Kanser, genetik, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerden kaynaklanan ölümcül bir hastalıktır. Bu nedenle kanser ile savaşan gıdaları tüketmek ve kansorejen gıdaları sınırlamak, bu korkunç hastalığı önlemede oldukça önemlidir. Bazı gıdalar bilimsel olarak kanser riski ile bağlantılıyken, bazı gıdalar ise kansere karşı koruyucu özellikleriyle biliniyor. İşte kanser sebebi ve kansere kalkan olan besinler…
Hangi besinleri tüketmek ve hangi besinlerden kaçınmak gerektiğini bilmek, hem kendi sağlığımızı hem de çevremizdeki insanların sağlığını korumada çok önemlidir. İşte detaylar…
ASLA MUTFAĞINIZA SOKMAYIN: KANSER SEBEBİ BESİNLER
KIZARMIŞ YİYECEKLER
Derin yağda kızartılmış yiyecekler yüksek sıcaklıklarda pişirildiğinde akrilamid adında bir madde ortaya çıkar. Akrilamid, DNA'ya zarar verdiği için Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından potansiyel bir kanserojen olarak sınıflandırılmıştır.
ŞEKERLİ YİYECEK VE İÇECEKLER
Şeker kendi başına bir kanserojen olmasa da , şekerli yiyecek ve içecek tüketmek meme, karaciğer ve pankreas dahil olmak üzere birçok kanser için önemli bir risk faktörüdür. Kanser hücreleri glikozlu ortamlarda geliştiği kötü hücrelerin çoğalması olağan bir durumdur. Ayrıca bunların aşırı tüketimi obeziteye sebep olabilir.
İŞLENMİŞ GIDALAR
İşlenmiş gıdalar günümüzde çokça tüketiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, işlenmiş etleri Grup 1 kanserojen olarak sınıflandırmıştır. İşlenmiş gıdalarda bulunan Nitratlar, HCA'lar ve PAH'ların varlığı kansere bağlı ölümlerin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
KANSERE KALKAN OLAN BESİNLER!
TURPGİLLER
Lahana, brokoli, karnabahar ve diğer turpgillerin kanseri önlediği kanıtlanmıştır. Bu sebzeler, kuvvetli anti-kanser özelliklerine sahip sülforafan gibi biyolojik olarak aktif moleküllerle parçalanan bileşikler olan glukosinolatlar açısından zengindir.