Sağlığımız söz konusu olduğunda, dikkat edilmesi gereken pek çok faktör bulunuyor. Bu faktörlerin başında ise kolesterol seviyeleri geliyor. İyi ve kötü olarak bilinen HDL ve LDL kolesterol türleri, tükettiğimiz besinlerden doğrudan etkileniyor. Kötü kolesterolün yüksek seviyelerde olması, vücudumuzda ciddi hasarlara neden olabileceği için, mümkün olduğunca düşük seviyelerde tutulması gerekiyor. İşte, tüketildiğinde kolesterolü düşüren o besin...
Kolesterol, vücudumuzda bulunan ve hücrelerin düzgün çalışması için gerekli olan yağ benzeri bir maddedir. Ancak kolesterol seviyelerinin dengede olması büyük önem taşır, çünkü aşırı yüksek seviyelerdeki kolesterol, kalp hastalığı ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Hücre zarlarının üretimi ve hormonların sentezi de dahil olmak üzere biyolojik birçok süreç için oldukça önemlidir.
Bu birikme ise atardamarları daraltabilir ve kan akışını kısıtlayarak kalp hastalıklarına yol açabilir.
KOLESTEROLÜ BİTİREN BESİNLER
BAKLAGİLLER
Bakliyat olarak da bilinen baklagiller, fasulye, bezelye ve mercimeğin dahil olduğu bir grup bitkisel besindir.
Badem ve diğer kuruyemişler vücudun nitrik oksit üretmesine yardım eden bir amino asit olan L-arginin bakımından oldukça zengindir.
Ayrıca fındık da fitosterol sağlamaktadır. Bu bitki bileşikleri ise yapı bakımından kolesterole benzer ve bağırsaklardaki emilimi engelleyerek kolesterolün düşmesine katkıda bulunur.