Kanser, vücut hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyüyüp çoğalması sonucu oluşan bir hastalıktır. Genetik mutasyonlar, çevresel faktörler (sigara, alkol, zararlı kimyasallar, UV ışınları) ve yaşam tarzı gibi çeşitli etkenler kanser riskini artırabilir. Tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçları olan kanserden korunmak adına besinlerden yardım almak etkili bir seçenektir. Özellikle belirli besinlerin sizi kanserden korumada önemli bir etkisi olduğu bilinmektedir.
Hiçbir yiyecek tek başına kanseri durduramasa da, sağlıklı bir diyetin parçası olarak çeşitli kanserle savaşan yiyecekleri sürekli olarak dahil etmek riski azaltmanın anahtarıdır. Bu yiyecekleri tam formlarında seçin, çünkü tam gıdalar işlenmiş olanlardan daha fazla besin içerir. Örneğin çilek reçeli yerine taze çilekleri tüketmeniz önerilir.
Kanserle savaşan gıda listesi, uzun zamandır tam gıda, bitki ağırlıklı sağlıklı bir beslenme düzeni olarak sağlık sonuçlarını iyileştirdiği bilinen popüler Akdeniz diyetini oluşturan gıdaları içerir.
Kanserden koruyucu etkisi mavi, mor ve kırmızı pigmentlerinde yatmaktadır. Tek başına atıştırmalık veya tatlı olarak lezzetlidir.
Omega-3 yağ asitlerinin en yüksek besin kaynaklarından biri olan balık, iltihapla savaşır ve meme ve kolorektal kansere karşı korur.
Nasıl pişirileceği konusunda yardıma mı ihtiyacınız var? Lezzet katmak için marine edin veya baharatlayın ve ocakta pişirin, ızgara yapın, buharda pişirin veya kızartın. Sıcak yiyin veya soğuk bir salata için avokado ve yeşillikler ekleyin.
KURU YEMİŞLER
Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü'ne göre, tüm kuru yemişler, özellikle cevizler, kanserle savaşan özelliklere sahiptir.
BAKLAGİLLER
Amerikan Kanser Derneği, baklagiller ve fasulyeleri kanseri önleme için en önemli besin gruplarından biri olarak öneriyor.
Vitaminler, mineraller, protein ve lif açısından zengin olan bu baklagiller, kanserle savaşan en etkili besinler arasındadır.
Çikolata, kakao ağacının bitki tohumundan, kakao çekirdeğinden gelir ve sağlıklı bağırsak bakterileri için roket yakıtı olan polifenol ve flavanollerin iyi bir kaynağıdır.
Elbette, bitter çikolata yine de şekerdir ve ölçülü tüketilmesi en iyisidir. Akşam yemeğinden sonra bir veya iki kare yemeniz önerilir.
TAM TAHILLAR
Yulaf ezmesi, esmer pirinç ve %100 tam buğday ekmeği gibi tam tahıllar, E vitamini, lignanlar, fitik asit ve lif gibi koruyucu antioksidanlar içerir.