Kanserden korunmanın yolu, sandığınızdan daha basit olabilir! Bilim insanları, günlük olarak tüketilen bir porsiyon yiyeceğin bağırsak kanseri riskini %20'ye kadar azaltabileceğini ortaya koydu. Üstelik bu besin, doğal olarak kanserle savaşan faydalı bakteriler içeriyor!
Bir kanser cerrahı, kanser riskini azaltmak için günlük beslenmelerine bir porsiyon eklemeyi önerdi. Onkolog Profesör Justin Stebbing, bu sevilen ürününün doğal olarak kanserle savaşan bakteriler içerdiğini ve kolon kanseri olarak da bilinen hastalığın riskini yüzde 20'ye kadar azalttığını iddia ediyor.
Prof. Stebbing, özellikle canlı kültürler içeren yoğurtların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Farklı fermantasyon süreçleri farklı seviyelerde faydalı bakteri oluşumuna yol açabilir, bu nedenle canlı kültürlere sahip yoğurtları tüketmek en iyisidir" dedi.
Ayrıca, sade, şekersiz ve tam yağlı yoğurtların daha fazla protein içerdiğini, şeker ve katkı maddeleri bakımından ise daha düşük olduğunu sözlerine ekledi.
Özellikle, bifidobakteri içeren yoğurtları tüketenlerin tümör geliştirme olasılığı daha düşük bulundu. Bifidobakteri, bağırsakta doğal olarak bulunan ve liflerin sindirilmesine yardımcı olan faydalı bir bakteri türüdür. Aynı zamanda enfeksiyonları önlemeye yardımcı olarak bağışıklık sistemini destekler.
SÜT DE KANSERİ ÖNLÜYOR
Bunun yanı sıra, Ocak ayında yapılan bir araştırmada, günlük süt tüketimini sadece bir bardak artırmanın bağırsak kanserine yakalanma riskini yüzde 17 oranında düşürebileceği belirlendi.
Çalışmaya göre, süt ve süt ürünlerinin sağlıklı bağırsak bakterileri üzerindeki olumlu etkileri, içerdiği yüksek kalsiyum miktarı ile ilişkili olabilir.
Özellikle 50 yaş altındaki bireylerde bağırsak kanseri vakalarının son 30 yılda yüzde 50 oranında arttığı görülüyor.
Uzmanlar, bağırsak kanserindeki bu artışın kesin sebebinin bilinmediğini, ancak işlenmiş gıdaların yaygınlaşması, düşük lifli beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının önemli bir etken olabileceğini düşünüyor.
YOĞURT NASIL İŞE YARIYOR?
Yoğurt, bağırsak zarında iltihap giderici etkiye sahip olabilir ve bu da kanser riskini azaltabilir.
Probiyotik açısından zengin olan yoğurt, sindirim sistemini düzenleyerek bağırsak mikrobiyotasını dengeler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.