Birçoğumuz "mükemmel beslenme" planı uygulayamasa da; doğru adımları izleyerek daha sağlıklı bir yaşama adım atabilir. Fakat bazı besinler; bazı "kaçamak" durumlarında dahi büyük riskler barındırabiliyor. Uzman Kardiyolog Harmony Reynolds, bu konuyla ilgili önemli bilgiler verirken, aynı zamanda kendisinin de tüketmediği besinleri sıraladı.
Reynolds, bir beslenme sisteminin keskin sınırları olmadığını, bunun sebebinin ise; beslenme araştırmalarının her geçen gün yeni veriler elde etmesiyle ilişkili olduğunu belirtti. Fakat bugüne kadar elde edilen veriler; birçok kanıt sunarak beslenmenin kalp sağlığı üzerinde büyük etkileri olduğunu gösteriyor.
Uzman kardiyolog, şu anki kanıtlarla birlikte özellikle bazı yiyeceklerden kaçındığını belirtiyor. Bazı besinler ise; nadiren tadını çıkarabileceğiniz, dikkatli tüketilmesi gereken bir listede yerini alıyor. İşte Uzman Kardiyolog Reynolds'ın sağlıklı beslenme ipuçları...
TÜKETTİĞİNİZ YAĞLARA DİKKAT!
Reynolds yapılan çalışmalar sonucunda margarin ve bitkisel yağ tüketiminin daha yüksek oranda kardiyovasküler risk barındırdığının tespit edildiği belirtti. Ancak kolesterol gibi risk faktörlerini kısa sürede artırmaması sebebiyle bunun arkasındaki mekanizmanın net olmadığını belirtti.
Reynolds, bu noktada hindistan cevizi yağının da endişe verici olduğunu, çünkü doymuş yağlardan oluşuyor ve kalp sağlığı riskleriyle bağlantılı.
Reynolds, yaptığı açıklamada; bu yüzden genellikle hastalarına hindistan cevizi yağı tüketip tüketmediklerini sorduğunu ve bu durumun LDL (kötü kolesterolü) yükselten önemli etkenlerden biri olduğunu anlattı. Tüm bunların yanı sıra; Reynolds, ölçülü olmak kaydıyla tereyağının tüketilmesinin daha iyi bir alternatif olduğunu dile getirdi.
Tüm bunlarla birlikte, araştırmalar, en sağlıklı seçimin zeytinyağı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle Reynolds, yaptığı öneride; insanların mümkün olduğunca bu yağ ile yemek yapması gerektiğini söylüyor. Diğer yağların ise; bu noktada diğerlerine oranla az kullanması gerektiğini dile getiriyor.
CİPSLERİ MUTLAKA BİR KENARA BIRAKIN
Reynolds, patates cipslerini kesinlike ağzına bile sürmediğini belirtiyor. Hatta eve tek bir paket bile almadığını vurgulayan Reynolds, bu atıştırmalıkların ölçülü tüketmesinin çok zor olduğunu belirtti.
Canınız çıtır çıtır bir şeyler atıştırıyorsa patlamış mısırın daha sağlıklı bir alternatif, hatta taze sebzeler olabileceğini söyledi.
Bu nedenle cips tüketmeyi seviyorsanız, ilk yapmanız gereken şeylerden biri; daha sağlıklı bir "çıtır" alternatif deneyerek yüksek yağ ve tuz oranına sahip bu besinden uzak durmak.
İŞLENMİŞ ETLERDEN UZAK DURUN!
Reynolds'a göre; yapılan birçok çalışmadan sonra; salam, sosis veya sucuk gibi işlenmiş besinlerin, kanser ve kalp hastalığı gibi hayati riskle bağlantılı olduğu ispatlandı.
Reynolds, çok seviyorsanız bile en fazla yılda birkaç kez yemenizi öneriyor. Böylece bu riskten çok daha uzak durmanızı sağlıyor. Daha az yemeye çalışarak büyük oranda kalbinizi de koruyabilirsiniz.
TATLILAR ARASINDA SEÇİM YAPIN
Reynolds, bu tatlılardan uzak durulmaya çalışılması konusunda uyarıda bulunuyor. Özellikle hamur işleri ve şerbetli tatlılar, paketlenmiş gıdaların diyabet ve kalp sağlığı hastalığı riskiyle oldukça yakından ilişkili olduğu konusunu dile getiriyor.