Beslenmenin sağlık üzerindeki etkisiyle ilgili onlarca şey okuyoruz. Özellikle bazı basınlar ise; bazı hastalıklara karşı adeta koruyucu kalkana dönüşüyor. İşte yediğinizde karaciğerinizi adeta yeniden düzenleme gücüne sahip o besin…
Enginar, Akdeniz bölgesine özgü büyük bir devedikeni benzeri sebzedir. Cynara cardunculus adlı bitkinin olgunlaşmamış çiçek tomurcuğudur ve sebze olarak yenir. Enginar iyi bir lif, vitamin ve mineral kaynağıdır ve gelişmiş sindirim, düşük kolesterol ve düşük kan basıncı gibi bir dizi sağlık yararıyla birlikte adeta şifa deposudur. İşte o faydalar…
SİNDİRİM SİSTEMİNİ İYİLEŞTİRİR
Enginar, sindirim sisteminizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilecek iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca safra üretimini uyardığı ve karaciğer fonksiyonunu iyileştirdiği gösterilen sinarin adı verilen bir bileşik içerirler.
KOLESTEROL DÜZEYLERİNDE İYİLEŞME SAĞLAR:
Enginar yaprağı ekstresinin, yüksek kolesterolü olan kişilerde kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir.
TANSİYONU DENGELER:
Enginar yaprağı ekstresi, yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürmeye de yardımcı olabilir.
BAĞIŞIKLIĞI DÜZENLER:
Enginar, vücudunuzu serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olabilecek iyi bir antioksidan kaynağıdır.
ENFLAMASYONU AZALTIR:
Enginar, kalp hastalığı, kanser ve Alzheimer hastalığı gibi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.
RUHSAL OLARAK DAHA İYİ HİSSETTİRİR
Enginar, ruh hali düzenlemesi için önemli olan iyi bir folat kaynağıdır.
KARACİĞERİ DÖNÜŞTÜRÜCÜ ETKİYE SAHİPTİR
Enginar yaprağı ekstresi, karaciğerinizi hasara karşı koruyabilir ve yeni doku gelişimini destekleyebilir. Ayrıca karaciğerinizden zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olan safra üretimini artırır. Bir çalışmada enginar yaprağı ekstresi, karaciğerinde yağlanma sorunu olan farelerde iltihaplanmayı ve karaciğer hücresi ölümünü azaltmıştır.
Yine de enginar ekstraktının karaciğer hastalığının tedavisindeki rolünü doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Genel olarak enginar, dengeli beslenmenin bir parçası olarak tüketilebilecek sağlıklı bir sebzedir.
İşte enginarın tadını çıkarmanın bazı yolları:
Buğulanmış enginar: Bu, enginar hazırlamanın klasik bir yoludur. Enginarları buharda pişirmek için bir tencereye su doldurun ve kaynatın. Enginarları tencereye koyun, üzerini kapatın ve 20-30 dakika veya yapraklar kolayca çıkana kadar buharda pişirin.
Izgara enginar: Izgara enginar lezzetli ve sağlıklı bir seçenektir. Enginarları ızgara yapmak için üzerlerine zeytinyağı sürün ve tuz ve karabiber ekleyin. Enginarları orta ateşte 10-15 dakika veya yapraklar kolayca ayrılana kadar ızgara yapın.
Enginarlı pizza: Enginarlı pizza, klasik bir yemeğin lezzetli ve benzersiz bir dokunuşudur. Enginarlı pizza yapmak için pizza kabuğunu pişmiş enginar göbeği, mozzarella peyniri ve Parmesan peyniri ile doldurun. Pizzayı önceden ısıtılmış fırında 200 derece 15-20 dakika veya peynir eriyene ve kabarcıklanana kadar pişirin.
Enginar, birçok farklı şekilde tadını çıkarabileceğiniz çok yönlü bir sebzedir. Herhangi bir öğüne sağlıklı ve lezzetli bir ek gıdaya dönüşebilir veya ana yemek olarak tüketebilirsiniz.