforan adlı maddeye dönüşür. Yapılan çalışmalara göre; sülforan kolesterolü dengeler, kan şekerini düşürür, kronik hastalıkların gelişmesini engeller, hücresel tahribatın azalmasını sağlar.
İçeriğinde yer alan zeaksantin ve lutein isimli antioksidanlar sayesinde de göz sağlığının korunmasını sağlar.
Yapılan çalışmalara göre; kolorektal, böbrek, mesane, mide, prostat ve meme kanserinin engellenmesine ve tedavisine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER
Brokoli, kötü kolesterolün (LDL) düşmesini sağlarken iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur.
İçeriğinde yer alan antioksidanlar, kalp krizi riskinin düşmesine destek olur, lif içeriğiyle de kalp hastalıkları riskini azaltabilir ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
BEYİN VE SİNİR SİSTEMİ İÇİN FAYDALI
Yapılan bir araştırmaya göre, brokolinin içeriğinde yer alan kaempferol flavonoidi sinir doku iltihabı zehlikesi ile beyin hasarı seviyesinin düşmesinde etkilidir. Sülforafan isimli madde ise beyin fonksiyonlarının desteklenmesine destek olur.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI DESTEKLER
Brokoli içeriğindeki C vitamini ve kalsiyum oranıyla; diş eti hastalıkları tehlikesini düşürür, plakları ortadan kaldır ve ağız kanseri tehlikesini düşürür.